Lehetséges, hogy kismamaként növekvő aggodalommal nézed, ahogy a mérlegen a számok sosem látott magasságokba törnek, de a terhesség nem megfelelő időszak a fogyókúrára, egy új sport elkezdésére, vagy akár egy eddig űzött sportban a rákapcsolásra. Az viszont bizonyos, hogy a könnyű, de rendszeres testmozgás neked is és a babának is sokat használhat:

A sétálás és a jóga javítják a testtartást, amire a legtöbb várandós nőnek égető szüksége van, ahogy hozzászokik növekedő hasának cipeléséhez.

A rendszeres sport javítja a vérkeringést, és ez könnyít az ödémán, legalábbis valamennyire.

Bármilyen sport és testmozgás, még egy rövid séta is segít abban, hogy az ember ellazítsa magát, problémáit tisztábban lássa, és a stresszen könnyítsen.

A rendszeres testmozgás megerősíti az izmokat, és a szüléshez, majd az azt követő felépüléshez elengedhetetlen a jó kondíció. Aki jó testi erőben van, a szüléshez is pozitívabban áll hozzá, arról nem is beszélve, hogy sokkal hamarabb talpra áll a gyermekágy alatt, és a felesleges kilóktól is hamarabb megszabadul.

Mielőtt bármiféle új testmozgást kezdenél, beszéld meg mindenképpen orvosoddal. Ez akkor is igaz, ha élsportoló voltál a terhességed előtt. Nézz utána, hogy milyen kismamatorna, kismamajóga, vagy hasonló csoport van a környékeden. Ha sorstársakkal sportolsz együtt, lelki társakra is találhatsz, amellett, hogy jó kondiban tartod a tested. Nagyon sok sportközpontban, és esetenként kórházakban is van kismamatorna.

Ha jó ideje nem sportoltál semmit, az sem baj. A hosszú séták kiváló kezdetet jelentenek bárki számára. Hetente párszor 20 perc ütemes gyaloglás is rengeteget számít!

Vannak olyan sportok, amik ellenjavalltak a terhesség alatt. Minden olyan sport, ami gyors testhelyzet-változtatást igényel (sí, tenisz, aerobic, stb.) most nem tanácsolt. Ha valamilyen sportnemben nem vagy biztos, kérdezd meg róla orvosodat. Ne felejtsd el, hogy a cél semmiképpen nem a fogyás, hanem a jó fizikai kondíció megőrzése. A tested is másképpen reagál most mindenre. A jelentős extra súly miatt, amit magadon hordozol, és a növekvő baba miatt a szíved már így is sokkal keményebben dolgozik, mint valaha! A helyzetet súlyosbítandó a tüdődnek is kevesebb hely jut most, és fáradékonyabb is vagy, úgyhogy csak óvatosan.

M.