Vannak olyan alapvető viselkedési normák, amelyeket a kulturált emberek betartanak társas interakcióikban. Egy értelmes felnőtt lény például nem kezd el verekedni és köpködni, ha összetűzésbe kerül egy másikkal.

Ahhoz, hogy ez így legyen, már a gyerekeinknek meg kell tanítani a társas viselkedés alapszabályait. Erre kitűnő helyszín a játszótér, ahol számtalan életszituációt élhetnek meg kicsiben, és rajtunk múlik, hogy milyen viselkedésmintát fognak megtanulni tőlünk. Te mit tanítasz a gyerekednek a játszótéren?

A kérdés annyira izgalmas, hogy a Gyerekkel vagyok Facebook oldalon külön felületen foglalkoznak vele: a szülők bevonásával Játszótéri etikett készül. Az érdeklődők elolvashatják, milyen illemszabályokat fogalmaztak meg szülőtársaik, szeptember végéig szavazhatnak is egy-egy pontra, de új ötleteket is felvethetnek. Október elejére összeáll a legfontosabb 10-15 szabály, melyeket Varró Dani versbe szed, és illusztrált kiadvány készül belőle.

A javasolt szabályokból válogattunk:

- Tanítsuk meg a gyerekünket, hogy ne tegye tönkre sem a saját, sem a mások játékait. Ha mégis megtörtént, tanítsuk meg a szülőket arra, hogy vállalják ezek (anyagi) következményeit.

- Szóljunk rá a saját gyerekünkre, ha azt látjuk, hogy lökdösődik és bántja a többieket, ne csak üldögéljünk a padon, mint aki nem hall, nem lát!

- Ha lemész a gyermekeddel a játszótérre, a kutyát hagyd otthon! Senki ne vigye a kutyáját a játszótérre.

- Ne telefonálj a játszótéren! Figyelj a gyerekedre!

- Ha a kisebbik gyerek alszik a babakocsiban, míg a nagyobb játszik, akkor a másik szülő ne a babakocsi mellett ordítson a saját gyerekére, ha az valami rosszat csinált!

- Ne szemetelj a játszótéren, ne dohányozz a játszótéren, ne fogyassz alkoholt a játszótéren!

- Lehetőség szerint kerüljük el, hogy a játszótéren étkezzünk, elkerülve ezzel, hogy más gyerekek ácsingózzanak az étel után.

A teljes lista itt olvasható (lájkolás után). 

Te mit tennél hozzá?

Tünde