Kórházteszt sorozatunkban Jucus mutatja be a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházat, ahol kétszer is vendégeskedett. Leírásából kiderül, hogy tulajdonképpen mindennel elégedett volt: a terhesgondozással, a szülőszobával, az orvosokkal és a nővérekkel is. Egyetlen negatívumot említ: a szobákban télen borzasztóan meleg van. Te is beszámolnál, milyenek a körülmények a kórházban, ahol szültél? Küldd el nekünk a bezzeganya@bezzeganya.hu címre.

Kétszer szültem a kistarcsai Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban: 2008-ban és 2010-ben. Mindkétszer nagyon jó élményekkel tértünk haza mindannyian. Minden esetben (tehát szülésnél is) a földszinti regisztrációs ablaknál kell bejelentkezni. Vizsgálatokra nem ide jártam, de a nőgyógyászati vizsgálók nagyon szépek, felújítottak, van külön terhesrendelés. Laborban voltam néhányszor, a kismamáknak nem kell a központi nagy laborba menniük, a nőgyógyászaton leveszik a vért. Én mindig jó korán odamentem, kellett ugyan kicsit várni, de a nővérek mindig nagyon kedvesek voltak és fájdalom nélkül szúrtak (nekem eléggé szét vannak szúrva a vénáim inzulinrezisztencia miatt).

A szülészeten minden szülőszoba alternatív, gyönyörűen felújított. Mindenhol van kád és lehet is vízben vajúdni, van labda és van egy szülőkerék is, bár én nem próbáltam, mert a második gyereket szültem ebben a szobában és nem volt rá idő. Mindenhol van CD lejátszó, vannak CD-k is, de saját zenét is lehet hallgatni. Borotválás és beöntés: szülésznőtől függ, én másodjára beöntést nem kaptam, a borotválás megvolt mindkétszer. Érkezés után egy vizsgálóban a szülésznő felveszi az adatokat, és megvizsgál. Apuka/kísérő bepakolhatja a holmikat egy zárható szekrénybe egy külön erre a célra kialakított kis öltözőben, ahol felveheti a kórházi zöld ruhát is. Van külön vajúdó is, bár én nem használtam, rögtön a szülőszobára mentünk, mivel mindkétszer szinte egyedül szültem, pedig nagy forgalma van a kórháznak.

Velem mindkét alkalommal minden orvos és szülésznő nagyon kedves volt. Bár volt választott orvosom, érkezés után az ügyeletes vizsgált meg, mivel az én dokim mindkétszer a Balatonról jött fel hozzám. Választott szülésznőm nem volt, mindkét alkalommal két műszakot sikerült megismernem, összesen öt szülésznőt. Mindegyik nagyon kedves és segítőkész volt.

A babákat még ott a szülőszobán megvizsgálják, ellátják és felöltöztetik, majd odaadják a szülőknek.

Szülés után kb. egy-két órát még a szülőszobán lehet pihenni, utána lehet átmenni a gyermekágyas osztályra, ami nincs messze, én másodjára már a saját lábamon mentem (a lányommal pedig áttolt egy kedves ápoló).

Az osztályon 1, 2 és 6 ágyas szobák vannak. Az egy- és kétágyasak alapítványi szobák, tíz, illetve ötezer forintba kerülnek egy napra. Első alkalommal sikerült egyágyas szobát kapni, itt a férjem is velünk lehetett éjjel-nappal, ami nagy segítség volt. A szobában saját fürdő, mini konyha (mikró, mosogató, hűtő), tévé és légkondicionáló van. A kisfiam születésénél kétágyas szoba volt csak, ezek már régebben kialakított szobák, de itt is van saját fürdő, mikró, hűtő, légkondi és tévé. A hatágyas szobákhoz a folyosón vannak közös fürdőszobák, vécék, amikre azért ráférne a felújítás. Minden nap takarítottak, a szemetet kétszer is elvitték, szerintem a tisztasággal semmi gond nem volt. Egy negatívumot tudok említeni: nagyon-nagyon meleg van a szobákban télen.

Szülés után a babákat a csecsemősök elviszik, hogy az anya tudjon pihenni. Én a lányomat a reggeli szülés után csak este láttam (nagyon sok baba született aznap, és a gyerekorvos nem győzte), a fiamat rögtön behozták, mivel nagyon sírt. Így már az első éjszakát együtt töltöttük, de akkor már nekem nem volt gond, addigra rutinosan szoptattam, pelenkáztam… De azért az első szülésnél jólesett az a pár óra pihenő a 12 órás vajúdás után. A pihenő után rooming-in rendszerben végig velem voltak a gyerekek a szokásos kis átlátszó tologatós kocsiban.

A csecsemős nővérek nagyon kedvesek, mindent szívesen megmutatnak, igaz, kérni kell. Engem ez nem zavart, mert nem szeretem, ha piszkálnak, de talán van, aki igényli a folyamatos törődést. Ruhát, popsikenőcsöt, steril gézlapot, hintőport és napi 2 db pelenkát kapnak a babák. Így érdemes popsitörlőt és pelenkát vinni magunkkal.

Minden nap reggel 10 körül van vizit, ami hihetetlen gyorsan zajlik: „Jó reggelt! Minden renben? Pisi-kaki? Igen? Remek! Viszlát!” Aztán persze mindig akad program: hallásvizsgálat, gyerekorvos, anyakönyv intézése, étkezések, látogatók. A kaja, hát az hagy némi kívánnivalót maga után, főleg a cukros diétás koszt. Látogatókat az osztály előtti társalgóban lehet fogadni, ide ki lehet tolni a babákat is. Az osztályra csak az egyágyas szobákban ott lakó apukák mehetnek be, ill. a csomagokkal beszaladhatnak máshova is.

A protokoll szerint szülés után 72 órát kell bent maradni, de azért kis rábeszéléssel haza lehet menni hamarabb is.

Én mindkétszer maximálisan elégedett voltam mindennel: a nővérek, csecsemősök hozzáállásával, a szobával, a szülés körülményeivel. Azóta is bátran ajánlom a kórházat az ismerőseimnek.

Jucus79