Ezen a héten olyan eseményeket válogattunk össze, amelyekért érdemes akár novemberben is útra kelni.

Darules a kardoskúti Fehér-tónál - novemberi szombatok

Az ősz egyik legjelentősebb természeti eseménye minden évben a darvak és ludak vonulása. Ezek a madárfajok hazánktól északabbra költenek, majd ősszel ők is a melegebb déli tájakat veszik célba. Utazásuk során október-november hónapban vonulnak át Magyarországon. A darvakat, az előző évekhez hasonlóan, idén is a Körös-Maros Nemzeti Park területén, a kadarkúti Fehér-tónál lehet megcsodálni novemberben minden szombat délután szakvezetés keretében. Az esemény fénypontja, amikor a környező földeken táplálkozó több ezer madár naplemente előtt néhány órával összegyűlik és csapatostól húznak be éjszakázni a tóra. A program során megtekinthető a területen élő racka- és a cigájanyáj, valamint a szürkemarha-gulya is. A program ingyenes!

XIV. Tihanyi Gardália - november 13-15.

A garda, más néven látott hal halászata nagy hagyományokkal rendelkezik Tihanyban, így a 2000-es évek eleje óta évről-évre megrendezik a Tihanyi Gardália Fesztivált november hónapban. Az eseményt idén is számos hagyományőrző és gasztronómiai program színesíti, de nem maradnak ki a családi és gyerekprogramok sem. Szombaton sétahajózás keretében meg lehet tekinteni a gardák telelőhelyét, a gyerekeket ezen a délelőttön mesék és népi játszóház várja, a sportos családokat pedig geotúra. Délután kettőkor veszi kezdetét az esemény egyik fénypontja, a gardasütés. Vasárnap halászlé- és halételfőző verseny és interaktív gyerekműsor is szerepel a programban.

Szent Márton-napi Vigasság Hollókőn - november 14.

Hollókő védőszentje Szent Márton, így idén immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Szent Márton-napi vigasságokat Magyarország egyik legszebb falvában. A falubeliek meleg teával, forralt borral és zsíros kenyérrel vendégelik meg az ünnepségre érkezőket, majd a látogatók megismerkedhetnek Szent Márton legendájával az életkép-bemutató során. Lesz vásár, a gyerekeknek mesejáték, valamint középkori és libás játékok is. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a hollókőieknek nem kell a humorérzékért a szomszédba menni, mint hogy a Falu Főgúnárja verseny is megrendezésre kerül ezen a jeles napon.

Bakony Expo - november 14-15.

A november 14-15-ei hétvégén a Veszprémi Arénában megtaláltok mindent, ami a Bakonnyal kapcsolatos: bakonyi ízek, erdők-mezők kincsei, tájegységi szokások, gasztronómiai praktikák, valamint kulturális és gyerekprogramok közül válogathattok. A vásár során Veszprém megyei őstermelők kínálják termékeiket, a látogatók mesterségeket és szerszámokat ismerhetnek meg interaktív bemutatók keretében. A környékre jellemző ízvilág, receptek, konyhai praktikák és kulináris finomságok a helyszínen kipróbálhatók. A gyermekeket színes gyermekprogramokkal, játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal és diafilm vetítéssel várják.

Tatai Vadlúd Sokadalom - november 28.

Ajánlónkat a darvakkal kezdtük, s a vadludakkal zárjuk. Ők is az északi tájakról délre tartva ejtik útba Magyarországot, ezen belül is Tatát. Az esemény azért is egyedülálló, mert a tatai Öreg-tó az egyetlen olyan madár-pihenőhely Európában, amelyet város vesz körül szinte teljes egészében. Ez a fesztivál nem a koncertekről és vásárokról szól, viszont sok mindent megtudhatunk a madarakról, a természetről és annak védelméről. A meghirdetett programok is ehhez a témakörhöz kapcsolódnak: lesz természetesen madárgyűrűzés, Cincér játszóház, ahol a környezeti nevelés kerül előtérbe, madármesék, környezetvédelemről szóló bábelőadás és az énekmondó is a ludakról fog regélni.

Szélforgó

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?