Tünde nyár nyaralás betegség gyermekorvos egészség

Nincs rosszabb annál, ha a családi nyaralást tönkretesz egy fertőzés. Egy hányós-hasmenős betegséghez még csak nem is kell egzotikus országba menni, itthon is beleszaladhatunk egy ilyen történetbe. A nyár másik leggyakoribb betegsége az alsó húgyúti fertőzés lehet, mely szintén kellemetlen panaszokat okoz. Dr. Kovács Tibor csecsemő-és gyermekgyógyászt kérdeztük a nyári fertőzéses betegségekről és megelőzési módjukról.

Bélfertőzés

A hasmenéses tünetek okozói különböző mikroorganizmusok, leggyakoribbak például a Salmonella, az E. coli, a Shygella, a Campylobacter baktériumtörzsek vagy a Rotavírus ill. Calici vírusok. A tünetek pedig a hányinger, hányás, hasi görcsök, gyakori, híg széklet, láz, általános gyengeség – mondta el Dr. Kovács Tibor, aki a kezelési módokra is kitért: a legfontosabb a só- és folyadékpótlás. Ajánlott még probiotikus készítmények fogyasztása. Általában néhány napon belül megszűnnek a panaszok. Forduljunk orvoshoz, ha csillapíthatatlan hányás, véres széklet, elhúzódó magas láz jelentkezik, vagy ha három napnál tovább tart a hasmenés. Figyeljünk a kiszáradás jeleire: a száraz nyelv, könnyen ráncolható bőr, a vizelet mennyiségének csökkenése, aluszékonyság, és súlyos esetben zavartság erre utalhat – gyanú esetén hívjunk orvost!

A fertőzések megelőzése érdekében a higiéniás alapszabályokat mindig tartsuk be, illetve a csapvíz minőségének bizonytalansága esetén palackozott vizet érdemes fogyasztani. Az sem mindegy, hol étkezik a család, körültekintően válasszunk éttermet a nyaralás során. Ha egzotikus országba utazunk, megelőzésképpen érdemes probiotikumot is szedni, hiszen ezek a jótékony baktériumtörzseket tartalmazó készítmények képesek lehetnek a kórokozó baktériumok szaporodását gátolni és visszaszorítani, valamint a saját bélflórát erősíteni, hiszen a bélflóra összetétele jelentősen befolyásolja a bélfertőzésekkel szembeni védekezőképességünket - tette hozzá a szakember.

Alsó húgyúti fertőzések

Az alsó húgyúti fertőzések főleg a lányoknál jelentkeznek, hiszen ők a húgycső rövidsége miatt hajlamosabbak a felszálló jellegű fertőzésekre, mint a fiúk. A fertőzést leggyakrabban az E. coli baktérium okozza, de egyéb baktériumok és vírusok is kiválthatják. Jellegzetes tünetek a gyakori vizelési inger, csípő érzés vizeletürítés közben, alhasi fájdalom, esetleg véres vizelet. Antibiotikummal gyógyítható a betegség, de fontos a bőséges folyadékfogyasztás is.

Megelőzésképpen érdemes vörös áfonyát és tőzegáfonyát fogyasztani, hiszen az ezekben található vegyület meggátolhatja az E. coli megtapadását a húgyutak nyálkahártyáján – mondta el Dr. Kovács Tibor,  aki hozzátette: a megelőzés szempontjából fontos még az intim higiénia, a pH-semleges mosakodók és a vécéhasználat higiénés szabályainak betartása is.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?