Az origón jelent meg kedden „Már tíz éve tilos a pofon a gyereknevelésben” címmel egy interjú Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértővel, melyben többek között gyerekneveléssel, gyermekbántalmazással, gyermekjoggal kapcsolatos kérdésekről beszélgetnek. Szeretnék kiemelni belőle egy igen fontos témát: a válást, és azt, hogy hogyan lehet úgy elválni, hogy a gyerek a legkevésbé sérüljön. A gyermekjogi szakértő arra világít rá, hogy a szülőkön múlik, hogyan kerül ki a gyerekük a válásból.

Az interjúból kiderül, hogy az egyik legnagyobb hiba, ha a szülő/nagyszülő a gyerek előtt a másik szülőt szidja, valamint az a kijelentés, mellyel mélyen egyetértek:

„Nem a válás okoz traumát a gyereknek, hanem a válás minősége.”

Ha a szülők nem vonják be a gyereket a játszmázásba, taktikázásba, veszekedésbe, sokat segítenek nekik. Fontos még, hogy nem szabad a gyereket kényszeríteni arra, hogy válasszon a két szülő között, és ne használjuk őket érzelmi támasznak sem őket a válás során.

Az interjú végén pontokba szedték, hogyan kellene hozzáállniuk a szülőknek a váláshoz a gyerekek szempontjából. Mindenkinek (az új pároknak is!) hasznos és fontos információk ezek:

Válófélben lévő szülők nyilatkozata

- Nem fogok a másik szülőről a gyerekemnek vagy a gyerekem előtt negatív, megalázó vagy lealacsonyító dolgokat mondani.

- Nem fogom a gyerekemnek azt mondani, hogy az apjától/anyjától örökölte valamilyen rossznak tartott tulajdonságát vagy viselkedését.

- Vállalom, hogy nem vonom be a gyereket a másik szülővel kapcsolatos ügyeimbe (például: vagyonmegosztás, a tartásdíj rendezése stb.)

- Ígérem, hogy nem fogom a gyereket eszközül használni ahhoz, hogy a másik szülőt "visszaszerezzem".

- Ígérem, hogy ha a másik szülőnek új párkapcsolata lesz, nem fogok negatív, megalázó vagy lealacsonyító módon beszélni az új partnerről a gyerekemnek vagy a gyerekem előtt.

- Ígérem, hogy nem fogom arra használni a gyerekemet, hogy a saját érzelmi életem támogatója legyen.

- Ígérem, hogy odafigyelek a gyerekemre, és rendszeresen megkérdezem őt, hogy hogy van.

- Vállalom, hogy az eljárás teljes ideje alatt a tőlem telhető legteljesebb támogatást nyújtom a gyerekemnek.

- Ígérem, hogy mindent megteszek azért, hogy a gyerekemnek ne kelljen idejekorán „felnőni". Vigyázok rá, hogy gyerek maradhasson mindvégig az eljárás idején.

- Vállalom, hogy külső támogatót, segítő szakembert keresek, ha úgy érzem, hogy szükségem van arra, hogy valakivel beszélni tudjak a válás során kialakult helyzetről, vagy ha nehézséget okoz számomra az általam is vállalt egyezség, megállapodás betartása.

- Elfogadom, hogy ha a fenti ígéreteimet és vállalásaimat nem tudom megtartani, akkor nem a gyerekem legfőbb érdeke és testi, lelki egészsége szerint cselekszem.

- Ha a gyerekemet védelembe vették, és van olyan gyermekjóléti szakember, akivel kapcsolatban állunk, akkor vele minden hónapban beszélek, hogy a fenti ígéreteimet jól tudjam teljesíteni.

(A teljes cikk itt olvasható)

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?