Szülőként mindannyian azt szeretnénk, hogy gyermekeink boldogok legyenek, de fontos, hogy megértsük: az élet nehézségeivel való szembenézés is elengedhetetlenek a fejlődésükhöz. Arthur Brooks boldogságszakértő szerint a túlzott védelem megakadályozhatja a gyerekeket abban, hogy megtanulják, hogyan küzdjenek meg a kihívásokkal. Ahelyett, hogy minden negatív élménytől megkímélnénk őket, tanítsuk meg nekik, hogyan dolgozzák fel a kudarcokat és a szomorúságot. Ez segít abban, hogy érzelmileg erős, kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak.

A negatív érzelmek fontosak

A gyerekek fejlődése szempontjából elengedhetetlen, hogy megtanulják kezelni a negatív érzelmeket. Ezek az érzések - mint a kudarc, a csalódottság vagy a szomorúság - segítenek abban, hogy a gyerekek felkészüljenek az élet kihívásaira. Ha mindig megvédjük őket a kellemetlen élményektől, megfosztjuk őket a lehetőségtől, hogy érzelmileg függetlenek és erősek legyenek. Brooks szerint a nehézségekkel való szembenézés hozzájárul a gyerekek egészséges érzelmi fejlődéséhez, és segíti őket abban, hogy jobban megértsék az élet összetettségét.

A helikopterszülőség hatásai

A helikopterszülők, bár a legjobbat akarják gyermekeiknek, gyakran túlságosan is beleavatkoznak a gyerekek életébe. Ez rövid távon megkönnyebbülést hozhat, de hosszú távon növelheti a gyerekek stressz-szintjét. Ahhoz, hogy érzelmileg kiegyensúlyozottak legyenek, a gyerekeknek meg kell tapasztalniuk az élet minden oldalát, beleértve a nehézségeket is. Csak így tanulhatják meg, hogyan kezeljék a mindennapi problémákat, és válhatnak magabiztos, erős felnőttekké.

Boldogság

A boldogság nem csupán a pozitív érzelmekből áll, hanem abból is, hogy elfogadjuk és megértjük az élet minden aspektusát, beleértve a nehézségeket is. A szülők feladata az, hogy támogassák gyermekeiket ebben a folyamatban, nem pedig az, hogy megóvják őket mindenféle nehézségtől. Ha a gyerekek megtanulják, hogy a rossz érzések is az élet részei, hosszú távon boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek. Szülőként tehát nem az a dolgunk, hogy minden problémát megoldjunk helyettük, hanem hogy megtanítsuk őket arra, hogyan kezeljék azokat. Ezzel segítjük őket abban, hogy érzelmileg kiegyensúlyozott, boldog felnőttekké váljanak.