Tünde ortopédia járás cipő bölcsisek interjú

A szakemberek nem jó szemmel nézik a kisgyermekek lábára adott „divatcipőket”, mert ezek használata hosszú távon sok hátránnyal jár. Tévhit továbbá, hogy a járástanulást segíti, ha mezítláb jár a kicsi. Ortopédiai szempontból a legfontosabb, hogy megfelelő cipő legyen a gyerek lábán. Kertész Ágnes konduktort kérdeztük a témában.

Azt mondják, jó, ha a járni tanuló gyerek lábán nincs cipő. Igaz ez?

Manapság nagyon elterjed a tapadós zokni használata, vagy a puha bőr „első lépés cipő” feladása. Nem tudom, hogyan és mikor terjedt el az a nézet, hogy mezítláb, vagy ezekben kell megtanulni járni. Így is lehet persze, csak sokkal nehezebb. A mezítláb járás (de nem a járástanulás!) egyébként kifejezetten egészséges a fűben, homokon, apróbb kavicsokon, ugyanis aktív izommunkára, állandó alkalmazkodásra készteti a lábat. Nem tanácsos viszont zokniban, mezítláb járni a parkettán, járólapos, szőnyeges felületeken.

Mikortól használjunk cipőt a legkisebbeknek?

Felállás után jó, ha 4-8 héten belül cipő kerül a lábra, de ez mindig egyéni mérlegelést kíván, hiszen nem ritka a 6-7 hónapos, felállást már gyakorló csecsemő.

Miért fontos a jó cipő?

A megfelelő cipő segítséget ad a stabilitás megtalálásában, fokozatosan leépíti a lábakban ilyenkor meglévő fogóreflexet. Megkönnyíti, gyorsítja a járástanulás folyamatát.

A gyerekláb a járás megkezdésével változik. Fontos kiemelni, hogy a kisgyerekek bokái befelé dőlnek, nem lúdtalpasok. Ez teljesen normális. Ezért van szükség első babacipőnek egy erős kérgű, a bokát jól tartó, széles lábfejrésszel rendelkező szandálra vagy cipőre a járás megtanulásához. A járni tanuló gyerek lábán látható, hogy a bokák befelé dőlnek, és a lábak gyakran „X” formát vesznek föl. Ha egy képzeletbeli függőleges vonalat húzok hátul a gyerek sarkánál, akkor ahhoz képest a boka bedőlésének mértéke bizonyos szögig teljesen normális, a megfelelően kiválasztott első cipő segítségével ez egyenesbe fog kerülni. Ilyen célra ajánlottak az ún. szupinált cipők. Ha ez a szög nagyobb 10 foknál, akkor van szükség speciális gyerekcipőkre, ortopéd cipőkre, súlyosabb esetekben később műtétre.

Mi az a szupinált cipő?

A szupinált lábbelik lényege az, hogy a cipő sarokrésze kifelé döntött, azaz általában egy döntött sarokéket tesznek a cipő talpának hátsó részébe, mely azt a célt szolgálja, hogy a gyerek bokája ne tudjon befelé dőlni. Ezzel a lábfejtartással az lehet a gond, hogy a testsúly a talp külső élére kerül át, ami pedig a térdszalagok feszülésével és a csípő megerőltetésével járhat. Ha olyan nagymértékű a bokák bedőlési szöge, hogy az orvosi kezelésre szorul, a saját lábra gyártott ortopéd cipő a segítség, utána az utókezeléshez is praktikus lehet szupinált cipő viselése.

Milyet vegyünk?

A szupinált, azaz kifelé döntött cipő fogalmának sok-sok márka felel meg, célszerű a pénztárcánkhoz is barátságosat választani. Kívánalom továbbá az is, hogy az első 6 évben a gyermekünk ne használt cipőt viseljen, megalapozhatjuk ezzel a további életkorok ortopéd egészségét. Tapasztalataim azt mutatják, hogy a szülők a szépségnek, divatnak a csöppségeket is alárendelik, mindenféle papucsokban, balerinacipőben és egyéb „szörnyűségekben” járatják őket, ami hosszú távon csak hátrányt okoz.

Melyek ezek a hátrányok?

Korai talp, és -térdfájdalmakat, az elülső láb él éjszakai fájdalmát, amit a növekedési fájdalommal tévesztenek össze, és nem megfelelően kezelnek. Később csípő- és gerinceltérések is jelentkezhetnek.

A legelrettentőbb a 7-8 éves, főleg lányok esetében már kialakult hallux valgus (bütykös láb) betegség, ami egyébként idősebb generációk megbetegedése. Fájdalmas, konzervatívan nem vagy nehezen kezelhető, gyakran műtéti megoldással rendezhető betegség. Ez az egy „kicsi műtét” megbontja a láb statikáját, a járást is újra kell tanulni. A megelőzés tehát fontos. A jó cipő minden pénzt megér!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?