Vemhes Tevelány terhesség kismama hisztamin

Bár a terhesség során szedhető („kötelezően szedned kell, mert ha nem…”) vitaminok és gyógyszerek nem kifejezetten a trimeszterekhez köthetők, mégis szerintem érdemes írni róluk, mert végig kísérik a terhességet annak kezdetétől a végéig. Emellett legalább ezen a területen is akkora a tanácstalanság és értetlenség, mint a hisztamin-intolerancia (a továbbiakban: HI) egyéb területein.

Szóval, az előző posztban említettem, hogy az állami egészségügy pontosan melyik részét élvezem e remek betegség rendszeres ellenőrzése miatt, de azt nem meséltem, hogy az orvos miket mesélt a terhesség alatti gyógyszerfogyasztásról, illetve nekem miket sikerült kikísérleteznem. De majd most!

A HI-s tabletták:
 

A HI-sok kedvenc tablettája egy nem gyógyszernek, hanem gyógyhatású készítménynek minősülő szer, amely természetesen kicsiny hazánkban nem kapható. De Ausztriában és Németországban legalább három- vagy négyféle kiszerelésben is. A tablettát (egy-három szemet) étkezés előtt kell bevenni legalább tizenöt perccel és utána óvatosan lehet fogyasztani az óhajtott ételt a rettegett HI-s tünetek nélkül. Na, mivel nem gyógyszer, tehát rendes, gyógyszerhez kötött vizsgálaton sem esett át, így a terhesség során fogyasztása nem ajánlott, mivel nem tudjuk, hogyan hat. Remek – akkor marad a diéta…

Tekintettel arra, hogy nekem az említett tabletták egy idő után nem voltak elegendőek (vagy csak az osztriga állt bosszút, ki tudja…), így elkezdtem kombinálni az étkezés utáni antihisztaminnal, amelynél egy negyedik generációs antihisztamint választottam a család gyógyszerészének javaslatára. Ez remekül bevált, a kombináció biztosított számomra megfelelő szabadságot és óvatosan, de tudtam enni az áhított ételekből. Nos, természetesen a terhesség alatt antihisztamint sem szabad fogyasztani. Tehát továbbra is diétázunk.

Távozz tőlem, progeszteron!
 

Az élményt fokozva egy idő után – még az első trimeszterben – kis barnázás indult meg, amivel friss terhesként rögtön rohantam nőgyógyászhoz. Vagyis rohantam volna, de a választott orvosomnak el kellett menni. Így kerestünk orvost – férjem természetesen Finnországban – és barátnőm jött velem, hogyha baj lenne, legyen lelki támaszom. Baj nem volt, de az orvos lendületesen felírt egy adag progeszteront, függetlenül attól, hogy jeleztem a HI-s problémát. A progeszterontabletta szépsége, hogy az összes mellékhatás nálam fokozottabban jött ki a HI miatt, mert ugye a gyógyszer legfontosabb alapanyaga a szója.

Mivel a gyógyszer szedése még az olasz nyaralást követően kezdődött, így a friss és lelkes, igen eufórikus hangulatom kitartott és tekintettel arra, hogy az olasz ételeket válogatás nélkül ettem, így itthon meglehetősen naivan – és az éhhalál szélén – elfogyasztottam egy adag csokis-rumos-meggyes rántott palacsintát vaníliaszósszal. Este még csak enyhe puffadás, émelygés, rossz közérzet, majd hajnalban a legszörnyűbb, leginkább iszonytató görcsös fájdalom (nekem HI miatt ez évente egy, legfeljebb két alkalommal van és kétemberes munka). Hajnalban kiabálva hívtam a férjemet a fürdőszobából, hogy jöjjön, mert rosszul vagyok – szerencsére már nem ijedt meg annyira, mint tavaly, és tudja, ilyenkor mit kell csinálni: forró tea rengeteg cukorral és erős görcsoldó, valamint takaró, hogy ne fázzak meg. A takarítást utána mindenki képzeletére bízom… Azóta természetesen ismét tartom a diétát jobban, igyekszem kikerülni tényleg azokat a dolgokat, amiket nem ki kell kerülni – férjem ebben szerencsére partner: ha csokoládétortát kérek, kb. 10 másodperc alatt tüntet el egy teljes szeletet, míg én eljutok odáig, hogy egy villányit egyek belőle.

Terhesség alatt szedhető/szedendő vitaminok:
 

És vissza a gyógyszerekhez, ha már a diétát alapvetően tartom:

A terhesség során eddig alapvetően egy vitaminkoktélt eszegetek, amelyet magamnak állítottam össze, de hősiesen bevallom: két magzatvédő vitamint is megpróbáltam, amelyektől elég rövid idő – körülbelül egy hét alatt búcsút vettem.

Az első egy első trimeszterre alkotott magzatvédő vitamin: farkaséhség és émelygés. HI-s tünet nem jelentkezett szerencsére jobban, de egy hét után feladtam a küzdelmet, mivel állandóan, de tényleg mindig éhes voltam (amennyiben nem volt étel a környéken, akkor pedig jaj mindenkinek!).

Hasonlóan jártam egy másik magzatvédő vitaminnal a második trimeszterben, bár ebben az esetben a könny nélküli búcsút a HI-s tünetek megjelenése okozta, tekintettel a tablettákban lévő színezékre és zselésítő anyagra. Ha reggel vettem be, akkor egész nap émelygés, hányinger, rossz közérzet és este enyhe hasmenés. Ha este vettem be, akkor nem tudtam aludni, de legalább mindenféle rémálmom volt, és reggel hasmenés. Így röpke egy hét alatt arra jutottam, hogy nem biztos, hogy kell ez nekem. Visszatértem a jól bevált koktélomhoz.

És akkor a HI-s terhességre szedendő vitaminkoktél, összeállítva a – nem orvos, gyógyszerész, biológus, stb. – végzettségű jogász által: folsav, C-vitamin, D-Vitamin, magnézium, B6, vas.

A hozzáértők:
 

Ha pedig beütne a HI-s pokol: az orvos és a védőnő szerint igyon a szerencsétlen HI-s házi pálinkát vagy más töményet. Igazán remek ötlet, azt az apróságot leszámítva, hogy az alkohol – bár lazítja az izmokat – hisztamint szabadít fel, tehát belazulunk a fájdalomba…

A HI-s terhesség élményét amúgy tényleg fokozza, hogy nincsen – vagy én nem tudok róla – olyan nőgyógyász ma kicsiny hazánkban, aki esetlegesen tudná, hogy a HI micsoda és mivel is jár, de ha esetleg van is, akkor biztosan nem tudja, hogy az adott gyógyszer, amit felír, épp befolyásolja a HI-s várandós nő életét (ekcéma, bőrtünetek, fetrengős hasmenés) vagy sem. Eddig öt orvosnál voltam (nőgyógyász 1., nőgyógyász 2., választott nőgyógyász, ügyeleten rezidens 1., ügyeleten rezidens 2.), akik közül kizárólag egy fiatal orvos (ügyeleten rezidens 1.) hallott egyáltalán a HI-ról, de ő sem igazán tudta, mi az, illetve a várandósságot hogyan befolyásolja…

Szóval az eredmény: ha a HI-s terhes, neki kell mindent tudnia és neki kell mindennek utánajárnia, mert a nőgyógyász, illetve a védőnő nem ért hozzá és valószínűleg nem lesz ideje arra, hogy megismerkedjen a betegséggel vagy egyeztessen egy hozzáértő szakemberrel a dologról…

Vemhes Tevelány

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>