Aki akar, mostanában minden nap olvashat egy új cikket arról, hogy biztonságos-e kórházon kívül szülni, kell-e ez nekünk, kinek mihez van vagy nincs joga, és egyébként pedig Magyarország nem Hollandia, és örüljünk ennek, mert különben főhetne a fejünk nekünk is a perinatális halálozási statisztikán. Itt most egy konferenciára szeretném felhívni mindenki figyelmét.

Ezen a héten arról kezdtem el összefoglalókat közzétenni, hogy Kanadában - és ezen belül Ontario tartományban - hogyan kezdődött el a szülészeti reform, és mennyi minden szükséges egy törvényi szabályozáshoz. Számtalan témát kell megvitatni: szakmai feltételeket, finanszírozási lehetőségeket,  és minden érintett fél terveit, aggodalmait, véleményét, orvosoktól kórházi gazdasági vezetőkön és jogvédő szervezeteken át civilekig.

Magyarországon most ott tartunk, hogy elkezdődött az érdemi vita, de sokak számára nem világos még, hogy egy törvényi szabályozáshoz micsoda irgalmatlan mennyiségű munkát kell elvégezni. Egyelőre az a fontos, hogy tűzzünk ki valamiféle célt, tehát vitassuk meg, hogy ki mit szeretne és miért.

Aki teheti, menjen el december 2-án csütörtökön délelőtt 10 órára az Akadémiára arra a konferenciára, amelynek egy országgyűlési képviselő a fővédnöke, egy szülész-nőgyógyász szakorvos a levezető elnöke, az előadók közt pedig ott lesz többek között az Országos Bábaszövetség elnöke, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, a Szoptatásért magyarországi egyesületének alelnöke, az Akadémia demográfiai bizottságának elnöke, és a humán erőforrások minisztere is.

A konferencia címe A szülészet újjászületése, avagy az anya- és bababarát szülészeti ellátás lehetőségei. A részletes programot itt lehet megnézni, és aki már most tudja, hogy menni szeretne, azt a szervezők arra kérik, hogy a program alján található emailcímen jelentkezzen előre, vagy regisztráljon online.

A részvétel ingyenes.

Felicitasz