Andi szoptatás

Sorozatunkban olyan témákról ír Andi, amelyek váratlanul érték a szülést követően.  

Amit eltitkolnak szülés után...

Komolyan fontolgattam már a kisfiam születése után, hogyha valaki kérdi, én kertelés nélkül megmondom: a szülés utáni lét nagyon nehéz. Lehetne könnyebb, de még a barátnők se mondanak el mindent, úgyhogy nem lehet, vagy csak kevés szerencsésnek felkészülni az alábbiakra (és jelzem, ez nem minden, de engem szinte mindegyik váratlanul ért):

Nem minden baba tud szopizni
 

A kórházban minden nap új csecsemős volt, és mindegyik nyakára rájártam, hogy mutassák már meg, hogy kell szoptatni, mert a babám már véresre nyüstölt, de valami nem stimmel.

Hozzáteszem, a szülés előtt mindenre próbáltam felkészülni. Voltam tanfolyamon, ahol babával el lehetett játszani a fürdetést (és komolyan nagyon hasznos volt, hogy tudtam, hogy kell megfogni és megfürdetni. Csak ajánlani tudom mindenkinek, akinek nincs kisgyerekes rokona, barátnője, hogy megmutassa), különféle szoptatási pozíciókat is megmutattak, elmondták, hogy kell helyesen szoptatni… de erről senki se beszélt.

Az első két napon a csecsemősök is mind mást mondtak. Tegyem háromóránként mellre, majd a következő reggel lecsesztek, hogy miért nem használok mellszívót is (amire egyébként előző nap rá is kérdeztem), mert így nem lesz tejem. Volt olyan csecsemős, aki fecskendővel szívta le az előtejet. Persze a babáért mindent, de n,a jöhetett volna hamarabb az a megváltó csecsemős, aki szólt a kórház Dévényesének. Addig is a babám üvöltött az éhségtől, mert tápszert is csak úgy kapott, kicsit találomra. Ugyanígy került inkubátorba is; én vittem és kérdeztem, hogy nem sárga-e.

Vissza a megváltó Dévényeshez, aki harmadik napon lejött és benyúlt az inkubátorban lévő babám szájába, megmondta, hogy hogyan kell tornáztatnom a nyelvét, és hogy figyeljek arra, hogy szilikonosra forduljon ki a babám ajka, miközben szopizik.

Na, mondhatom nagy volt az örömöm, hogy végre legalább kiderült, mi a probléma. Hozzáteszem, ez a harmadik nap volt, a kisfiam inkubátorban, a tejbelövellés meg sehol se. A következő reggel, mivel a babám értékei megengedték, csomagolhattunk nagyon gyorsan, és mehettünk Isten hírével.

Természetesen háromóránként mellre tettem a kisfiamat, ahogy mondták bent és a barátnőmtől kölcsönvett kínzóeszközökkel fejtem is magam. Éjjel megtörtént a tejbelövellés is, és ötödik napra lett tejem, meg kettő alaposan begyulladt mellem. A férjem szegény szaladhatott, hogy vegyen egy jó minőségű fejőgépet… De hát ez a férjek sorsa, legalább ilyenkor tegyenek meg mindent.

Szóval lett bőven tejem, tornáztattam minden szoptatás előtt a babám nyelvét, és két hét múlva már tudta is, mi a dolga. Persze kizárólag bimbóvédővel. Amiből megint csak ott a nagy kérdés, hogy milyen kell, mert nem úgy van, hogy bemész a boltba, és ez van és az pont jó… Ááá, dehogy, ez majd élesben derül ki. Nálunk úgy, hogy a férjem gondolt egyet, és a szoptatóspárnával együtt hozott egy másik fajtájú bimbóvédőt, amivel a babám is, én is boldogok lettünk.

Na, de hogy hogy éltük túl az első két hetet úgy, hogy nem tudott szopizni… és a cumisüveg se vált be? FECSKENDŐVEL. A védőnő tanácsára a babának megfelelő mennyiségű tejet pótoltuk szépen fecskendővel. Nem mondom, hogy könnyű volt, de két hét, és a kisfiam is tökéletesen tudta, mi a dolga, és én is, mert higgyétek el, ez mindkettőnknek egy tanulási folyamat volt.

TANULSÁG:

  • Folyton járj a csecsemősök nyakára és kérdezz. Tucatáruk vagyunk, és amíg bent vagy a kórházban, lehet, nem is találkozol kétszer ugyanazzal a csecsemőssel, de ők azok, akik akkor és ott tudnak rajtad segíteni
  • Vigyél be a kórházba jó minőségű mellszívót.
  • Dévényeshez fordulni igenis hasznos a babád fejlődése érdekében. (A Dévény-módszerről itt olvashatsz bővebben.)

Folyt. köv.

Andi

Andi szoptatásSzoptatással kapcsolatban ezekben a posztokban írtunk:

Szoptatni mindenki tud. Tényleg?​​​​​​​

Szaranya vagyok, nekem nem megy a szoptatás!

A szoptatás rémálom!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>