Vemhes Tevelány terhesség kismama toxoplazma macska

Bár a múltkori bejegyzésem független volt a trimeszterektől, azonban mégis egy releváns témát dolgozott fel, így most itt az alkalom, hogy lassan behozva lemaradásomat, rendszeresen írogatva végre hetekre lebontva is hírt tudjak adni a HI-s terhességről.

A terhesség alatti HI-s diéta
 

A múltkoriak után lelkesen folytatom a diétát, figyelembe véve a terhesség szükségleteit. Tehát igyekszem rendesen húst, zöldséget, gyümölcsöt, tésztákat és minden jót megfelelő arányban fogyasztani. Nos, több-kevesebb sikerrel. Ugyanis két dolog segít azért:

  1. terhesség miatti enzimszint növekedése;
  2. ezzel összefüggésben rugalmasabb étrend.

Kiindulási pont: az elérhető források szerint a terhesség során az allergiás tünetek javulnak. No, igen, de ez nem allergia, hanem álallergia. Mivel az internetes keresőoldalak igen jó barátok tudnak lenni, így végül sikerült pár értelmes és értékelhető, nem pedig megbízhatatlan tanulmányt találni angol és német nyelven, amelyek szerint a diamino-oxidáz szintje a terhesség során nő. Hát az első három hónapban szerintem leheletnyit nőtt vagy stagnált, de jobban nem voltam ténylegesen. De ha amúgy is aktuális a vérvétel, akkor nézzük meg – eredmény: az enzim szintje körülbelül húszszoros értéket mutat! Tehát elméletileg a HI megvan, de a terhesség alatt nem. Ennek nagyon örültem, mivel – amint azt már említettem – az étrendben is lényegeseb rugalmasabb lettem.

A rugalmasabb étrend tekintetében viszont mindenképp kiemelendő, hogy a HI nem allergia, nem cöliákia vagy ezekhez hasonló érzékenység! A HI ugyanis eléggé egyénhez kötött és az első bejegyzésben említett lista iránymutatásul szolgál! Tehát ha megeszem mondjuk egy kis halat – ha friss! – semmi bajom nem lesz! Ezzel szemben például sosem eszek epret, mert attól rögtön rosszul leszek! Ennek megfelelően, mindenki HI-snak a lista alapján magának kell kikísérleteznie, hogy a szervezete mit tolerál, illetve mit nem, még akkor is, ha a terhesség során az enzim értéke lényegesen megemelkedik. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy többé-kevésbé normálisan lehet étkezni, anélkül, hogy az ember felelőtlen lenne! Természetesen – HI-sként – továbbra SEM eszem olyat, amire tudom, hogy nagyon rosszul reagálok: nincs olyan élelmiszer, amiben aroma, színanyag, tartósítószer és egyéb finomságok vannak. Csokoládét – ami miatt sok HI-s megkövez még – terhesség alatt nyugodtan eszem továbbra is, csak figyelek az összetevőkre és arra, hogy ne legyen benne semmi olyan dolog, amit nem ehetek, ja, igen, meg egyszerre legfeljebb két kis kockát eszem!

Viszont a HI-s diétának hatalmas előnyei is vannak: testtömeg rendesen alakul (nem mérem magam, orvos szerint teljesen normálisan nézek ki és igazából többet is ehetnék), emellett a vércukorszint is viszonylag stabil (ez utóbbiról bővebben majd jövő héten, ha a cukorterheléses vizsgálat lement).

A dinka macskája!
 

Természetesen most, hogy a HI rendben van és egy elég nagy dolgozatot is leadtam nem olyan régen, így mindenképpen szükség volt újabb izgalomra, nem volt elegendő az otthoni pihenés. Édesanyáméknál töltöttem pár napot, ahol van egy szép nagy (orvos szerint kövér, édesanyám szerint izmos) macskánk is. A cica – közismertebb nevén Hörcsög – lakásban élő macska, aki rendes macskatápot kap, húst ritkán és csak főzve vagy sütve, lát és az udvaron életében nem volt, plusz rendszeresen mindenféle szűrésen jelenik meg, tehát vélelmezhetően nem hordoz magában valami kis kellemetlen kórt.

Na, üldögéltem az asztalnál, Hörcsög felugrott, leült, majd úgy döntött, hogy játszana lelógó hajtincseimmel, így megkarmolt. Az arcomon. Ráadásul vérzett is. De ezt természetesen péntek délután… Addigra családilag kiműveltük magunkat a toxoplazmózisból, tehát annak a rendje és módja szerint pánikba estünk, bár viszonylag hamar összeraktuk a cselekvési tervet: 1. Hörcsög irány vérvételre, férjem irány ügyeletre receptért, én irány fürdőszobába alkoholért és jódért, plusz interneten bejelentkezni vérvételre.

Hörcsög vérvétele megvolt: eredmény egy hét múlva. Nagyon lelkesen vártuk – állatorvos idegeire mentünk már biztosan, annyit hívtuk. Na, Hörcsög eredménye toxoplazmózisra: határérték…

Előtte nekem első trimeszteri vérvétel során toxoplazmózis negatív (nem estem át rajta és aktuálisan nem vagyok fertőzött). Első vérvétel a karmolás utáni negyedik napon: negatív (nem estem át rajta és aktuálisan nem vagyok fertőzött). Második vérvétel a karmolás utáni tizenegyedik napon: negatív (nem estem át rajta és aktuálisan nem vagyok fertőzött). Nagy öröm mindenütt.

Este otthon édesanyám Hörcsögnek jutalomfalatokat adott és megdicsérte, amit Hörcsög meglehetősen sztoikus nyugalommal tűrt. Innentől kezdve Hörcsögöt csak képről csodálhatom (édesanyámék amúgy is másik városban laknak).

Tour de Ügyelet
 

A Hörcsög által nyújtott izgalmak mellett kétszer az ügyeleten is tiszteletünket tettük: olyan furcsa feszüléseket éreztem (első gyermek, alacsony testsúly, hátrahajló méh) és volt, amikor nem tudtam kiegyenesedve járni. Mivel tényleg furcsa érzés volt és izgulósak vagyunk a férjemmel, így bementünk az ügyeletre, hátha rám néz egy orvos és mond valami értelmeset és/vagy megnyugtató dolgot.

Na, mindkét alkalommal a férjem a kórház bejáratánál lendületesen átgázolt a katonákon, akik ezt nem kifejezetten értékelték, de végül beengedtek minket. Gyorsan sorra kerültem – tenném hozzá, a kórház este igazán kellemes horrorfilmes díszlet lehetne – és egy tündéri rezidens vizsgált meg, illetve második alkalommal a kolléganője is segített. Nagyon aranyosak voltak, megállapították, hogy egyszerűen feszülnek a szalagok, pihenjek és egyek magnéziumot. Alapvetően használ is, bár szerintem azóta nem lehet a környékünkön magnéziumot venni, mert mindet felvásároltuk, bár – mielőtt elindul a kommentek áradata – megjegyezném, hogy ésszerű keretek között szedem!

Tehát ez a pár hét is igen gyorsan elszaladt és beléptem végre a második trimeszter élvezhető részébe, amikor végre tudok viszonylag rendesen enni, nem akarok folyamatosan elaludni, nem ájulok el és kezdek kevésbé gyenge lenni! Csak maradjon is így!

Vemhes Tevelány

Vemhes Tevelány terhesség kismama toxoplazma macskaA szerző előző írásai:


Hisztamin-túlérzékenyen lettem terhes

Nincs olyan nőgyógyász, aki értene a betegségemhez
 

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>