'An Insight' photo (c) 2011, photograsaur - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/2010 júliusában az akkor 45 éves Heller Gábor fakanállal és derékszíjjal bántalmazta tízéves kisfiát, aki ennek következtében életét vesztette. A gyerek a bántalmazás során mintegy 45 sérülést szenvedett el a teste szinte teljes területén, halálát a nagyszámú és nagy kiterjedésű bevérzés okozta.

Az apa öt év börtönbüntetést, a kisfiú nevelőanyja egy év nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Évről évre egyre több gyermek esik erőszakos bűncselekmény áldozatául. A Magyar Narancsban januárban nyilatkozó traumatológus szerint évente körülbelül húsz gyerek hal bele a bántalmazásba, havonta hetet-nyolcat életveszélyesen bántalmaznak, a kevésbé látványos nyomokat hagyó szexuális bántalmazás, pszichikai terror, elhanyagolás mértékét pedig becsülni sem lehet. Erre hívja fel a figyelmet a Légy te a hangja! Merd megtenni című kampány is, melyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium indított.

A gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények jelentős része, különös tekintettel a szexuális bűncselekményekre felderítetlen marad, mivel információhiány, vagy egyéb félelem miatt nem is jut az illetékes hatóságok tudomására. A szexuális bántalmazás gyermekáldozatai gyakran félnek, szégyellik, ami velük történik, ezért nem mernek szólni erről, így elsősorban a környezetükben élő felnőttek felelőssége, hogy segítsenek nekik és helyettük szóljanak - mondta az igazságügyi miniszter.

Annak érdekében, hogy ezekre az ügyekre is fény derüljön, létrehoztak egy honlapot, melyen a bántalmazással kapcsolatos információk találhatók: segítséget nyújt, hogy a kívülálló miben tud segíteni, hová tud fordulni, hol tud feljelentést tenni, ha tudomására jut, hogy a környezetében bántalmaznak egy kisgyermeket.

Magyarországon – a legfrissebb kutatások szerint – minden 24 esetből csupán egyre derül fény.

Tünde

Forrás: MTI, Magyar Narancs