program színház zene Petőfi ajánló

A híresklasszikusoknak akkora szobrot állítunk néha, hogy csak ritkán látszik ki mögüle az ember.

Petőfi Sándor a nevezetes márciusi események idején annyi idős volt, mint egy mai frissen végzett egyetemista. Nem a Híres Költő Kőbe Merevült Szobra volt, hanem egy srác, aki meglehetősen punk lehetett a kora szemlélete alapján. A csaja se volt valami átlagos teremtés, se megjelenésében, se viselkedésében, ráadásul verset írt és irodalmat fordított, ami akkoriban korántsem volt tipikus a fiatal nők körében.

És pont úgy voltak vadak meg szerelmesek, mint mostanában azok, akik nem igazán simulnak bele a jólfésült jófiúk-jóleányok szürke tömegébe. Ezeket a nagyon fiatal, nagyon kócos, nagyon szenvedélyes embereket és az ő kapcsolatukat akarja a hétvégén, csak négy előadásban játszott szabadakarat című előadás bemutatni, nagyon fiatal színészekkel és énekesekkel.

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia története pont olyan romantikus, fájdalmasan kurtára sikerült és tragikus, mint Shakespeare Rómeó és Júliája. Nem jutott nekik se sokkal több- bár ők legalább legálisan házasodhattak, megélhették a közös fiú megszületését. De Petőfi sose látta felnőni a fiát, és Júlia boldogtalanul, betegen, második házasságába beletörve halt meg viszonylag fiatalon.

De az a néhány év, amikor együtt lehettek, valóban színpadra, filmre méltó.

„A kor ünnepelt költője egy mindennel szemben lázadó, extrém önkifejező, de mélységesen önkereső figura. A darab nem a mainstream Petőfit mutatja be, hanem az identitását kutató huszonévest, aki akár egy mai srác is lehetne” – mondja Almási-Tóth András, hozzátéve, hogy a közismert énekesek, előadók, mint például Ember Márk, Schoblocher Barbara, AKC Misi vagy Filo színpadi jelenléte, a koncertszerű előadásmód igyekszik kiragadni a sztorit a hagyományos színházi előadások, musicalek hagyományos kereteiből. A produkció zenei világa pedig egyfajta “Gen Z koktél”, a legfiatalabb generáció zenei nyelvén igyekszik elmesélni Petőfi Sándor és Szendrey Júlia történetét

„Azt csinálunk, amit akarunk és azt csináltuk, amit akartunk. Egymás múzsái lettünk. Az álompár” – énekli a szabadakarat>>>> c. előadás nyitányában Szendrey Júlia, miközben a tudósításokat nézegeti esküvőjéről Petőfivel. Illés Gabriella producer és Almási-Tóth András, a darab szerző/rendezője, valamint alkotótársaik egy nem mindennapi produkcióra vállalkoztak, egy olyan előadásra, aminek története térben és időben is szabadon mozog. Sztorijában Petőfit és Szendreyt, mint a reformkor jelentős celebjeit állítja középpontba, de a lineáris történetmesélés helyett a nézőre bízza a történetmozaikok összerakását.

A darab egyik prózai főszereplője Staub Viktória színművész, aki 2018-ban még alig kezdte el a színművészetit, máris szerepet kapott az Aranyélet harmadik évadában, majd  A játszma című krimiben, legutóbb pedig A Király c. sorozatban láthattuk. A prózai Petőfit pedig Tóth Mátyás alakítja, akinek alternatív színházi kezdeményezések, bábos projektek, klasszikus nagyszínpadi előadások és nemzetközi filmes munkák határozták meg eddigi pályáját.

A darab énekes főszereplői, Júlia szerepében Schoblocher Barbara, a Blahalouisana együttes egyik alapítója és frontember-énekese, Petőfit pedig Ember Márk énekli, aki a főiskola alatt és után a Vígszínházban, majd később a Tháliában játszott. A Grund – vígszínházi fiúzenekar énekese, és a Pál utcai fiúk musical-ben az idősebb Pásztor alakítója.

„Egy izgalmas, újhullámos koncertszínházi előadásra készülünk, ami Petőfi és Szendrey Júlia szenvedélyes kapcsolatát viszi színpadra, egy teljesen újszerű formában. Sok más mellett az is érdekes a darabban, hogy Petőfit ketten alakítjuk egyszerre, ha úgy tetszik, karakteresen elválik a színpadon a test és a lélek. Tóth Mátyás kollégám játssza a költőt magát, és én pedig eléneklem a Petőfi lelkében végbemenő változásokat” – meséli Ember Márk az Erkel Színházban most hétvégén láható darabról, amelyben Petőfi "hangja" lesz.

Az X generáció József Attilát, Radnótit ismerte meg a kor népszerű fiatal előadóinak tolmácsolásában, sokaknak csak Hobo előadásában maradt meg a Hetedik vagy a Tiszta Szívvel. Most Petőfit igyekeznek születésének 200. évfordulójára kihámozni a saját szobrából, fiatal előadók segítségével.

A filmes ajánlót (és egyben részletet az előadásból) itt lehet megnézni (beszélgetés nélküli klip itt) Összesen 4 előadást tartanak, október 21-én és 22-én, a második napon már mindkét előadás teltházas a budapesti Erkel Színházban. A darab a Petőfi 200 emlékév részeként, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.