Már nem övezi akkora dicsfény a házasságkötés napját, mint régebben. Ugyan egyre kevesebb nő képzeli el életét tündérmesének a fehér lovon érkező herceg mellett, a szépségkultusz, a fehérben tündöklő, karcsú, gyönyörű menyasszony iránti igény gyakran még őket is rabul ejti. A szolgáltatók ezer és egy hasznos vagy haszontalan lehetőséget kínálnak a nagy napra, a szervezés oroszlánrésze többnyire a menyasszonyra hárul és emellett még magával is foglalkoznia kell. Mert azt várják tőle, hogy az esküvő napján a legjobb formáját hozza.

A jelenségnek természetesen neve is van: brideorexia, vagy magyar nevén ararexia. A táplálkozási rendellenesség lényege, hogy a menyasszony az esküvő napjáig karcsúvá fogyózza magát. Sajnos a gyorsaság érdekében a nők egészségtelen módszereket is latba vetnek. A sajtó Kate Middleton, Vilmos cambridge-i herceg feleségével kapcsolatban is brideorexiát emlegetett, hiszen Kate esküvője előtt két ruhaméretet fogyott.

A jelenséggel már több kutatás foglalkozott. Az ausztrál vizsgálatban 879, 18 és 49 év közötti menyasszony vett részt. A menyasszonyok 85 százaléka körülbelül 8 kilogrammtól szeretett volna megszabadulni. (Ez a súlyvesztés kb. 10 és fél hónappal a nagy nap előtt még nem tűnhet irreálisnak.) A nők 75 százaléka több testmozgással és egy egészséges étrendre való átállással szerette volna elérni a kitűzött célt. A zsír és szénhidrát tartalmú ételek csökkentése és egy megfelelően összeállított edzésterv még nem okozna gondot. Néhányan a hashajtók használatától, a hírességek által követett drasztikus csodadiétáktól, a hánytatástól, koplalástól, léböjt-kúráktól vagy a gyomorszűkítő gyűrűtől sem riadtak vissza. A tökéletes megjelenés érdekében a legtöbben fogfehérítő kezelésre, manikűröshöz, kozmetikushoz, szoláriumba mentek. Gyakori, hogy a menyasszony kisebb méretű ruhát választ, mert ezzel is ösztönözni szeretné magát, hogy ledobja a felesleges kilókat.

Fontos lenne, hogy a média, a családtagok, a szolgáltatók egy egészségesebb testképet közvetítsenek a nők felé. Az ararexia jeleit nem könnyű észrevenni, hiszen a család, barátok természetesnek veszik, hogy a menyasszony feszült és az átlagosnál többet foglalkozik a külsejével; sok az intéznivaló, mindennek tökéletesnek kell lennie. Az esküvő előtti ámokfutás súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Ha a család nem tud segíteni, a legjobb, ha a menyasszony szakember segítségét kéri.

Különös módon a vőlegényeket érintő táplálkozási zavarról nem szólnak a hírek. A társadalmi nyomás, a tökéletes megjelenésre való igény úgy tűnik, csak a nőket érinti…

Juditty

Források:

http://www.sagepub.com/marks3/Online%20Readings/chapter%207.4.pdf

http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/11001/brideorexia

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?