A legutóbbi mosható pelenkáról szóló poszt után kedvet kaptam én is ahhoz, hogy megpróbálkozzak vele. A kisebb fiam kétéves múlt, eddig hetente vettünk neki eldobható pelenkát 1500 Ft-ért kb. 30 darabot, havonta az összesen 6000 Ft-ba került. Ez egy hipermarket saját márkája, közepes minőségű, túl sokat nem bír magába szívni. Naponta általában négy darab kellett a fiamra, plusz ha bekakál két peluscsere között.

 

Böngésztem az interneten, aukciós oldalakon és végül a képen látható pelenka mellett döntöttem. Tépőzárasat semmiképp sem akartam, viszont a patentnál is fennáll az a veszély, hogy elvetemedik, eltörik, nálunk szerencsére ez eddig nem fordult elő. Vettem két külsőt 990Ft/darab áron és 6 db belsőt 6x245 Ft-ért. Postaköltséggel együtt fizettem 4500Ft-ot. Első nap kiderült, hogy a belső önmagában édeskevés, ezért ki kell egészíteni kettő darab textilpelekával is. Emiatt vennem kell még 5 db textilt 1000 Ft-ért, így az összkiadásom 5500 Ft. Időközben rájöttem, hogy jobb lett volna, ha rendelek még egy külsőt, mert ha két peluscsere között bekakál, és az előzőleg kimosott még nem száradt meg, akkor gyakorlatilag nincs mit ráadni.

Eleinte lavórban áztattam és kézzel öblítettem, csavartam mindig a külsőt és a betéteket, de a mosópor kikezdte a kezemet és elég fárasztó is volt, így most már megvárom, még összegyűlik két váltás belső (összesen 3 váltás van itthon betétből) és egy külső alvásidőben (mert akkor fix, hogy 3, vagy 10 óráig nem kell kaki miatt cserélnem) berakom a mosógépbe egy fél adag rövid programra. A víz ingyen van, mert nálunk a mosógép házi vízműre van kötve, ezért csak az áramot kell fizetni. Mostanában már úgy időzítem a mosást is, hogy ruhák mellé mindig tudjak betenni pelenkát is. Majdnem minden nap mosok ruhát és mindig akad egy fél adag pelus is. Mosóporból nem fogy több sokkal, az áramszámlán sem vettem még eddig észre, hogy több lenne. Összességében megérte szerintem az árát, de van pár dolog, amire érdemes odafigyelni.

Például arra, hogy ne várjuk meg, még átázik a betét, mindig ellenőrizzük, hogy nem nedves-e már a széle, mert ha átázik a body, harisnya is, akkor megszaporodik a mosnivaló. Eleinte én négyszer öltöztettem át a gyereket, most már odafigyelek. A pelusokat konvektoron szárítgatom, mert elég sűrűn cserélődnek, de erre az egy-másfél évre nem akartam több pénzt kiadni mosható pelenkára. Praktikusabb lenne venni 6 külsőt meg 24 belsőt, így szép kényelmesen, csak a ruhákkal együtt tudnám mosni és szárítani a pelenkákat. Eleinte vettünk még egy-egy kis csomag eldobhatót, 600 Ft-ért, és két hétre volt elég, de úgy gondoltam, hogy többet nem költök már inkább rá, hiszen itt vannak a moshatók, és minden körülmények között meg fogom tudni oldani a mosást és a cserét.

Általában nem maradunk itthonról távol 2-3 óránál tovább, de egy váltás mosható mindig lesz nálam, mert a héten megrendeltem a külsőt, így a kiadás 6500 Ft-ra emelkedett. De még mindig olcsóbban kijöttem, mintha havonta 6000 Ft-ért venném neki a pelenkát még kb. 8 hónapig, ovikezdésig és még utána is kisebb mennyiségben éjszakára. Nyolchavi eldobható pelenka összesen 48000 Ft-ba került volna, plusz még néhány csomag éjszakára, kerekítsük föl 50000 Ft-ra. Ez még a minimális áramszámla többlettel és mosnivalóval is jóval több. A kisfiam bőrét nem viseli meg a mosható pelenka, sőt, azóta egyáltalán nem pirosodik ki.

Köszönöm a posztolónak, aki megosztotta velünk ezt az információt és a szerkesztőknek, hogy közzé tették. Én bátram ajánlom mindenkinek a mosható pelenkát.

rotarix

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?