Ismét jelentkezem Kecskemétről. Holnap, azaz június 22-én lesz városunkban is az évek óta, országos szinten megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakája. Idén – talán az országban egyedülálló módon – 43 intézmény nyitja meg kapuit az éjszakai látogatók előtt. Ezen poszt keretein belül szemezgetni szeretnék az ajánlatok között, a teljesség igénye nélkül. A legtöbb helyen különleges, interaktív programokba is bekapcsolódhatunk az érdeklődési körünktől függően.

Városunkban a Múzeumok Éjszakája program különlegessége, hogy a helyszínek között Múzeumi Buszjáratok közlekednek. Nem akármilyen járművek ám ezek! Veterán buszok járnak több útvonalon, melyekre 400 forintért karszalag váltható, mely karszalag felmutatásával szabad férőhely estén bármelyik megállónál felszállhatunk és leszállhatunk. A szervezők idénre plusz meglepetést ígérnek a járműparkot tekintve is.

Az arborétumban éjjeli rovarfürkészésben lehet részünk. A Bozsó Gyűjteményben a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. alkotásaiban gyönyörködhetünk. A Ciróka Bábszínházban játékos vetélkedők várják a párokat, valamint a Csomótündér című előadás, majd bábos játékos társkereső. A Gokart Stadionban veterán motor és gokart kiállítás várja az érdeklődőket. Hanga órásmesternél igazi óra ritkaságokat nézhet meg, aki betér. A Katona József Emlékházban egy igazi úriszabó kalauzol végig bennünket a díszmagyar öltözetek között. Ugyanitt lehet bátran ruhát próbálni, lúdtollal írni, majd levelünket viaszpecséttel lezárni. A Katona József Színház koncertekkel várja a látogatókat a színház mögötti kis utcában. A Kecskeméti Főiskola Csillagvizsgálójában csillagászati banzáj -távcsöves bemutató- vár kicsiket és nagyokat egyaránt. A Kecskeméti Főiskola GAMF Kara az elmúlt években a hallgatók által fejlesztett üzemanyag-takarékos járműveket állítja ki. Az Ifjúsági Otthon az „Artudvar a gőzpunk jegyében” című összeállítással várja az éjszakai kalandorokat. Az épületben található Otthon Moziban 16 órától kifejezetten gyerek program várja a látogatókat a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál keretein belül. Ez a program lesz, amire személy szerint a két gyerekkel benevezek. A Nemzetközi Kerámiastúdió agyagozásra invitál bennünket. A Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely ékszerkészítést tűzött programra. A Kodály Intézet a belső udvarában meglepetés koncerttel készül a zenekedvelők részére. A Kandó Kálmán Szakközépiskola Kondor Béla Képző- és Iparművészeti Tagozata a Kecskeméti Piac területére várja az alkotni és játszani vágyókat. A következő kiszemelt program a Leskowsky Hangszergyűjteményben vár ránk „Hangszersimogató” címmel. Imádni fogják a srácaim, ebben biztos vagyok. A Magyar Fotográfiai Múzeum különleges fotográfiai eszközök bemutatását ígéri erre a jeles estére. A Művész Kávézó -szintén a KAFF programjainak részeként- a Kecskeméten készített Magyar Népmeséket vetíti megállás nélkül. Kulináris élvezetek a Széchenyi Középiskolában, hirdeti magát városunk vendéglátó-ipari középiskolája holnap estére. A Szórakaténusz Játékmúzeum Aprók Táncával és különleges hangszerek elkészítésével kecsegtet. Erőss Zsolt hegymászó, az első magyar „Hópárduc” fotókiállításának megnyitója vár a Természet Házában. Következzen egy kis felüdülés a végére: a Zwack Pálinka Manufaktúra és Múzeum gyárlátogatással és kóstolóval várja a megfáradt éjszakázókat.

Aki elfáradt, vagy akinek a Zwack kóstoló kevésnek bizonyult, az bátran sétáljon végig a gyönyörűen felújított Rákóczi utcán, melynek végén a Vasútkertben Sörfesztivál vár.

Bővebb és mindenre kiterjedő információk ezen a honlapon.

Jó éjszakázást és jó múzeumozást kívánok!

nanemarrr