Napjainkban egyre terjed Indiában az a gyakorlat, hogy a leánygyermekek életének még megszületésük előtt véget vetnek szelektív abortusz útján. Arra is akad példa, hogy a már megszületett kisded életét kioltja a saját apja. Sokrétű ok húzódik meg a jelenség mögött: az indiai emberek mentalitása, az életüket átszövő hagyományok és az aktuális gazdasági helyzet. A következmény pedig az, hogy a nemek aránya eltolódik. A 2011. évi népszámlálásból kiderült, hogy minden 1000 6 éves vagy annál fiatalabb fiúgyermekre 914 leány jut. India függetlenné válása (1947) óta nem volt ilyen alacsony a leánygyermekek aránya.

Az ENSZ szerint Indiában a legkockázatosabb lánynak lenni. Bár törvény tiltja a szelektív magzatelhajtást, mégis riasztó számban fordulnak elő ilyen esetek. Egy tanulmány meglepő trendet mutat: a jól szituált, képzettebb réteg körében sokkal jellemzőbb ez a lépés, mint a képzetlen, reménytelen szegénységben élők esetében. Ez előbbiek gondolkodását láthatóan cseppet sem változtatta meg a tény, hogy jómódban élnek, így nem okozna gondot a lánygyermek kiházasítása. Nekik megvan a pénzük az ultrahangos vizsgálatra, és ha úgy döntenek, az abortuszra is.

A törvény még azt is tiltja, hogy a doktorok közöljék a születendő gyerek nemét a szülőkkel az ultrahangos vizsgálat után. Ennek ellenére a klinikák mégis megteszik ezt.

Hagyományosan az indiai társadalomban a fiúgyermeket jobb befektetésnek tartják, mivel az esküvőt követően a feleség a férj családjához költözik, és gondot visel annak szüleire. A lányos család akár a tönk szélére is juthat, amíg összerakja a hozományt. Bár törvény tiltja a hozomány intézményét, mégis a társadalom minden szintjén a mai napig dívik a lányt stafírunggal adni. Az esküvő is sokba kerül, a magas létfenntartási költségek miatt nehéz félretenni a rávalót.

A kormány erőfeszítéseket tesz a leánycsecsemőket érintő kedvezőtlen trend megfékezésére. Az arányeltolódás által leginkább sújtott falvakban kampányt indítanak a lakosság gondolkodásának megváltoztatására. Több ház bejárati ajtaja fölé plakát került, amelyen hindi nyelven az olvasható: „Ha elteszed láb alól a lányaidat, hol találsz majd menyeket?”.

India a kirívó ellentmondások országa. Bár a leánygyermekeket nem becsülik sokra, mégis nő a jelenlegi államelnök. Sőt, a legbefolyásosabb politikus is a szebbik nem képviselője: Sonia Gandhi, akinek anyósa, Indira Gandhi volt India első női miniszterelnöke és a világon a legelső női államfők egyike.

Bicse

Forrás