Mostanában egyre több helyen hallom azt, hogy a nyersen fogyasztott ételek sokkal egészségesebbek, mint a feldolgozottak, finomítottak, hőkezeltek.

nyúl salátával

A salátaevésről lelki szemeim előtt eddig egy fogyókúrázó, boldogtalan nő képe jelent meg, és azt gondoltam, egyen salátát a nyúl, én biztos nem alapozom a zöldségekre az étrendemet. Ezért is mentem el a Nyersétel Akadémia sajtótájékoztatójára, kíváncsi voltam, meg tudnak-e győzni, hogy miért kellene a steaket és a sült krumplit zöldségekre cserélnem.

Az ellenállásom egy pillanat alatt elpárolgott, mivel azzal kezdték a beszélgetést, hogy ennek az életmódnak az a lényege, hogy örömet okozzon és élvezetes legyen, tehát nem kell rajta görcsölni és nincs szükség azonnali és teljes életmódváltásra, a fokozatosság nagyon fontos. Aztán kiderült egy másik félelmemről is, hogy alaptalan: szükségtelen kidobálnom a hűtőből és a kamrából mindent, amit eddig fogyasztottam. Nem kell tehát rögtön elkötelezni magam egy módszer mellett (többek között ezért sem tetszik a Norbi-, a paleo-, a vércsoport- és egyéb divatos diéták, mert ezekben szabályok vannak, amiket be kell tartani, különben…), itt elég, ha a szokott életmódjával összeegyeztethetően kipróbálja az ember, hogyan hat rá, ha az eddiginél több nyers ételt fogyaszt.

székelykáposzta nyersen
székelykáposzta főzés nélkül

A beszélgetésen szóba kerültek a táplálkozás hatásai is, többek között a testszag. Példának hozták fel az állatkerti állatokat: a növényevők és a ragadozók szagának különbsége feltűnő. Tehát az, hogy milyen szagokat árasztunk, attól is függ, hogy mit eszünk. Az ember izzadságszagából például arra is lehet következtetni, hogy gond van-e az emésztésével. Jó hír, hogy táplálkozással ezen lehet változtatni.

Előkerült a méreganyagok témaköre is – az előadók a salakanyag szót szeretik inkább használni –, felhívták a figyelmet arra, hogy ha túl sok a salakanyag bennünk, ez komolyan veszélyeztetheti az egészségünket. Hangsúlyozták, hogy egy-egy adalékanyag nem jelent még veszélyt, de mivel ma már szinte mindenben vannak adalékanyagok, és az emberi szervezetre való összesített hatásukról nem igazán van megbízható információ.

A salakanyagoktól való megszabadulás (méregtelenítés), ha drasztikusan végzik, nem kellemes: ekkor különböző tünetek jelenhetnek meg, például fejfájás, pattanások, szájszag formájában. Ezek mind átmeneti tünetek. És ezért is fontos a fokozatosság.

A beszélgetésen megszólalt egy vastagbélrákból gyógyult beteg is, aki változtatott a táplálkozási szokásain is: „Először azt mondtam egy zöld turmixra, hogy ezt igyák meg a kecskék. Aztán megkóstoltam és nagyon ízlett. Szép lassan beépültek az életembe a nyers ételek.” Elmondása szerint a testi változások mellett mentális változásokat is tapasztalt: „Az ember nyugalma is megérkezik.”

Lénárt Gitta turmixol
Lénárt Gitta datolyalevest készít

Lénárt Gitta elmesélte, hogy ő úgy ismerkedett meg a nyers ételek világával, hogy a terhessége alatti számtalan problémára kereste a megoldást, hogy az orvosi segítség mellett mit tehet ő maga azért, hogy kellemetlen tünetei csökkenjenek. Ekkor talált rá a nyers ételekre, majd maga is kipróbálta az amerikai recepteket. Ezek azonban nem tetszettek neki, ezért elkezdett kísérletezni, mivel az egyszerű salátákat hamar megunta. Azóta három könyve is megjelent, tele olyan receptekkel, amelyek növényekből, sütés-főzés nélkül készülnek.

