Egy új amerikai  társasjáték, a Robot Turtle ötlete annyira sikeres volt a Kickstarter nevű közösségi finanszírozási oldalon, hogy a támogatók a megcélzott 25 000 dollár helyett 631 ezret dobtak össze, írta nemrég a Digitalhungary.hu.  A játék különlegessége, hogy bár a hagyományos táblajátékokon alapul, már a hároméves gyerek is elsajátíthatja vele a programozás alapjait.

'Child's Play' photo (c) 2011, Vincent Brown - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

A Mashable szerint a játék kitalálója, Dan Saphiro, a Google korábbi programozója csupán gyerekeinek akart jó szórakozást kitalálni (két lánya van), illetve megosztani velük a kódolás örömét, de amikor látta, hogy mennyire szeretik a társajátékot, áttervezte és profi finanszírozást talált hozzá a Kickstarteren. Ekkora sikerre ő sem számított, a játék a Kickstarter történetének legsikeresebb projektjévé vált, a vásárlók pedig kb. 25 dolláros áron juthatnak a játékhoz júniustól.

"Ha a szülő nem a Google-nél dolgozik, akkor valószínűleg fogalma sincs, hogy ismertesse meg a legérdekesebben a gyerekével a programozás meg hasonló technológiai dolgok alapjait" - mondta a cég szóvivője a Mashable-nak. A játékban a gyerek a programozó szerepét játssza, a felnőtt pedig a gép. A négy színes teknősből (kék, lila, sárga vagy piros) választ a gyerek, egy hozzávaló "ékkővel", és a tábla különféle pontjain helyezi el őket.  Összesen négyen játszhatnak egyszerre.

A gyerek irányít - kódot ír - ahhoz, hogy a felnőtt a teknőst kövesse az ékkőig. Minden kártya egy bizonyos akció megtételére utasítja a felhasználót, tehát a gyerek "balra" vagy "előre" kártyákat tud letenni. A felnőtt követi a kártya instrukcióit, és a teknőst így az ékkőhöz közelebb jutattja, a gyerek pedig újabb kártyát helyez el, amelyekből a kódsorozat felépül. Időnként jégfalak meg hasonló akadályok kerülnek az útba, de azokat speciális, például jeget olvasztó lézerrel "felszerelt" kártyával lehet semlegesíteni. 

Bár számos játék van már forgalomban az ovis korosztálynak is a témában, Dan Shapiro játéka abban egyedülálló, hogy a hagyományos, "offline" táblajátékot megtanulva jöhetnek rá már a háromévesek is pillanatok alatt a kódolás rejtelmeire. 

 

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?