Idén ismét elvégezte szokásos, reprezentatív karácsonyi felmérését az Ipsos Zrt, egy webáruház-árösszehasonlító oldal megbízásából. A legdrámaibb adat: az idei évben négyből csak három karácsonyfa alatt lesz ajándék, vagyis tényleg nehéz évet zárunk. Ugyanezt a felmérést már 2007 óta minden évben elvégzik, felmérve a felnőtt magyar lakosság karácsonyi vásárlási szokásait, és az adott évre vonatkozó terveit. A portál által megkérdezett 1000 fő nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálja a 18 éves és annál idősebb magyar lakosságot.

'Merry Christmas :D' photo (c) 2008, Liz - license: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

A leginkább szembetűnő az, hogy idén a lakosságnak csupán 69 százaléka vásárol biztosan ajándékot, és 27 százalék, vagyis a felnőttek több mint egynegyede biztosan nem költ meglepetésre. A férfiak különösen rossz ajándékvásárlónak tűnnek: 32 százalékuk nem tervezi ajándék vásárlását. Az elmúlt három évet megfigyelve egyre kevesebben vásárolnak ajándékot, írja az fn.hu.

100-ból 7 megkérdezett tervez idén takarékos karácsonyi menüt, vagyis elmondható, az ünnepi fogásokon nem spórolunk, és inkább kevesebb embert, őket is olcsóbb és elsősorban praktikus ajándékkal lepjük meg. A spórolás oka egyértelműen az, hogy a válaszadók egyöntetűen családjuk anyagi helyzetének romlásáról számoltak be az elmúlt egy évben: a lakosság kétharmadának romlott az anyagi helyzete a karácsonyi felmérés alapján.

A megkérdezettek közül senki nem mondta biztosra, hogy az ünnepi kiadások fedezésére hitelt venne fel, azaz mindenki megpróbálja önerőből kigazdálkodni a karácsonyi vásárlásokat, és csupán végső esetben fordulnak a kölcsönhöz.

Most rajtatok a sor, a Bezzeganya-olvasók mennyire felelnek meg a felmérés által rajzolt képnek? Bár mi azt nem kérdezzük, vennétek-e fel hitelt a karácsonyi kiadások fedezésére, arra kíváncsiak vagyunk mi is, hány embert ajándékoznátok meg, felnőttet vagy gyereket, és milyen ajándékok lesznek idén a fa alatt. Töltsd ki kérdőívünket!