Tünde interjú szülész nőgyógyász családtervezés kiemelt

Mielőtt babát vállal az ember, érdemes általános kivizsgálásra menni mind a leendő édesanyának, mind a leendő apukának. Érdemes felmérni, milyen betegségek fordultak elő a családban, és a testi felkészülés mellett lelkileg is rá lehet hangolódni a terhességre – mondta el Dr. Tsehai Nega szülész doktornő, aki azt is elárulta a Bezzeganyának, hogyan tud segíteni mindebben az orvos.

Van-e teendője annak, aki babát szeretne?
 

Dr. Tsehai Nega: Napjainkban a nők egyre később vállalnak gyereket, a szervezetük pedig az évek múlásával jelentős mértékben változik. Azt szoktam javasolni, hogy aki gyermeket szeretne, a legelején egyszer menjen el egy általános kivizsgálásra a nőgyógyászához, hogy képet kapjon az aktuális állapotáról. Normális esetben a nőknek egyébként is javasolt évente felkeresni a nőgyógyászt.

Milyen vizsgálatokat javasolt végeztetni teherbe esés előtt?
 

Dr. Tsehai Nega: Nem csak a szokásos nőgyógyászati vizsgálat ajánlatos, el lehet végezni kismedencei ultrahangot, vérképet lehet csináltatni, amiből többek között kiderül például, hogy van-e vashiánya vagy vitaminhiánya a leendő kismamának. A fogorvost is ajánlott felkeresni teherbe esés előtt, hogy mire várandós lesz a kismama, a fogai rendben legyenek.

Mi a teendő, ha a vizsgálatok szerint vitaminhiányos a nő?
 

Dr. Tsehai Nega: Először is fel kell tölteni a szervezetet vitaminokkal és folsavval. Az a tapasztalatom, hogy ha a kismama három hónapig szedi a terhesvitamint és a folsavat, könnyebben esik teherbe. A másik teendő a koffein- és az alkoholbevitel csökkentése. Napi egy-két kávé fogyasztása megengedett.

Fontos a megfelelő táplálkozás?
 

Dr. Tsehai Nega: A súlykontroll nagyon fontos, ugyanis a túlsúlyos nők sokkal nehezebben tudnak teherbe esni, mert csökken a fogamzóképességük. Ezért gyermekvállalás előtt célszerű a testsúlyt normál tartományba vinni. A normál súly elérése nemcsak fizikai szinten könnyíti meg a teherbe esést, de a nőnek önbizalmat is adhat a fogyás, és ha eredményes, kedvet kap a további mozgáshoz is, amivel a közérzete is egyre jobb lesz. Fontos, hogy egészséges ételekkel töltsük meg a hűtőt, és naponta többször együnk keveset, ne terheljük meg túlságosan a gyomrot.

A fizikai felkészülés mellett lelkileg is lehet készülni a terhességre?
 

Dr. Tsehai Nega: Nagyon fontosnak tartom, hogy a testi dolgok mellett a lelkiállapot egyensúlyát is megtalálja a leendő kismama.

Tud ebben segíteni az orvos?
 

Dr. Tsehai Nega: Minden leendő kismama más, más körülmények között, más életmóddal él, nekem pedig az a feladatom, hogy megtaláljam azt az utat, ahogy a leghatékonyabban tudom őt segíteni lelkileg is célja elérésében. Ehhez fontos az orvos és a beteg közötti bizalom: ha a nő nyíltan tud mesélni magáról, könnyebben tudunk neki segíteni.

Dr. Tsehai Nega szülész-nőgyógyász Etiópiában született, Budapesten végezte el az orvosi egyetemet, és a Nyírő Gyula Kórházban kezdett dolgozni. A 2007-es bezárásig folyamatosan itt praktizált, és az intézményt átvevő Róbert Kórházban a mai napig folytatja munkáját. Több mint húsz éve dolgozik az épület falai között, és mint mondja nem is szeretne elmenni innen.

Kell-e készülnie a leendő apukának is?
 

Dr. Tsehai Nega: Azt szoktam mondani, hogy családot alapítani ketten lehet. Általában a nőkben látjuk a gyerek iránti vágyat (talán mert mi, nőgyógyászok általában nőkkel találkozunk), de mostanában egyre gyakrabban kísérik el a leendő apukák is párjaikat a vizsgálatokra. Ráadásul, míg régen ez egyáltalán nem volt jellemző, mostanában a férfiak is nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy családtervezés előtt ők is kivizsgáltassák magukat. Ez a tudatos családtervezés.

Mi a teendő, ha a családban előfordult komolyabb betegség?
 

