kultúra mese karantén koronavírus Vakmmacska kapcsolódj ki otthon is

Még a legelején valakinek ígértem, hogy összeszedek gyerekszínházi előadásokat, gyerekműsorokat és hasonlókat, aztán elsodort sajnos a karantén. Azóta szerintem sokan sok mindenre rátaláltak már nélkülem is (a Google, a Youtube és a Facebook is a barátod ilyen helyzetekben, ugye), de ha már ez a lista elkezdett összeállni, hátha találtok pár olyat is benne, ami még nem került sorra.

A klasszikusok
 

Változó minőségben, de sok színházi gyerekelőadást megtaláltam a Youtube-on, még pár olyat is, amiket már gyerekkoromban is néztünk.  Egy reprezentatív válogatás belőlük:

Minden egér szereti a sajtot

Óz

Zsigaföstő fest (Lázár Ervin)

Zimezumm

Dödölle (egész kicsiknek)

3 kismalac (amatőrebb verzió)

A nagyravágyó feketerigó (nagyobbaknak)

Marcipán cica is unatkozhat a karanténban, mert miközben találtam egy régi felvételt a bábszínházi előadásról, a figura saját FB-oldalán azt ígérték, pénteken (április 24) egy élő előadással is kedveskednek majd a kicsiknek.

  - a bejelentés

  (a régi előadás)

Gryllus Vilmos se tölti tétlenül a karantént, ma (április 19-én9 például a lányával élőzött, vén szamár létemre hallgattam lelkesen, remélem, nem törlik a felvételt  a művész FB-oldaláról később sem.

Mesét is sokan mondanak online újabban, nekem van óvó bácsi ismerősöm, aki minden este új mesével jelentkezik (eredetileg az ovisainak szánta, de ma már sok felnőtt ismerős követi. Keresztes János színész saját oldalán Pom-pom meséket olvas, korábban hírt adtunk a magyar rendőrök déli meséjéről, egy mai hír szerint Michelle Obama is beállt már meseolvasónak, elsőnek 20-án a Graffalóval indít (angolul persze).  Ha valakit nem zavar az időeltolódás, ezen a csatornán követheti az angolul tanuló csemetével. 

Vegyesfelvágott gyerekeknek és felnőtteknek, élő és felvételről előkerült előadásokkal és rögtönzött lakáskoncertekkel  

Az Élő közvetítések koronavírus idején Facebook-csoportban nagyon hamar indult a programcunami, én találtam már benne szavalóesteket, az Irigy Hónaljmirigy “balkon fanatik”-ját, klasszikus kamarazenét és élő ukulele-lakáskoncertet, és persze bábjátékot, Manószínházat, gyerekrajzból készített mesét, élőzött már több színész,  Huzella Péter és Lackfi János is –a műsorok többsége visszanézhető később is, csak pörgetni kell az oldalon található posztokat.

A végére hagytam személyes kedvencemet, a Fesztiválzenekart, sajnos a most hétvégi Kakaókoncertet csak egy rövid ideig lehetett az élő közvetítés és az ismétlés után látni (aki lemaradt: Fischer Iván egy zongorás nappaliból, rövidnadrágban, egy kutya és egy teknős társaságában mutatta be a darabokat, az utolsónál bemutatta azt is, két ceruza és két lavórféle használatával hogy lehet a ritmusra épülő darabot otthon követni…UPDATE: a koncertet felvételről e hétvégén megismételik), de lesz még hasonló előadásuk. Felnőtteknek szinte minden este van Karanténkoncert, én rendszeres nézője és hallgatója vagyok.

 Kreatív kifestők, live kézműveskedések, házi kísérletek

Az én gyerekeim nem kiemelten kézműveskedősek, ennek ellenére örömmel látom, hogy kézműveskedhetünk is online, papírszínház, lufipörgettyű, házi diavetítő és mindenféle csodák készíthetőek el. Rendszeres foglalkozásokat tart a Kreatív Pihenő (kicsinek kettőkor, nagyobbaknak háromkor), ahol élőben lehet követni a foglalkozást. A Csodák Palotája is ráállt az online kísérletekre, a program címe Csopa Ovi – és Sulikaland, Körülbelül negyed óráig tart egy-egy ilyen foglalkozás, a házigazdák Kémcső Jenő és Spatula Sára. Ők ketten mutatják be a kísérletet, amit utána magunk is megcsinálhatunk otthon. Egyszerű, hétköznapi hozzávalókkal dolgoznak, a hozzávalókat az adás előtt publikálják, így van idő összerakni a kellékeket előre.

 A kreatív készítők oldalát is érdemes felkeresni,  Török Szilvi rajzfilmes-kézműves-mindenműves oldala itt, Agócs Írisz illusztrátor oldala itt, Baracsi Gabrielláé pedig itt érhető el, rajzolhatunk velük tacskót, unikornist, koalát vagy vizslát is.

Filmklasszikusok

A Filmarchívum alapfilmjeit is ajánlani tudom, van köztük gyerekeknek és felnőtteknek szóló is, ha valaki már kirajzolta-kiénekelte magát, és mondjuk csak a szép zöld gyep hiányzik, esetleg valamelyik kötelező olvasmányhoz jönne jól a filmváltozat:

- alapfilmek

- online filmklasszikusok

Vakmacska