Gitta ezt mesélte arra a kérdésre, hogy a családja mit szólt a megváltozott táplálkozási szokásaihoz: „A férjem látta rajtam a változást, hogy lefogytam, kivirultam es tele vagyok energiával, és nyitott lett a nyers ételekre. Ízlett neki. A 15 éves gyerekem már látja és tapasztalja az élettani hatásokat (például eltűnnek a pattanásai), a 7 és 9 éveseimnek pedig csak az a fontos, hogy finom legyen.”

Az akadémia alapítójának testvére azt tapasztalta, hogy a feldolgozatlan ételek fogyasztását követően energikus lett, nem érezte magát olyan borzasztó fáradtnak, mint korábban, és a bőre is puha és sima lett. Mintegy „mellékhatásként” 4-5 kilót fogyott, pedig nem volt kövér korábban sem. Ő is arról számolt be, hogy a gyermekeinek is ízlik ez a fajta koszt, rászoktak a spenótos turmixra és szeretik a főzés nélkül készített almalevest is. „Nem éreztem a kényszert, hogy el kell hagyni az eddigi szokásaimat, hogy alapanyagokat kell cserélem a kamrában, ezáltal nem voltam görcsös, de féltem, hogy hiányozni fog a meleg étel. Aztán nagyon hamar megszoktam, és nem érzem úgy, hogy hiányozna.” – mondta el. „Tévedés azt hinni, hogy a sütés-főzés nélkül készült ételeket hidegen kell enni. Ez a legnagyobb hiba, ezeket az ételeket szobahőmérsékleten fogyasztjuk.”

színes ételek
színes, nyers ételek

Megtudtuk, hogy mivel az élő ételek tele vannak enzimmel, amelyek hő hatására megsemmisülnek, pont azért nem főzünk, hogy ezek az enzimek megmaradjanak az ételben. A feldolgozott, finomított ételekben kevés az ásványi anyag, míg feldolgozatlan formában sok a rost és az ásványi anyag.  

Mire van szükség ahhoz, hogy az ember nyers ételeket fogyasszon? Leginkább egy vágódeszkára és egy késre, és nem árt egy turmixgép sem. Akik étrendjében pedig túlnyomó többségben nyers ételek szerepelnek, érdemes beszerezni aszalógépet is.

Gitta, aki elmondta, hogy csupán vágódeszkára, késre és egy egyszerű turmixgépre van szüksége a nyers ételekkel ismerkedőknek, előttünk készített citromos datolyalevest egy turmixgéppel: beáztatott datolyából, almából, mézből, citromléből és vízből. Fantasztikus íze volt. Csakúgy, mint a spenótos turmixnak, a cukkini-spagettinek és a dióból, hagymából és fűszerekből készített „fasírtnak”. Kóstoltunk székelykáposztát is, mely szintén főzés nélkül készült, és meg kell mondjam, még az én, Zsuzsi főz káposztáján szocializálódott fejemnek is hihetetlenül ízlett, igazi íz-orgia volt a számban.

datolyaleves
datyolaleves kóstoló

Ezen élményeken felbátorodva hazafelé vettem egy csomó zöldséget és gyümölcsöt, előkaptam a turmixgépet és magam is kísérletezésbe fogtam. Bár most azt gondolom, a húsról én nem fogok lemondani, de néhány nap kiegészítő zöldségevést követően, ha most elképzelek a tányéromon egy jóképű steaket zöldbors mártással, már nem a sült krumplit látom mellette, hanem nyers zöldsalátát. És nem lettem se nyúl, se kecske. Viszont elkezdtem fogyni. De ez egy következő poszt témája lesz.

Tünde

Kísérletező kedvűeknek ajánlom Gitta blogját, ahol nyersétel receptek találhatók.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?