Dr. Tsehai Nega: A terhességre való felkészülés egyik fontos lépése az, hogy kikérdezzük a leendő kismamát a családjában előforduló betegségekről. Vannak örökletes betegségek, melyekről tudni kell teherbe esés előtt, hogy ne arról szóljon az első terhesség, hogy beteg babát hozunk a világra. A mai világban már könnyen meg lehet állapítani nem terhes és terhes állapotban is, hogy az adott betegség esetében van-e esély a kialakulásra. Sajnos vannak olyan betegségek, amelyek mellett nem lehet gyermeket vállalni. Jelezni kell azt is a nőgyógyásznak, ha valaki nem az első terhességére készül, egy korábbi abortuszról vagy vetélésről minden esetben tájékoztatni kell az orvost.

Egy korábbi abortusz jelent-e kockázatot a terhességre?
 

Ez több mindentől függ: például hogy milyen volt a terhesség befejezése. Ha például a nyálkahártyát nagyon mélyen kikaparták, az nehezíti a megtapadást. Ezt az állapotot különböző vizsgálatokkal ki lehet szűrni. Ilyenkor fontos a türelem, orvosi segítséggel erre a problémára is tudnak megoldást.

A fogamzásgátló abbahagyása után mennyi időt javasolt várni a teherbe eséssel?
 

Dr. Tsehai Nega: A terhességre készülve a fogamzásgátlót érdemes vitaminokra váltani, hogy egészségesen, gyógyszermentesen várjuk a fogantatást. Mindössze néhány (2-3) hónapról beszélünk. A mai modern fogamzásgátlók igen gyorsan kiürülnek a szervezetből, és ha valaki fogamzásgátló szedése alatt esik teherbe, akkor sem kell aggódnia, mert nincs olyan teratogén hatása, ami veszélyes lenne a babára nézve, de ha tudatosan tervezzük a babát, akkor érdemes hamarabb abbahagyni a tablettaszedést.

Mennyi a normálisnak tekinthető idő a spontán teherbe esésre?
 

Dr. Tsehai Nega: Azt szoktuk mondani, hogy ha valaki fogamzásgátlás nélkül egy éven belül nem esik teherbe, ott el kell kezdeni vizsgálni a teherbe esés elmaradásának okait.

Milyen vizsgálatokat végeznek a meddőség okainak felderítésére?
 

Dr. Tsehai Nega: A vizsgálatokat a férfinél kell kezdeni, hiszen náluk egyszerűbb és gyorsabb vizsgálati módszerekkel lehet megállapítani, ha gond van. Ráadásul, ha a férfinél mutatják ki az okot, akkor a nőt már nem kell invazív módszerekkel vizsgálni. Ha viszkozitási vagy mozgékonysági problémát találunk a férfinél, gyógyszeresen tudunk nekik segíteni. Ha a férfinél minden rendben van, akkor kezdjük el a nőt kivizsgálni.

Ha nincs szervi ok a meddőségre, mit tudnak tenni az orvosok?
 

Dr. Tsehai Nega: Ha mindkét félnél kizártuk a terméketlenségi okokat, peteérés-kontrollt szoktunk végezni: három hónapig ultrahangon követjük a peteérést. Ha így sem sikerül teherbe esni, akkor peteérést segítő gyógyszert írok fel. Több kismamám volt, aki egy hónap szedés után teherbe is esett és egészséges kisbabát szült.

Mi történik, ha a gyógyszer sem segít?
 

Dr. Tsehai Nega: Ha nincs szervi baj, és a gyógyszer segítségével sem sikerül a fogamzás, akkor inszeminációval próbálkozunk. Ha idős a pár, főleg a nő, mondjuk 42-43 év környékén van, az inszemináció kihagyható, és jöhet a lombik program. 

Az idősebb, gyermekre váró hölgyeknek nehezebb teherbe esni?
 

Dr. Tsehai Nega: Egy idősebb szervezet nehezebben esik teherbe, mint egy fiatalabb. Negyvenéves kor fölött a peteérés és a méhnyálkahártya sem olyan, mint fiatal korban. Minél idősebb a nő, annál nehezebb a teherbe esés.

Van-e valamilyen tanácsa a babára vágyó pároknak?
 

Dr. Tsehai Nega: Nem szabad azzal a tudattal együtt lenni a párunkkal, hogy gyereket akarunk. Nem jó, ha mindig kiszámoljuk, mikor van a peteérés, és csak akkor bújunk ágyba. Szeretjük egymást, azért vagyunk együtt. Csak élvezzük egymást!

Köszönjük a beszélgetést!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?