Szeretném megosztani a többi anyukával a februári vonatozós tapasztalatomat, amiben legalább a MÁV ügyfélszolgálattól megértést vártam, de csak kioktatást kaptam. Okulásul más anyukáknak is, illetve babakocsival történő utazásra való felkészülésre.

SHB levele, 2015 március 9.

Ezúton érdeklődöm, hogy milyen lehetőséget ajánlanak babakocsival történő utazáshoz, mert a tapasztalataim alapján úgy tűnik, a babakocsis utazóközönségnek nincs túl sok lehetősége a vasúton történő utazáshoz (személyszállítási keretek közt). Ezt a megállapítást az alábbi „utazási élményem” támasztja alá: 2015 február 27-én Szolnokra utaztam Budapest Nyugati vasútállomásról a 10:23-as IC-vel. Jegyváltáskor mellettem volt a normál méretű babakocsi, benne az alvó 14 hónapos kisfiammal. Úgy kértem a jegyet a 2. osztályra, hogy a babakocsi elférjen mellettem, ne legyünk útban, lehetőleg 4-es üléshez, ahol középre be tudom tolni. A hölgy mondta, hogy rendben, a vonat elejére adja a jegyet (18-as ülés).

Fel is szálltam segítséggel az első másodosztályú kocsi elején, ahol nagy meglepetésemre a 108-as ülést találtam, nem a 18-ast. Mivel babakocsival elég nehéz átnyomulni az ülések között, csak én gyalogoltam át a kocsi másik végére megnézni a helyünket. Ekkor ért a második meglepetés, miszerint az ülésünk az ajtótól a második kétszemélyes ülés. Nem tudom, mi volt az elképzelés, hogy hova teszem a kocsit, de csak a közlekedő folyosó eltorlaszolásával tudtam volna ott helyet foglalni.

Sebaj, épp szállt fel a jegykezelő (10 perc volt még az indulásig), így megkértem, hogy segítsen megoldást találni. A válasz:

„Én nem tudok segíteni.”

Előre nézve az első kocsi irányába, láttam, hogy az majdnem üres, és tágasabb is. Mint kiderült, azért, mert első osztály. Jött az ötlet, hogy akkor kifizetem a két osztály közötti különbözetet, beülök a három üres négyes ülés egyikére és zavartalanul utazik mindenki. A jegykezelő válasza: rendben, majd indulás után ad kiegészítő jegyet. Indulás után kértem ismét, hogy rendezzük, a válasz: majd JJ után. KK után ismét kértem, válasz: majd a reptér után, ott még mindig felszállhatnak olyanok, akiknek oda szól a jegyük. Summa summárum, a reptér után jött is, és bírsággal együtt akart nekem különbözeti jegyet adni. Megkérdeztem, hogy hülyéskedik-e velem, mert hogy ezt indulás előtt is közölhette volna, hogy ő csak bírsággal hajlandó különbözeti jegyet adni.

Összegzésül:

Én kerültem nehéz helyzetbe, hogy babakocsival, kérésem ellenére is csak olyan helyre kaptam jegyet, ahova csak mások akadályozásával tudtam volna leülni. Nem csináltam belőle ügyet, sőt, abból sem, hogy a legilletékesebb ember, a kalauz meg sem próbált segíteni. Én ajánlottam fel, hogy akkor beülök oda, ahol sok hely van és nem leszünk útban, még rá is fizetek a jegyemre és minden rendben van. Indulás előtt 10 perccel próbáltam ezt rendezni, amikor még a pénztárba is vissza tudtam volna menni. Ezek után jön a hátba támadás, hogy nos, akkor itt a különbözet plusz a büntetés. Hát itt szakadt el a cérna, és mondtam, hogy akkor visszamegyek oda, ahova a jegyem szól, és onnantól az ő dolga, hogy az utasok és ő hogyan közlekednek. Azt nem lehet, jött azonnal a válasz. Akkor hova üljek? – kérdeztem. Erre nem volt válasz.

Most Önöktől kérdezem: a marhavagonban vagy a postakocsival utazzak legközelebb a kisbabámmal? Mert a peronra öt ajtó nyílik (a vécéajtóval együtt), és oda nem adnak helyjegyet sem, tehát az sem megoldás. Mielőbbi érdembeli válaszukban bízva remélem, hogy a jövőben gyarapíthatjuk kisfiammal a MÁV elégedett utazóközönségét.

Üdvözlettel

SHB

A MÁV válasza: június 3. 13:35

Tisztelt SHB!                                   

 Köszönjük elektronikus úton eljuttatott megkeresését, melyre a következő tájékoztatást adjuk:

 Biztosítani szeretnénk arról, hogy Társaságunk lehetőségeihez mérten igyekszik minden tőle telhetőt megtenni annak érdekében, hogy Utasaink kulturált és biztonságos körülmények között vehessék igénybe szolgáltatásainkat.

Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy a vasúti társaság a Díjszabásban és az Üzletszabályzatban meghatározott feltételek mellett - a kézipoggyászra vonatkozó általános feltételek betartásával - díjfizetés és elszámolás nélkül vállalja az Utas őrizetében a gyermekkocsi szállítását. Tekintettel azonban arra, hogy a vasúti kocsik kialakítását, méretét nemzetközi szabványok határozzák meg, továbbá, hogy a személykocsiban szállított gyermekkocsiban nem tartózkodhat a gyermek, így célszerűbb a gyermekkocsit összecsukott állapotban szállítani, feltenni és levenni.

