A szaúd-arábiai szülőknek akár 40 ezer dolláros (közel 9 millió forintnak megfelelő) bevételt is jelenthet az, ha kiskorú lányuk megházasodik, így sokszor gondolkodás nélkül áldásukat adják a frigyre, s még akkor sem tiltakoznak, ha a leendő férj éppenséggel középkorú - írja a The Guardian című brit lap szerzője.

'Army Photography Contest - 2007 - FMWRC - Arts and Crafts - Tiptoe in the Creek' photo (c) 2006, U.S. Army - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

A 10 éves Atgaa és testvére, a még csak 8 éves Reemya sorsa már eldőlt: 60-as éveikben járó férfiakkal kötik össze életüket. Az idősebbik lány jövendőbelijének a negyedik felesége lesz, és még ezen a héten megtartják az esküvőt az al-Kaszím tartománybeli Fajádah Kazim városában. A korai frigyre lépés hátterében az áll, hogy a lányok édesapja anyagi gondokkal küszködik, azonnal pénzre van szüksége.

Az mindenképpen érdekes, hogy a világ kőolajkincsének egynegyedét rejtő országban a meggazdagodásnak ezt a középkori módját választja valaki, mivel azonban a sivatagi királyság törvényileg nem rendelkezik a házasodó minimális életkoráról, tulajdonképp semmi nem áll az effajta pénzszerzés útjába.

Egyébként viszont három szaúdi minisztérium jóváhagyása is szükséges egy házasság érvényesítéséhez. Az egészségügyi minisztérium felelős a jegyesek számára kötelező genetikai vizsgálat elvégzéséért, az igazságügyi tárca szabályozza a házassági eljárást és adja ki a hatósági engedélyt, végül pedig az ezek felett álló belügyminisztérium jegyzi be a családokat és dokumentálja a családtagok közötti kapcsolatot.

A sivatagi királyságot vezető Szaúd-dinasztia berkein belül is gyakori jelenség, hogy egy herceg kiskorú feleséget szemel ki magának. Nem sokon múlt például, hogy Sarah, aki jelenleg orvosként dolgozik, kiskorúként nem lett a királyi család tagja. Mint elmesélte, 12 éves volt, amikor kinézte magának a már korosodó Szultán herceg és megkérte a kezét. A házassági ajánlat alól végül egy jó ürüggyel sikerült kibújni: Sarah édesapja azt állította, lánya krónikus betegségben szenved. A Perzsa-öböl menti országot vezető férfiaknak ezen kívül más hóbortjuk is van: az ez idő tájt zajló "teveünnepségeken" bevett szokás az "akheth" (elvitel) gyakorlata, ami nem jelent mást, mint a 14-16 év közötti lányok odaajándékozását néhány napra vagy hétre a monarchia rendszerint idősebb tagjainak.

A Közel-Kelet államai közül Szaúd-Arábiában fordulnak elő legnagyobb számban gyermekházasságok, de ez a nemzetközi közösséget hidegen hagyja - mutat rá a cikk szerzője. Sőt, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) még méltatja is a gyermekek jogainak védelmére tett szaúdi erőfeszítéseket, elismerve a most megválasztott trónörökös, Najef herceg vezette belügyminisztérium munkáját, így a közeljövőben nem várható ennek a barbár szokásnak a kiirtása – teszi hozzá.

MTI