Megfelelő-e a súlygyarapodás, gyanakodhatunk-e tejallergiára, a széklet változása utalhat-e táplálkozási problémára, gondot jelent-e, ha a csecsemő ritkán eszik, de nagy adagokat? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adott Dr. Dezsőfi Antal, az SE I. sz. Gyermekklinika egyetemi adjunktusa, aki május végén válaszolt a Bezzeganya olvasóinak táplálkozással kapcsolatos kérdéseire.

Kérdés:

A 2 éves lányom súlyfejlődése erősen problémás, 8 hónapos kora óta. Időre született, egészséges újszülött volt (3620 gr, 57 cm), anyatejes volt, 10 hónapig szopott. 8 hónapos korában kezdődött, hogy nem vagy alig-alig gyarapodott, ez azóta is tart. 1 évesen 8,75 kg volt, 2 évesen is csak 10,2 kg. Időszakosan eszik rosszul, van amikor nagyon jól, alapállapotban pedig normálisan étkezik. Viszont akkor sem hízik, amikor sokat eszik. Semmilyen allergiára utaló jelet nem mutat, mozgékony, vidám kisgyerek. Viszont egyre több helyen olvasom, hogy a súlygyarapodás hiánya komoly allergiára utaló jel lehet. Véleménye szerint érdemes kivizsgáltatnom? Vérvételen voltunk, ott mindent rendben találtak.

Válasz:

A súlyfejlődés megítélésére ún. percentilis táblázatok állnak rendelkezésre, ezek alapján el lehet készíteni a gyermek súly és hosszfejlődési görbéjét. Ez sokkal több információval bír, mint maguk a puszta számok. Elvileg gyermekének háziorvosa és védőnője követik a gyermek fejlődését. Meg kellene nézni a lányának a görbéjét, hogy tényleg nem kielégítő e a gyarapodás. Ne felejtse el azt a tényt sem, hogy a gyerekek 1 és 2 éves koruk között átlagosan összesen 2 kg-t gyarapszanak, tehát az a dinamikus hízás, ami az első évre jellemző, az ilyenkor már nem áll fenn.
A lassult súlygyarapodásnak számos oka lehet, az allergia ezek közül csak az egyik.
Amennyiben gyermeke súly (hossz) görbéje kóros, úgy kivizsgálás indokolt gyermek-gasztroenterológusnál.

Kérdés:

Nagyobbik fiam (most 2,5 éves) csecsemőkorában tehéntejfehérje-allergiás volt. 10 hónapos szigorú tejmentes diéta hatására 15 hónapos korára kinőtte az allergiát. Most van egy 3,5 hetes kisöccse, aki a napokban kezdett hasfájós lenni, és felrémlett, hogy a bátyjánál is így indult. Akkor 4 hónapos koráig nem gyanakodtunk a tejre, viszont utána már vér lett a székletében és kiderült a diéta hatására az allergia. Kérdésem, hogy előjöhet-e az allergia így testvérek szintjén újra. A nővérüknek (5 éves) eddig nem volt semmi gondja a tejjel. Egyéb tünet még nincs, nem szortyog, nincs bőrtünete, nem bukik, csak kicsit, ha nem büfizik evés után. Az első héten csak 130g-ot hízott, de azóta belelendült, két hete 300g-okat szed fel heti szinten.

Válasz:

Sajnos az allergia kialakulásának kockázata nagyobb, ha a családban az egyenes ági rokonok között van allergia. Az ön által leírt tünet (hasfájás) lehet tejfehérje allergia megjelenése, de ahogy nagyon helyesen Ön is megjegyezte, bármi mástól is lehet. Tekintettel arra, hogy egyéb allergiára utaló tünete nincs és szépen fejlődik nem javasolnám Önnek a tejmentes diéta bevezetését. Ugyanakkor észben tartanám, amennyiben a panaszok nem szűnnek, vagy újabb tünet is megjelenik, hogy ez akár lehet allergia is. Ebben az esetben egy szigorú 3-4 hetes anyai tejfehérjementes diéta kipróbálása javasolt, hogy befolyásolja-e a tüneteket.

Kérdés:

11 hónapos fiam széklete kb. 2 hónapja megváltozott. Az addigi normális állagúból ragacsos, kenőcsös lett. Először fogzásra gondoltunk, de 2 hónap soknak tűnik, hogy ilyen tüneteket okozzon (épp tegnap tört át a 7.foga, a széklet állaga ma is ugyanolyan). A gyermekorvos diétán kívül biogaia cseppet javasolt, utóbbit lassan egy hónapja adom, nincs különösebb változás. A diéta azonban kevésbé megy. Ugyan sikerült 5 napig szinte csak répán-krumplin túlélni az ebédet-vacsorát, de 5 nap után a gyerek rá se tud nézni a krumplira, ezért felfüggesztettem, ugyanúgy kap enni, mint eddig – így legalább eszik rendesen. A diéta 5 napjában 2x volt széklete, az normális állagú volt. A gyerekorvos szerint erőltetnem kéne a krumplit, de már darabolva sem hajlandó megenni, nemhogy pépesítve. Inkább nem eszik se ebédet, se vacsorát, ez pedig nyilvánvalóan nem jó. Tejeset egy korábbi allergiás reakció miatt egyelőre nem kap. A naponta ismétlődő fix ételeket (gabonapép, alma, keksz, kenyérhéj) elhagytuk 3-4 napig, akkor sem volt változás. Erősen gondolkodom egy komolyabb orvosi kivizsgáláson, mert a gyerekorvossal nem sokra megyünk. A gyerkőc hangulata egyébként jó, látszólag kutya baja, súlya megfelelő, 10 kiló. Hová kéne fordulnom – egyáltalán kell-e valahova? Köszönöm!

Válasz:

A fő kérdés az, hogy a széklet állagának megváltozásán kívül egyéb változás történt-e? Van hasfájás? Több lett a széklet száma? Van esetleg bőrtünet? Hogy gyarapszik a kicsi? Megtorpant a gyarapodás? Levert? Inaktív?  Amennyiben a fenti kérdésekre mind NEM a válasz, úgy véleményem szerint nem kell ezzel foglalkozni, se diétát tartani. Ha a kérdésekre nem tud egyöntetűen nemmel felelni, javaslom, konzultáljon gyermek-gasztroenterológussal.

Kérdés:

Időre, egészségesen (3350 g) született, most 6 hónapos csecsemő a születése percétől ritkán eszik, de nagyon sokat. A terhességi diabéteszem miatt már 5 percesen is kapott tápszert, amiből 30 ml-t megivott és csak akkor hagyta abba, amikor elvettük tőle. Azóta anyatejes, de abból is előfordul, hogy csak 6 óránként kér, de akkor nagyon sokat. Nemrégen kezdtük a hozzátáplálást, és ha hagyom, 110 grammot (zöldséges pép) simán bekebelez. Az éjszakát végigalussza. Hagyjuk-e, hogy továbbra is sokat egyen kevésszer, az ö saját igénye szerint, vagy inkább tereljük a gyakoribb étkezések irányába, limitálással?  Lehet-e valamilyen nem kívánatos következménye annak, ha nagy porciókat eszik?

Válasz:

Ha a baba szép egyenletesen fejlődik, akkor nem nagyon kell izgatni magát. Hosszabb távon persze célszerűbb lenne a napi 5 étkezésre átállni, ezért javaslom, kínálja meg 2 étkezés között napközben, ha eltelt kb. 3-4 óra.

Köszönjük az adjunktus úr részvételét, reméljük, máskor is lesz lehetőség orvosi tanácsadásra itt, a Bezzeganyán.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?