Múlt héten elmentünk a barátnőmmel a MOM Kulturális Központba néptáncórát megnézni az ovis gyerekeinkkel. Én jelenleg hét hónapos terhes vagyok, a kislányom 3 és féléves. A barátnőm gyereke szintén három és féléves, illetve ott már megszületett a Kistesó, ő 8 hetes. Három gyerekkel, egy szoptatós anyuka meg egy harmadik trimeszteres terhes: dugig raktuk a babakocsit.

Volt ott benti cipő, váltóruha a tánchoz, enni-, innivalók három gyereknek, a babának is váltóruha + a szokásos pelenkázós cuccok, stb. + két válltáskában iratok, ilyesmi. Most először jártunk a MOM Kulturális Központban, bementünk, gyerekeket kihámoztuk a rétegekből, indulnánk fel átöltözni a tánchoz, megnézni, milyen. A biztonsági őr nem engedte fel a babakocsit tűzvédelmi okokra hivatkozva, idézem: „a nagy gyerekek tudnak járni a lábukon, a kicsit meg vigyék fel kézben”.

Felcuccoltunk mindent kézben, felmentünk az emeletre, ott mindent lecuccoltunk. A babakocsit a Kulturális Központ főbejáratánál az üvegajtónál lehetett hagyni.

Lehet, hogy hormonbuzulásom van, és lehet, hogy nincs is igazam, (akkor tegyetek helyre, lécci) de egyszerűen nem hagy nyugodni ez a dolog. Azért írom ezt a posztot, mert az ügy durván túllépte az ingerküszöbömet, de meggyőzhető vagyok: szeretném tudni, ti mit gondoltok?

A MOM Kulturális Központ egy óriási, impozáns épület, azaz épületegyüttes, sok gyerekprogrammal. A honlap nagyon hangzatos, akadálymentesítés, stb. „A Hegyvidéki Önkormányat nagyszabású beruházásának köszönhetően, a XII. kerület egy modern, 21. század technikai igényeit szolgáló, korszerű épületegyüttest hozott létre, amely intézmény a megújult környezetben továbbra is első számú stratégiai közművelődési feladataként a művelődéshez való jog tiszteletben tartása okán, a közösségi színterek működtetését, a magyar kultúra- és néphagyományok ápolását, a művészeti képzést, a kerületben működő alkotói közösségek segítését, a minőségi kultúrához való hozzáférés biztosítását, a közkultúra támogatását, a kultúra és műveltség iránti igény fenntartását, valamint az igényes szórakozási lehetőségek megteremtését tartja. A MOM Kulturális Központ kultúra egészére nyitott, a kulturális tradíciókat fundamentumként értelmező, de az alkotó újdonságoknak helyet adó, a kultúrát erőforrásként kezelő irányvonalat képviseli.”  (idézet a honlapról), babakocsikról egy szó sincs.

Nem vagyunk elvetemült anyukák, nem akarunk mi mindenhova babakocsival menni, de teljesen ledöbbentünk és értetlenül állunk azelőtt, hogy szinte az épületbe sem (!) mehetünk be babakocsival, ajtónyitás után rögtön ott kell hagyni. Bennem volt a kisördög: a táncóra után ott sorakoztak a babakocsik a főbejáratnál, a biztonsági őr el volt foglalva (épp egy anyukával) én találomra odamentem egy babakocsihoz, észre sem vette, háttal volt és beszélgetett, azt vittem volna el onnan, amit csak akarok. (És ha figyelt volna? Vajon fejben tartja, hogy melyik babakocsi kié?)

Nyilván nem ez az első, hogy 12. kerületi önkormányzati fenntartású épületbe megyünk, soha, sehol nem találkoztunk olyannal, hogy tűzvédelmi okokra hivatkozva nem engedtek volna be babakocsival. Nyilván nem a táncterembe mentünk volna be itt sem.

A gyerekeknek amúgy tetszett a néptánc, de nem biztos, hogy megyünk, még vacillálunk, téli cucc, táncos cucc, pelenkázócucc, két kisbaba (mindjárt én is megszülök), kaja, pia, mind kézben cipelve, lehet rám a követ dobni: nincs kedvem. Másrészt meg végig bennem lenne a para: mi van, ha valamit a kocsiból vagy magát a kocsit elviszik? Nem a levegőbe beszélek amúgy, a lezárt babakocsitárolónkból is loptak már, kétségeim vannak egy közvetlenül a bejáratnál levő, ha szerencsém van, őrzött, ha nincs szerencsém, nem őrzött területtel kapcsolatban.

Amúgy, ha mondjuk félretesszük a vagyonvédelem miatti fenntartásomat, és pusztán a tűzvédelemről beszélünk: vajon mennyire jó az tűzvédelmi szempontból, hogy egy nagy tömegeknek helyt adó épületegyüttes menekülő útvonalának kellős közepén, konkrétan a bejárat mindkét oldalán, szétszórva tömegével sorakoznak a babakocsik? Vajon ha valóban vészhelyzet lenne, nem lenne durván akadályozó tényező, hogy az ott leállított babakocsik között egy nyomvonalon lehet az épületből kijutni?

Szabályos ez így? Egy önkormányzati fenntartású (nem kicsi) épületegyüttesben megtehetik, hogy nem engednek be babakocsit tűzvédelmi okokra hivatkozva, viszont a korrekt őrzést nem biztosítják?

annatimey

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?