Szülős csomag. Direkt nem azt írom, hogy otthon szülős csomag, mivel azt a listát kicsit kibővítettem olyan dolgokkal, amik a kórházban lehetnek szükségesek, így minden egy helyen van.

Tartalma:

  • 4 csomag 500 grammos szeleteletlen papírvatta
  • 5 db 90x120-as dekubitusz ágybetét (+1 eldobható pelenkázó alátét)
  • 1 db 90x120-as vízhatlan ágybetét, 1 db 120x200-as vízhatlan ágybetét
  • Betadine oldat+steril gézlap
  • 1 csomag 100 grammos perforálatlan pamutvatta
  • 8 db textilpelenka
  • fél csomag Tena lady + 2 doboz extrahiperszuper nedvszívó lebomló betét
  • 2 db eggyel nagyobb kéztörlő
  • 2 db meleg takaró
  • 3 db 56-os body, 3 db meleg rugdalózó, 4 db kissapka
  • 3 db vegyszerezetlen eldobható pelenka (ha kórház lenne, felkapjuk az egész csomagot)
  • 1 üveg orbáncfűolaj, 1 üveg körömvirág olaj, fél üveg muskotályzsálya olaj, 1 üveg rózsavíz
  • hajlítható szívószállal egybeépített műanyag pohár
  • teaszűrő
  • fehérje szeletek, 2 üveg 2,5 decis nyírfavíz, 2 doboz 2 decis kókuszvíz, krumplicukor
  • Arnica montana C5 és Cuprum metallicum C5 homeobogyók
  • 1 csomag pásztortáska tea
  • 3 db eldobhatós bugyi, 3 db extra nagyibugyi
  • rövidnadrág és pamutpóló

Amik még összepakolásra várnak: 3 db körülbelül 4 literes lábos, átlátszatlan szemeteszsákok, nyitott tetejű kuka, 2 garnitúra ágynemű+3 váltás lepedő, olívaolaj, párnák, 1 csomag parajdi só (ha vízbe szállnék), hősugárzó, vízforraló, illetve minimum 2 kiló kenyér lefagyasztva a mélyhűtőbe, és a kamrába pár üveg befőtt kezünk ügyébe, lehetőleg friss gyümölcs is.

A nagy része szerintem elég egyértelmű indokok miatt kell, de azért pár dolgot részleteznék. Ahogy a bábánk fogalmazott:

„A szaksegítség elsőszámú feladata a bútorok védelme”

- erre a következő mobil társítást használják: a kisebbik vízhatlan ágybetétre ráhelyeznek egy dekubitusz ágybetétet (ez egy viszonylag vízhatlan, viszonylag nedvszívó árucikk), amire pedig felső rétegnek egy pár szelet papírvatta következik. Az anya bárhol vajúdik, ezt alá tolják (értelemszerűen a vízzel töltött kádba nem), így a padló/kanapé/ágy/apa öle nem lesz magzatvizes/véres/pisis/székletes. A pamutvattából nagyobb darabokat tépkednek a segítők, és az egyik lábosba rétegezik őket, amire alkalomadtán vizet engednek, és ezzel végzik a gátvédelmet (ehhez plusz adalék az orbáncfűolaj). Egy másik lábos a textilpelenkáknak kell, amibe forró vízzel elkevert mézes/tejes muskotályzsálya illó kerül, ezzel borogatják a has alját/derekat (a muskotályzsálya illóolaját a „határátlépések olajának” nevezik, görcsoldó és lazító hatású). Az egyik szemeteszsákba megy a hulladék, másikba a szennyes, a fedél nélküli kuka azért szükséges, hogy könnyebb legyen pontosan beletalálni a szemeteszsákba.

