Súlyos fertőző betegséget, szamárköhögést észleltek egy pilisszentlászlói iskolában felnőtteknél és gyerekeknél. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megerősítette a járvány tényét – adta hírül a FN24 péntek este.

A Kékvölgy Iskola igazgatója a hírportálnak nem ismerte el a megbetegedéseket, ugyanakkor egy május 3-i, a szülőknek kiküldött leveléből kiderül, hogy már akkor kimutatták az intézményben a szamárköhögés kórokozóját, és az ÁNTSZ szakemberei felkeresték az iskolát. „Három kollégánál és egyikük családtagjánál is kimutatták a szamárköhögés kórokozóját.”- írta az igazgató akkor.

A betegség cseppfertőzéssel terjed. Ha egy beteg ráköhög egy egészségesre, akkor 80-100 százalékos valószínűséggel már meg is fertőzte. A lappangási idő általában 7-14 nap, de lehet akár 21 nap is. A lappangási idő végétől kezdve a beteg fertőzőképes - írta a FN24.

A Di-Per-Te oltás több betegség ellen véd.  A szamárköhögés (pertussis) kínzó köhögéssel, húzó, hangos belégzéssel járó, több hétig tartó bakteriális betegség. Minden nyolcadik fertőzöttnél tüdőgyulladás, minden huszadiknál agyi károsodás léphet fel. 200 betegből egy meghal. A torokgyík (diphtheria) toxinja a szívet, az idegrendszert és a vesét is károsítja. A rémkirály hatására a beteg szíve annyira károsodhat, hogy amiatt is meghalhat, vagy a gége elzáródása miatt megfulladhat. A tetanusz (merevgörcs) baktérium okozta, súlyos, magas halálozású betegség. A többnyire szennyezett seben át bejutó kór toxinja súlyos idegméreg, amelynek hatására az izmok görcsös állapotba kerülnek. Különösen magas a halálozás a csecsemők és az idős felnőttek között. 2006-óta az oltás gyermekbénulás és az agyhártyagyulladás oltóanyagát is tartalmazza

Az oltást 2, 3 és 4 hónapos korban adják. Az ismétlés 18 hónapos korban, majd kisiskolásként is esedékes. Felnőtteknél a régi oltási rend szerinti védelem már gyengébb lehet. Éppen emiatt 2009. óta a 11 évesek diftéria és tetanusz elleni emlékeztető oltása kiegészült a pertussis komponenssel is.

Az oltás következtében helyileg mérsékelt duzzanat, pír és érzékenység alakulhat ki és előfordulhat némi láz is.  Súlyosabb tünetekből (eszméletvesztés, aluszékonyság) 100.000 oltásra jut egy. Magyarországon évente nagyjából 200 esetben regisztrálnak valamilyen oltással kapcsolatos fokozott reakciót. Ezek mindegyikét kivizsgálják, de döntő részben ezek is csupán múló tünetek – állítja az ÁNTSZ.

Azokban az országokban, ahol nincs védőoltás, igen sok gyermek hal meg ezekben a betegségben. Magyarországon 1938-ban még több mint ötezer torokgyík fertőzést és 300 halálesetet jelentettek. A szamárköhögés kötelező védőoltásának bevezetése előtt, 1953-ban 57 ezer megbetegedés fordult elő. A tetanusz baktérium 1951-ben még közel ötszáz halálos áldozatot követelt. 2002-ig Magyarországon 10 alatt volt a szamárköhögéses megbetegedések száma, az ezt követő években 17-50 közötti megbetegedés fordult elő.

Ismerjük persze az oltásellenesek érveit. Az ő gyerekük nyilván erős lesz és legyőz minden betegséget, és eszük ágában sincs a védőoltásban levő legyengített/elölt vírussal terhelni a gyerek immunrendszerét. Az oltás amúgy is csak pénzéhes gyógyszergyárak érdeke – hallani sokszor. Igen könnyen ugrabugrál persze az, akinek a gyerekét valamennyire védi a társadalom széles körű átoltottsága. Aztán ha hasonszőrű oltásellenes szülők közé keveredik, lehet csodálkozni, hogy járvány tör ki, mert bizonyos körökben "divat" lett az oltást nem beadatni a gyerekeknek. A FN24 a Szekulárisfigyelő Blog beszámolója alapján arról ír, hogy a Waldorf-iskolák alapideológiáját jelentő antropozófiának van egy egyre gyakrabban megfigyelhető „mellékhatása”. Jelesül, hogy az antropozófusok – és így a Waldorf-szülők – között sokan ellenzik a "hagyományos" orvoslást és a gyerekek oltását is, abból a megfontolásból, hogy a betegségek segítik a gyerek érési folyamatát.

Ennek következtében a be nem oltott gyerekek között egy USA-beli Waldorf-iskolában ki is tört a szamárköhögés, de volt már hasonló eset egy német Waldorf-napköziben is, és másutt is. Oltási adatokat Svédországra publikáltak: míg az állami iskolák tanulóinak ott 93 százaléka van beoltva, az oltási arány a Waldorfosoknál 18 százalék.

A kötelező oltások beadását megtagadó szülők egyébként szabálysértést követnek el, melyet pénzbüntetéssel lehet büntetni, akár többször is, egészen addig, amíg a vakcinát meg nem kapja gyermekük.

Az ÁNTSZ május 10-én a jogszabálynak megfelelően elrendelte a waldorfos járványban érintett betegekkel érintkezett oltatlan vagy csak részben oltott gyermekek 14 napos kitiltását az iskolából és megszervezte pertussisos beteggel érintkezett személyek szükséges védőoltását is.

Center

http://fn.hir24.hu/itthon/2013/05/10/el-akartak-titkolni-de-jarvany-van/

http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/mire_valo_di_per/98891/