Az amerikai otthontalan tinik nagy hányada homoszexuális, leszbikus vagy biszexuális, olvasható egy új tanulmányban, melyből a ParentDish idézett. Az Amerikai Közegészségügy (American Journal of Public Health) szaklapban nemrégen megjelent tanulmány több, mint 6300 Massachussetts állambeli középiskolást helyzetét vizsgálta meg 2005-ben és 2007-ben. Az ugyancsak kiderült, hogy a homoszexuális tinik sokkal nagyobb százalékban élnek egyedül, szülők vagy nevelők nélkül.

„Azt eddig is tudtuk, hogy az utcán élő gyermekek és fiatalok között a nem heteroszexuálisok aránya magasabb, mint az arányuk a társadalomban. Ez az első  tanulmány amely ennek az egyenlőtlenségnek a mértékét vizsgálta meg” – mondta Dr. Heather Corliss, a cikk szerzője.

A bostoni gyermekkórház kutatói riasztó számokat találtak. A 14-18 éves homoszexuális és leszbikus tinik 25 százaléka és a biszexuális társaik 15 százaléka él fedél nélkül, amíg ez a heteroszexuális tinik csak 3 százalékára igaz. 

Bár csak a középiskolások 3 százaléka vallotta magát homoszexuálisnak, leszbikusnak vagy biszexuálisnak, arányuk az otthontalanok között megközelíti a 20 százalékot.

Dr. Corliss és kollégái azt remélik, hogy a tanulmány felhívja az iskolavezetők, pedagógusok és egyéb gyermekekkel dolgozó szakemberek figyelmét a homoszexuális tiniket fenyegető veszélyekre. Ugyanis a legfőbb ok arra, hogy ezek a fiatalok az utcán találják magukat, az az, hogy „nem lakhatnak többé a szüleikkel vagy nevelőikkel”. Nagy többségük nem a szülőkkel együtt kerül az utcára, hanem teljesen egyedül, mert el kell hagyniuk otthonaikat.

A tanulmány egy olyan kérdőív adatait dolgozta fel, amelyet az amerikai középiskolások rutinszerűen töltenek ki minden évben. Massachussetts az első állam volt, amely 2005-ben a kérdőívet megtoldotta a „Hol és kinél szoktad az éjszakáidat tölteni?” kérdéssel.  A kutatók ugyanazt a definíciót használták az otthontalanság megállapítására, amit az állam más esetekben előír, miszerint az számít otthontalannak, akinek nincsen állandó, megbízható és megfelelő fedél a feje felett. Mivel Massachussetts az USA liberálisabb államai közé tartozik, ahol a lakók megszavazták, hogy a homoszexuálisok legálisan is összeházasodhassanak, a kutatók szerint nagyon valószínű, hogy az otthontalan homoszexuális tinik hányada még nagyobb azokban az államokban, ahol a szülők kevésbé tolerálják gyermekeik másságát. Róluk azonban sajnos még nincs adat.

 

Másutt