Másutt vírus terhesség kismama veszély

A Zika-vírusról és a betegség következményeiről a mai napig nagyon keveset tudunk. Bár az Egészségügyi Világszervezet, a WHO januárban vészhelyzetet hirdetett, naponta egymásnak ellentmondó friss hírek jelennek meg, amik a feje tetejére állítanak mindent, amit eddig feltételeztünk. Az elmúlt pár napban kapták fel a hírportálok azt a hírt, mely szerint lehetséges, hogy nem is a szúnyogok által terjesztett Zika-vírus felelős a kisfejűségért, azért a komplikációért, ami a járványt a reflektorfénybe helyezte, hanem a szúnyogirtást szolgáló egyik vegyi anyag, a pyriproxyfen, amit a brazil hatóságok a vízbe raknak. Ha ez igaz, akkor nemcsak a világméretű páni félelem indokolatlan, hanem egyenesen bűntényről van szó.

A Zika-vírussal kapcsolatos hírek a múlt év végén kezdték el borzolni a kedélyeket. Egy olyan vírusról van szó, ami évtizedek óta, 1947-től ismert, és egy viszonylag enyhe lefolyású betegséget okoz. Az első eseteket Ugandában regisztrálták, egy Zika nevű helyen, ami a vírus nevét is adta. Egészen mostanáig senki nem aggódott túlságosan a Zika miatt. Ám a múlt év nyarán, a kelet-brazíliai Recife-ben félelmetes jelenséget figyeltek meg. Egymás után születtek olyan csecsemők, akiknek az agya nem fejlődött ki rendesen, fejtérfogatuk kisebb volt a normálisnál. Mivel ugyanakkor ott, és az egész tartományban a Zika-vírusos esetek is számottevőek voltak, nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a kettőt kapcsolatba hozzák.  Egyelőre sem a brazil hatóságok, sem a WHO nem kapcsolta össze a Zikát a kisfejűséggel hivatalosan, de a nemzetközi médiagépezetet és a modern világ népességét ez nem tartotta vissza attól, hogy tényként fogadják el azt, hogy a Zika magzati kisfejűséget okoz, és pánikkal reagáljanak.  Szinte minden Zika-vírusról szóló felelősségteljes cikkben benne van, hogy nem bizonyított az összefüggés. Ennek ellenére ha egy ilyen hír egyszer elszabadul, szinte lehetetlen megállítani a pánikreakciót.

Mi történt az elmúlt pár napban? Egy csoport argentin orvos felhívta a figyelmet arra, hogy az észak-kelet brazíliai kisfejűséges esetek egyedülállóak azok között a régiók között, amik Zika-fertőzöttek. Kolumbiában rengeteg Zika-eset van, aktív Zika-járvány, de még egyetlen kisfejűséggel sújtott újszülött sem volt. Kolumbia elnöke szerint 3177 terhes anyánál állapítottak meg Zikát, és mindnek egészséges gyermeke született. Egyes országokban a Zika-fertőzöttség aránya 75 százalék, és mégsem születnek rendellenességgel a babák.

De ha nem a Zika okozza a kisfejűséget, akkor micsoda?

A gyanú az elmúlt hetekben egy olyan szúnyogirtó vegyszerre terelődött, amit a brazil hatóságok a víztartályokba és egyéb természetes vizekbe raktak, hogy a számottevő szúnyognépességet ritkítsák. Még mielőtt a Zika aggodalomra adott volna okot, a Dengue-láz volt a fő probléma, évente több ezer áldozatott szedett. Hogy az ugyancsak szúnyogok által terjesztett járványos betegséget terjedését megelőzzék, egy pyriproxyfen nevű vegyszert vetettek be 2014-ben, ami a szúnyogoknál az élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenességet okoz. A termék gyártója, a Sumitomo szerint a vegyszer nem veszélyes emlős állatokra és az emberekre, és egyenesen az ivóvízbe is lehet rakni. Ám egyes szakértők nem értenek egyet, és a tapasztalatok mást mutatnak. Pernambuco, az az Atlanti Óceánnal szomszédos brazíliai tartomány, ahol a vegyszert elsőként bevetették, ugyanaz a tartomány, ahol az első kisfejűségi esetet megfigyelték Recife-ben, és ott van a beteg babák 35 százaléka is. Véletlen egybeesés? Még nem tudni. De az biztos, hogy napról napra többet tudunk. Nekünk, akik Európában vagyunk, egyelőre semmi okunk a pánikra.  

Egy a brazíliai Sao Paolo-ban élő európai kismama, aki a Bezzeganyának nyilatkozott, nem érzi úgy, hogy a zika miatt aggódnia kellene.

“A hangulat itt teljesen rendben van, senki nem pánikol úgy, mint az amerikaiak és nyugat-európaiak.  Ismerek több terhes nőt, és ők is nyugodtak és racionálisak. Sao Paolo-ban nem jellemző a Zika, és senki nem aggódik igazán. A gyerekorvosunk szerint nem kell megbolondulni a szúnyogriasztóval sem, elég, ha a parkban és vízparton kenjük a gyerekekre és magunkra, ugyanúgy, mint azelőtt, a Dengue-láz miatt.  Viszont a látogatást tervező rokonaink sorra mondják le az útjaikat, még a nyugdíjas korúak is, ami csak azt mutatja, hogy a pánikkeltés kiválóan működik. Egyelőre engem sokkal jobban zavar, hogy a gyerekem bölcsijét telefújták szúnyogölővel, és a kicsiket is naponta többször agyonkenik."

Cikkünket frissíteni fogjuk, ha a híreket megerősítik, vagy új híreket kapunk.

Másutt

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?