Center nagymama

Alábbi összeállításunkban egy igen elterjedt csodalény, jelesül a nagymama nyomába eredünk. Milyen nagyik léteznek? Ismerősökkel, barátnőkkel folytatott beszélgetésekből az alábbi komolytalan, de valós elemeket is tartalmazó körkép bontakozott ki előttem a nagymamák tipizálása kapcsán.

Az eredeti
 

Az eredeti nagyit már gyerekkorunk meséiből is ismerhetjük. Ő az, aki egész nap vígan dúdolva főz, befőttet készít, és más dolga sincs, mint az unokáit pesztrálni. Ő régimódi. Fejből mesél, és az évek múlásával a mind nagyobb unokák kezdenek számára érthetetlen nyelven karattyolni, amit azonban ennek ellenére szívesen meghallgat bármikor. Ha beteg a gyerek, egyből ott terem és nem kérdés, hogy ha a szülők túlóráznak, ki hozza el szemük fényét az oviból. Ha már benézett, leveszi a terhet a szülők válláról és főz, esetleg máshogy segít a ház körül, és a nyári szünetben tárva nyitva áll háza a kis vendégek előtt.

A modern
 

A modern nagyi az eredeti nagymama nehezített pályán mozgó ikertestvére is lehetne. Ő ugyanis dolgozik, de munkája mellett – akár szabadsága terhére is – rendszeresen találkozik unokáival és életkoruktól függő érdekes programokat szervez nekik a játszóterezéstől az akciófilm-nézésen át a plázázásig. Modern nagyi nem rest megnézni a moziban a Transformest, hogy beszélgetni tudjon kisunokájával az Álcákról, és ha kell, utánanéz az interneten, ki is az a Justin Bieber.

Az ál/eredeti
 

Az ál/eredeti nagymama nem dolgozik, és bár nagyon szereti az unokáit, de nem bánná, ha a gyerek szüleinek nem mindig ő jutna először az eszébe, ha vészhelyzet van. Beteg gyereket pesztrálni már harmincévesen sem feltétlenül szeretett, és így pár évtizeddel később sem lesz tőle jobb kedve. Mindazonáltal az ál/eredeti nagyi ezt a világ minden kincséért sem vallaná be. Ő az eredeti nagyi árnyéka, ha a fényre lépne, még kiderülne, hogy ő is esendő ember és ilyen tabukat senki sem dönget szívesen. A szülők talán néha megsejtik a helyzetet, és vérmérsékletüktől függően vagy ennek ellenére rútul kihasználják a nagyit (lásd még sarokba szorítás címszó alatt), vagy több teret engednek neki.

Az álszent
 

Az álszent nagyira mindig lehet számítani. Illetve mindig lehet rá számítani, hogy ezt feleli. A szükség idején viszont sajnos általában közbejön neki valami. Álszent nagyi már az anyai szerepben sem érezte túl jól magát, és az évekkel sem lett benne több a lelkesedés. Ám ha a társadalom elvárja, hogy minden nő jó anya legyen, úgy azt is, hogy jó nagymama váljék belőle. Álszent nagyi így sose fogy ki a fényképekből, és ismerősei mind tudják róla, hogy él-hal az unokáiért. Ha megkérdezik, mivel tölti a napjait, biztosak lehetünk benne, hogy rávágja: „unokázom”. Unokái szülei is tudják ezt, csak ők azzal a pluszinformációval is rendelkeznek, hogy ez a fantasztikus lelkesedés csupán a későbbi szerepjátszáshoz elkészítendő fényképek elkattintásának idejéig él, és a leghosszabb „unokázás” is maximum félórára korlátozódik. Álszent nagyit ritkán hívják látogatóba (segíteni pedig egyáltalán), és ahogy a gyerekek nőnek, lassan, de biztosan távolodnak el egymástól.

A távoli
 

Lehet, hogy ő az eredeti nagymamák legeredetibbje, de ha egyszer több száz kilométerre él a családjától, bizony nehéz kiteljesednie a nagyszülői szerepben.

A félős
 

A félős nagymama nagyon szereti az unokáit, de retteg attól, hogy egyedül maradjon velük. Elképzelhető, hogy a félelem csupán bizonyos életkorra, vagy gyerekszámra korlátozódik (ez x+ gyerek esetén, valljuk be, teljesen érthető is). Félős nagymama jókat játszik a kicsikkel, de egyedül nem szívesen vigyáz rájuk. Kell neki a háttértámogatás, és a szükség szerint két percen belül elérhető szülői segítség.

Az okoskodó
 

Mára szépen elfelejtette, hogy amikor az ő gyerekei voltak kicsik, két pár eredeti nagyszülő állt rendelkezésére. Már nem emlékszik a háztartási alkalmazottra sem, aki főzni és takarítani járt hozzájuk (de legalábbis sosem említené, hogy ilyen is volt). Ő úgy emlékszik, hogy A) az ő gyerekei sosem sírtak és nem voltak ennyit betegek B) ő teljesen egyedül megoldott minden felmerülő nehézséget, pedig egyedül volt, mint az ujjam C) biztos benne, hogy a szülők valamit (mindent?) nagyon elszúrtak.

A sarokba szorított
 

Bármelyik fenti nagymamatípusból válhat sarokba szorított. A hozzávalók: erőszakos szülők és a menekülési utak elvágása. A legtökéletesebb, vagy arra törekvő nagymama is ember. Vannak tervei, programjai és kapcsolatai. Ha rendszeresen az utolsó pillanatban vágják tönkre hónapok óta szervezett baráti látogatását gyerekvigyázási feladatokkal, a sarokba szorított nagyi gyanakvóvá és bizalmatlanná válhat. Vigyázzunk, ne feledjük, a nagymama is ember! Ráadásul lehet, hogy anyagilag, idegileg, egészségügyileg sem bír már annyit, mint egy harmincas éveiben járó fiatal. Még ha szíve minden szeretete az unokáké is.

Center

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>