Nemrég röppent fel a – meg nem erősített - hír, hogy sokak kedvence, a kis csíkos bohóchal kalandjairól szóló Némó nyomában folytatást kaphat.

Némó kalandjai világszerte több, mint 867 millió dollárt kaszáltak és mind a közönség, mind a kritikusok megszerették a hal kalandot.

A Pixar stúdió sok meséje kapott már folytatást és a sor úgy tűnik még hosszú lehet. Némó kalandjainak folytatása mellett a Szörny Rt. előzmény-meséje is hamarosan a vászonra kerülhet, és olyan pletykák is szárnyra keltek, hogy a Toy Story is kaphat egy negyedik részt.

A Verdák 2 szerintem jó példa a folytatások színvonalesésének. Ezt az ominózus mozit felnőttként is kifejezetten nagy reményekkel néztem meg, és a bárgyú Matuka balfék 007 figurája enyhén szólva nem lopta be magát a szívembe. Nem úgy a gyerekeimébe. Mára a legtöbb karakter-kisautó ott parkol gyűjteményükben (persze kizárólag a második részhez kapcsolódóan, mert bár egy újszülöttnek minden vicc új, a Verdák első részének szereplőiről itt Magyarországon első kézből senki ne is álmodjon. Akkor se, ha még óvodás.)

A recept úgy tűnik egyszerű. Végy egy sikeres, jól átgondolt, szívvel-lélekkel elkészített mesefilmet és készíts neki egy, kettő, akárhány epizódnyi folytatást. Ezekbe nem kell annyi energiát feccölni. Legfeljebb egy-két új szereplő kell, a történeteket is lehet laposabbra is venni. A termékre rászoktatott gyerekek így is úgy is megeszik, megveszik. És újra piacra lehet dobni a kísérőfigurákat a joghurttól kezdve a zoknin át a játék figurákig. Mindezt természetesen szigorúan kisfiúk vagy kislányok igényére hangolva. Fehér pólót, amin a Verdák sztárjai feszítenek ugyanúgy nem fogsz kapni, mint sötétkéket Maximussal az Aranyhajból. Lánynak hercegnős, fiúnak kisautós. Pont, kész, szevasz.

Az igazat megvallva nem tudom miért lepett meg pár történet színvonalbeli különbsége. Ha belelapozgatunk egy rajzfim-katalógusba a neten, mást se találni, mint 1, 2, 3, sokadik részt. Oroszlánkirály, Shrek (ami szerintem szintén jobban járt volna, ha nem folytatják), Jégkorszak. A sor tetszőlegesen folytatható. Ahogy a mesék is. Igaz, ami igaz akadnak az epizódok között tényleg igényes folytatások is (állítólag a Jégkorszak például ilyen).

A rajzfilmgyárosok a folytatások mellett új ötleteken is dolgoznak, 2014-ben és 2015-ben egy dinoszauruszos és egy egyelőre ismeretlen mesével is csábítják majd az ifjúságot. Amiknek, ha a mozi pénztáraknál sikert aratnak, feltehetően szintén ezer epizódja lesz.

Hiába a szülő tárcája általában kinyílik, ha gyerekei kedvenceiről van szó.

Ti szeretitek a folytatásos animációs filmeket? Van, aminek a sokadik része jobb, mint az első volt? A mesére épülő termékekkel hogy álltok?

 

Center