Lassan, de biztosan alkalmazkodunk a helyzethez. A reggeli kapkodások még nem csitultak, mert nincs két egyforma reggel, Laura mindig máskor ébred, de mivel jár neki a "jó-reggelt-cici", így igyekszem lezuhanyozni, enni, összepakolni magam a szoptatás mellett reggelente. Néha a reggeli már nem megy, de ez a legkevesebb...

Laura nagyon élvezi a bölcsit, egyre több nagylányos dolga van. Kicsit pipa vagyok a gondozónőkre, mert anyukámnak minden fejlődését azonnal elújságolják, nekem meg napokkal később mondják el. Aztán hívom anyut, hogy képzeld, Laura már a nagyokkal eszik egy asztalnál, erre azt mondja, jah, én ezt már tudom, mondta múltkor a Zsuzsa néni.  A kislány reggel 8-tól délután negyed 6-ig van benn hétközben, pénteken igyekszem fél 4-ig elhozni. Nagyon sok idő, tudom, gyomorszorítóan hiányzik is minden nap. Azonban az egyikünk se tesz jót, ha kesergünk a helyzeten, inkább megpróbáljuk  jó sok játékkal és érintéssel tölteni a közös időt. Az esti rutin nagyon fix a reggelivel ellentétben, az elalvásokkal sincs gond. Úgy két hete minden fakszni nélkül elalszik 9 körül. Az éjszakák kevés kivételtől eltekintve mozgalmasak. 3-5 között egyszer tuti ébred és hív (már nem sír, csak kiabál), akkor magunk közé veszem, és szopizik. Aztán vagy visszaalszik, vagy nem. De kelni mindenképp kell háromnegyed 7-kor, szóval vannak napok, amikor az álmosságtól kábán ülök a gép előtt a munkahelyemen.

El se hiszem, hogy már egy hónapja dolgozom! Azt bátran kijelenthetem, hogy élvezem. Új dolgokat tanulok, érdekes, de nem teljesíthetetlen kihívások elé állítanak, így a sikerélményem is adott. El lehet ítélni, de jó érezni, hogy igazán értékes munkaerőnek tartanak. A főnököm nem próbaidősként
tekint rám, például már konferenciára is küldött, és hosszú távon számol velem.  Az osztályon, de a többi kolléga között se ér hátrány azért, mert kisgyerekes vagyok. Van olyan kollegina, aki ötgyermekes édesanya, és van olyan, akinek ugyancsak egy év körüli a gyermeke. Inkább megértés vesz körül. A főnököm ad mozgásteret, hogy ha kell, ugorhassak a gyerek miatt, de Apa is szerencsés ilyen téren. Lelkileg még jó ideig nem fogok talpra állni. Hiába mesés az állásom, hiába érzem magam jól egyébként, hiába alakultak ki a rutinjaink és éljük meg kiegyensúlyozottan a mindennapokat, maga a kiváltó ok akkora törés, vagy inkább fájdalom, amin nem tudok túllépni. Abban is lehet igazság, hogy pörgök rajta (feleslegesen). Már csak ilyen rágódós a természetem.

Amit még a helyzet árnyoldalához számolnék, az az, hogy nagyon-nagyon fáradt vagyok. Miután hazaértem a kislánnyal, minden figyelmem az övé, csak az Apával töltött fél óra van a házimunkára, t.i. Laurát Apa fürdeti. Minden másnap főzök, hetente kétszer mosok, és heti egy vasalás is tuti bele kell férjen ebbe a 30 percbe. Közben meg telefonálok, mert azt is csak olyankor lehet. (Laura őrjöng, ha nem kapja meg a telefont, mikor beszélek rajta. Minden egyéb esetben ott van a mobil az asztalon, bármikor elveheti, akkor nem kell.) A  gyereket cicin altatom, így van, hogy én hamarabb elalszom ültömben.
Újra van menzeszem, pedig azt hittem, amíg szoptatok, nem lesz. Tévedni emberi dolog. Emiatt  fogamzásgátlót kell váltanom, így mehettem laborra. A vizsgálatok szerint "vérszegény" vagyok, talán ez is áll a fáradékonyság hátterében. A vastablettát nem bírom, ha van valakinek ötlete, hogyan pótoljam, az ossza meg velem.

Laurám dumál, tátátá meg nyanyanya és hasonlók, nagyon tudja mondani. Kapaszkodva oldalazva lépeget, a játszótéren felmászik a favár lépcsőjén, lefelé meg a kezemet fogva próbál lépegetni. A játszótéri anyukák csak le nem köptek még azért, hogy dolgozom, finomabbnál finomabb megjegyzéseket és mellé szemmel verést kapok, ha szóba kerül. Mondjuk, nem izgat különösebben már, ti is, én is tudom, miért tartok itt. Mellesleg van olyan anyuka, aki azért szól be folyamatosan, mert engem nem hagyott el a férjem (okés, nekem nem a férjem, de neki az volt). Szegény ő. Biztos rosszabb neki, mint egy 11 hónapos mellett dolgozni.

Így telnek a szürke (?) hétköznapjaink, hihetetlen gyorsasággal. A hétvégékről és az idő- és tértágításos varázslatról legközelebb írok.

Lhunara

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?