Legkisebb lányom nyolcadikos, így benne vagyok néhány középiskolai felvételis csoportban, ahol sok olyan téma is előkerül, ami nem csak a felvételizőknek és családjuknak lehet érdekes. Az egyik ilyen, amivel találkoztam, az a „gimiben tanuljon a gyerek vagy szakiskolában” kérdéskör. Nálunk sajnos a lázadó kamaszom nem igazán hagyott lehetőséget ennek eldöntésére (rossz bizonyítvány, gyenge felvételi – erről később még írok, ha érdekel valakit). Kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok erről.

Az eredeti poszt szerzője arról ír, hogy szerinte már túl sokan tanulnak gimiben, ellenben szakmát egyre kevesebben, ami szakemberhiányhoz, és az adott szakma elszálló áraihoz vezet.

Kedves Szülőtársak!

Olvasom a bejegyzéseket. Stresszelés, aggódás, izgulás, számolás, átszámolás, kalkulátor és társai, ami most a minden napok témái. De! Akik nem gimiben kezdenek, szakmát akarnak tanulni elsőre, majd estin érettségi, azoké a jövő szerintem... Persze fel kell a gimiket is tölteni, ez a trendi meg a mérce. Nincs is ezzel baj.A szakemberek, ha jó szakmát tanulnak, aratni fogják a sikereket, hisz nélkülük megáll az élet. Busás pénzéért fognak dolgozni, kimenni egy szolgáltatás elvégezni, hisz belőlük lesz a legkevesebb.

A divatos képzések ideje lejárt.

Nincs, aki házat építsen (rendesen).

Nincs, aki villanyt szereljen.

Nincs, aki vizet, tetőt, kaput, bádogos munkát, de még csak aki egy szöget beüssön a falba, olyan is kevés van. Rengeteg olyan szakma van, amiket nemsokára rohadtul fog értékelni a világ.

Ne keseredjenek el azok a szülők, diákok és igenis legyenek büszkék, akik szakmát akarnak az első 3 évben adni gyerekeik kezébe. Nem csak a lexikális tudással lehet talpon maradni. A rátermettség, a logika, az ügyesség, a fejben eldőlt irányt meg kell ragadni és támogatni a jövő nemzedékeit. A gyerekek nagyon jó irányadóak ebben is.Támogassátok őket! Adjatok lehetőséget, hadd tegyék, amit szeretnének, majd ha felnőtté válnak. Kellenek a jó szakemberek!”

- írja.

Itt többfelé kanyarodik a téma. Az egyik az a tapasztalat, mely szerint egy 17 éves „gyerek”, ha már ott a szakma a kezében, esetleg dolgozik is, nagy valószínűséggel nem fog estin/levelezőn eljutni az érettségiig. Arról nem is beszélve, hogy nagy eséllyel hiányos lesz az alapműveltsége, és kevés munka végezhető minőségben szellemi kompetenciák nélkül.

„Azzal sincs baj, ha a szülő úgy dönt, nem szívatja derékba a gyereket azzal, hogy 17 évesen napi 8-12 óra munka mellett tanuljon estin. Netán nem ragaszkodik ahhoz, hogy a gyereke funkcionális analfabéta maradjon, és a 4 (vagy 4+1) éves középiskolai oktatás keretében megtanulja magát jól kifejezni, helyesen írni, értelmezni egy szerződést, vagy megtanulni egy idegen nyelvet... Úgy gondolom, hogy műveltség és széles látókör nélkül csak szakbarbárokat lehet nevelni, és ezek keresnek is pénzt valamennyit, de soha nem fognak felnőni és minőségi munkát végezni.

Van, aki egyetért a szakemberhiánnyal, de megfordítja a sorrendet, először a tanulás, utána a szakma.

„Mi pont fordítva, először egy jobb nevű suliban, normális közösségben nyelvtanulás és érettségi, és utána ki szeretne tanulni majd a fiam egy szakmát, amire úgy látja, nagy a kereslet... mert 4-5 év alatt sok minden változhat még... Amúgy amiket írtál, azzal egyetértek, lassan nincs, aki megszerelje a kazánt, felújítsa a fürdőszobát, visszarakja a lehullott tetőcserepeket, vízvezetékek, elektromos hálózatok, stb. mindenhol szakemberhiány van sajnos.” 

Tegye fel a kezét, aki általános iskolában már tudta, hogy mi szeretne lenni! (Nyilván van ilyen, de a többségnek ilyenkor még lila gőze nincs, hogy mit szeretne kezdeni az életével.)

„Ez nagyon jó gondolat abban az esetben, ha a gyerek 14 évesen tudja, mit szeretne tanulni. Ha valakinek még az irány sincs meg, annak ez kicsit nehezebb döntés.”

És akkor még nem esett szó arról, hogy oké, hogy a fiúk elmennek burkolónak, asztalosnak vagy villanyszerelőnek. De mi a helyzet a lányokkal? Ők milyen szakmát tanuljanak? Műkörmösből, fodrászból rengeteg van, nem hiányszakma. És mekkora hátrányba kerülnek a lányok tanulás nélkül?

Ti hogy látjátok?

KÉRÉS
Ha még nem töltötted ki a Bezzeganya anonim kérdőívét, kérünk, tedd meg ide kattintva. Nagyon köszönjük!