A kisméretű törülközőt kifogó helyett vettem (letörölgetni a magzatmáz nedvesebbik felét az újszülöttről), mivel utóbbi körülbelül 1000 forintba kerül darabonként, előbbi pedig 400-ba. A rózsavíz nekem egy kis plusz kényeztetés, mivel imádom az illatát, és a várandósságom alatt nagyon hozzám nőtt a rózsa szimbóluma; a körömvirágolaj pedig a kisebb sérülések, és a köldökcsonk baba felőli oldalának ápolására fog szolgálni (pár csepp teafa- és levendulaolajjal turbózva). Masszázsolajra nem akartam plusz pénzt kiadni, így arra a háztartásunkban amúgy is fellelhető bio olíva olajat fogjuk használni. A teaszűrő a vízben vajúdás során oda bekerülő „szennyeződések” eltávolítására szolgál, ezért ajánlatos nem az egyébként használatban lévőt kikapni a fiókból. A homeós bogyók vérzéscsillapításra és fájdalomcsillapításra szolgálnak, ahogy a pásztortáska tea is. Hősugárzóra azért van szükség, hogy irányítottan lehessen az újszülöttnek meleget biztosítani, a vízforraló pedig a vajúdó tűzforró borogatás iránti perverz vágyát igyekszik kielégíteni (sok otthon szülést hagy el szaksegítség kisebb égési sérülésekkel a kezén, mert a szülő nő annyira forrón kéri). A nagyobbik vízhatlan ágybetét az ágy vajúdó felőli oldalára kerül. Ha szülés alatt érintik az ágyat, akkor utána komplett ágyneműcsere következik, de ez a betét még bent marad, hátha nem fog meg minden vért az inkontinencia betét.

Költözés. (Kedden este.) Már kicsit tikkelek emiatt, a fél családdal összevesztem.  Mert hova sietek. Hát hova bazdmeg, 15-ére vagyok naptár szerint kiírva, aznap este már jó lenne ott aludni. Hétfőn kész a háló festése és laminált padlózása, és a fürdő is használható funkcionálisan (csak tükörben ne akarjam nézegetni magam szülés közben). Úgyhogy pakolás és izgulás van.

Csütörtök éjszaka óta rosszul alszom, mivel éjjel felkeltenek az összehúzódások. Szombaton hajnali kettő körül majdnem felhívtam a bábánkat, hogy történés van, mivel félóránként haladtak át rajtam a sodrások, de aztán pisiltem, kicsit megmosakodtam, és sikerült elaludnom. Ezzel együtt péntek óta sírok. Sírok a ház készültségi foka által generált feszültség miatt, sírok, hogy Borka utálni fog, sírok a szerdán Münchenbe költözött barátnőm miatt, a Szegedre levezényelt rendőr barátnőm miatt, sírok a férjhiány miatt, sírok, ha hozzám szólnak. És nem tudom abbahagyni. A bábánk szerint ez jó, mert szülés előtt lelkileg kicsit méregtelenítek, de én nem érzem, hogy bármennyi sírás segítene – ráadásul néha annyira belelovallom magam, hogy attól görcsölök be.

Mindenesetre körülbelül egy hete érzem magam a harmadik trimeszterben. Ugyan nem túl magasan gömbölyödő a pocakom, de sokszor sikerül már Ketteskének úgy betámasztani a bordáim közé, és felnyomakodni, hogy nem kapok rendesen levegőt. A hőhullámok pedig inkább már „folyamatosan izzadok, mint egy ló” státuszba léptek, most ezt a kis felmelegedés még rádob egy kicsit.

Anyuval megbeszéltem, hogy ha délután/este indulnak be az események, akkor vigyáznak Borkára, ha nappalra átcsúszunk, akkor pedig a Mamámat szeretném áthívni Anyuékhoz (ezt a terepet ismeri a lányka), viszont Mamám hétvégéig Bulgáriában nyaral, így pániktervnek ma beszervezem a klubos barátnőmet, Borka úgyis oda meg vissza van érte is és a kisfiáért is.

Az előrejelzés szerint péntekről szombatra több mint 10 fokot fog csökkenni a hőmérséklet. Szurkolnátok velem, hogy ez kitolódjon vasárnapról hétfőre? Akkor már a nappalink is elkészülne.

Úgy izgulok!

Bojszy