A gyermekkocsi elhelyezésében a vonaton szolgálatot teljesítő jegyvizsgáló munkatársunktól kérhető segítség. Biztosítani szeretnénk, a MÁV-START számára fontos, hogy alkalmazottainak viselkedése méltó legyen a szolgáltatói magatartáshoz, s hogy munkájukat Utasaink elvárásainak messzemenőkig megfelelve, utasbarát szellemiséget képviselve lássák el. Nagyon sajnáljuk, hogy – mint ahogy a levelében írja – jegyvizsgáló munkatársunk nem tudott segítséget nyújtani a gyermekkocsi megfelelő elhelyezésében.

A megélt kellemetlenségek miatt, szíves elnézését és egyben megértését kérjük. Megkeresését köszönve bízunk benne, hogy a későbbiek folyamán elégedett Utasaink között üdvözölhetjük.

Üdvözlettel:
Nagyné Aczél Rózsa

SHB reakciója, június 3. 15:55

Kedves Hölgyem!

Köszönöm a válaszát, nagyon tanulságos!

Mellékesen megkérdezem, hogy ha a babakocsiban alvó gyermek van, akkor azt fel kell ébreszteni, hogy végigüvöltse a vonatutat, „szrakoztatva” az utazóközönséget? Valamint még mindig nem tiszta, hogy összecsukott állapotban hova fért volna el a babakocsi az IC másodosztályának 18-as ülésének közelében. Gondolom, ennek nem sikerült utánanézni, eléggé sablonszerűnek tűnik a válasza. Arra pedig nem érkezett semmi visszajelzés, hogy miért is kellett volna büntetést fizetnem, amikor én vagyok az egész utazási sztori elszenvedője, és én viselkedtem gyerekkel, csomaggal és babakocsival rugalmasan.

Summa summárum: babakocsisok ne nagyon akarjanak vonatozni 2015-ben Magyarországon, hacsak nem összecsukott babakocsival Az addig a babakocsiban lévő poggyászokat meg hozza a hordár a gyereket cipelő anyuka után. Ön tuti nem utazott még egyedül kisgyerekkel vonaton a mi hazánkban.

Üdvözlettel:

SHB

A MÁV válasza, június 10. 08:58

Tisztelt SHB!

Visszajelzését köszönettel vettük, mellyel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:

Az utazás során a gyermek babakocsiban való tartózkodását más közlekedési társaság sem engedélyezi. Társaságunk elsődleges célja az, hogy Utasai épségben érkezzenek meg célállomásukra. Amennyiben lehetőség volna arra, hogy a babakocsiban a gyermek benne utazzon, úgy annak – pl. egy hirtelen fékezéskor – beláthatatlan következményei lehetnének, amelyért Társaságunk felelősséget vállalni nem tud.

A jegyvizsgáló által említett utánfizetéssel kapcsolatosan tájékoztatni szeretnénk, hogy az utazás során elégtelen az a menetjegy, amelyet az Utas a menetjegyen feltüntetettnél magasabb kocsiosztályban használ fel. Elégtelen menetjegy felmutatása esetén a jegyvizsgáló az 2.-1. kocsiosztály-különbözeti jegyet a Vasúti menetdíjtáblázatokban előírt pótdíj (500 Ft) felszámításával szolgáltathatja ki.

Átérezzük az Önnek okozott nehézséget, hogy a babakocsival közlekedő Utasaink részére jelenleg még nem tudjuk az elvárt módon biztosítani a kényelmes utazást, ugyanakkor a jelenlegi feltételek mellett a biztonság kérdése közös ügyünk.

Az utazás során megélt kellemetlenségek miatt Társaságunk nevében ismételten elnézését kérjük. Köszönjük a megkeresését.

Üdvözlettel:

Nagyné Aczél Rózsa
ügyfélszolgálati szakelőadó

SHB válasza:

Kedves Hölgyem! 

Csak felvilágosításként: a buszokon MINDEN gyerek a babakocsiban utazik, mert sokkal veszélyesebb lenne álló anyuka kezében a baba a jó kis fékezésekkor... Mivel az ülőhelyeket nem nagyon adjak át az anyukáknak. 

Nem baj, már nem érdekel a válaszuk. Tőlünk nyugatabbra intelligens körülmények között tud utazni babakocsis és tolókocsis ember is. Itt nem. És a büntetés? Én ajánlottam fel megoldásként az első osztályt, hogy másokat ne akadályozzon a babakocsi, és ezek után még Ön is egyetért a büntetés kiszabásával? Maguk fordítva ülnek a lovon! AZ USA-ban minimum egy ingyen jegyet adtak volna az okozott kellemetlenségért, itt meg büntetés jár érte! Ezért tart itt az ország, mert ilyen pozíciókban ilyen szemléletű emberek ülnek, mint Ön, és hirdetik ezt a szemléletet, mint a MÁV elfogadott szemlélete.

Menjen külföldre egy kicsit, tanuljon mentalitást, aztán jöjjön haza és tud változtatni az országban. Nem a pénz változtat meg dolgokat, hanem az emberek gondolkodása.

További szép karriert!

SHB

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?