Amikor gyermeked altatod, minden lehetséges eszközt bevetsz: bepólyázod, ringatod, cumit dugsz a szájába, végső esetben az autósülésbe kötöd és kocsikázol vele a környéken, hátha végre álomba merül. Vannak olyan szülők, akik időnként benyugtatózzák a gyereket, ettől remélik például a nyugodt repülőutat. Afganisztánban pedig úgy tűnik, vannak, akik naponta adnak ópiumot a kicsiknek altató gyanánt.


„Ha nem adok ópiumot neki, nem alszik” - mondta a CNN-nek a négyéves Omaidullah édesanyja, Aziza, aki hozzátette: reggelire egy darabka ópiumot etet meg kisfiával. A szegény családból származó tanulatlan anya nincs tisztában az ópium egészségkárosító hatásaival és azzal, hogy a szer addiktív, számolt be a CNN. „Akkor is ópiumot adunk a gyerekeknek, amikor betegek” - mondta Aziza.

Afganisztánban az ópium bölcsőtől sírig tartó függőséget jelent, ami nemzedékről nemzedékre száll. Az anya terhessége alatti ópiumhasználata miatt újszülöttje eleve függőként jön a világra, a szokás szerint pedig gyermekkorában is rengeteg ópiumot kap. A felnőttek azért használják a szert, hogy többet tudjanak dolgozni és enyhítsék fájdalmaikat. „Nagyon szegények vagyunk. Nincs mit ennünk, ezért kell használnom a drogot, és hogy a gyerekek csöndben maradjanak." - mondta a CNN-nek Aziza idős anyósa, akinek a teljes családja drogfüggő.

Dr. Mohamed Daoud Rated, a drogrehabilitációs központ koordinátora elmondta: "Az ópiumhasználat semmi újdonságot nem jelent, a területen ez egy régi hagyomány. „Az ópiumot az emberek drogként vagy gyógyszerként használják: ha sír a gyerek, ópiumot adnak neki. Ha nem tud aludni a kicsi, ópiumot használnak. Ha a csecsemő köhög, ópiummal kezelik.” A drogrehabilitációs központ tapasztalatai szerint a legtöbb afgán nincs tudatában az ópium egészségügyi kockázatainak, és csak néhányan értik a függőség veszélyeit.

Tünde