Benek névadás

Napokon belül megszületik első gyermekünk. A kiságy a helyén, anya és baba kórházi cucca becsomagolva, minden kész az érkezéshez. Vagyis egy dolog még hiányzik: a név. Mikor megtudtuk, hogy jön a baba, teljesen meg voltunk győződve lány lesz, nem tudom miért, de így éreztük. Feleségemnek Anna, nekem Zsófia tetszett. Ezért kreáltunk egy Zsófiannát.

Mivel ez a női név nem szerepel az MTA anyakönyvezhető nevek jegyzékében, kérvényezni pedig nem akarunk, ezért újabb lánynév jött: Adél. De azért mi Zsófiannának hívtuk a 22. hétig. Ekkor már sokat mozgott, és az ultrahangon is látszódott, hogy a „micsoda” az fiú „micsoda”. Fiúnevünk az nem volt, így „Mocorka” lett az indián neve.

Most már 16 hete megy a névválasztás, de nem találjuk a közös igazit. Minden héten megállapodunk egy újabb névben, de aztán elvetjük. Mindenki kérdezgeti, mi lesz a neve, de nem tudjuk. Néha azt mondom Julió Armandó, vagy Brendon Nintendo vagy Batyu.

Lehet, hogy jobb volt, mikor egy faluban volt 10-15 név és az ment körbe-körbe. A nagyszülők nevét nem szeretnénk adni, sőt a mienkét se. Így is, ha fiú lesz, kis Bencének hívják majd az ismerősök. Tudom sokaknál tradíció a név átörökítése, de mi nem vagyunk a hívei, mert elég nagy káoszt tud okozni. Van egy ismerősöm, apja László, a bátyja László, a vőlegénye László, és a gyerek neve László lesz. Vicces lesz ebédnél elszólnia magád: „Figyelj, Laci!” és négy szempár fog rámeredni.

Nem gondoltam, hogy ilyen nehéz lesz nevet találni. Nekem tetszik a János, de a feleségem nem akar Jancsikát. Neki tetszik a Péter, én nem szeretnék Petyát. Minap ismét elővettük az MTA listát, előkerültek pár héttel ezelőtti favoritok pl: Botond, Donát, Tamás, Máté, Levente, Ákos, valamint egy új nevet is találtunk Temes. Ma reggel már csak a Donát és a Temes volt versenyben, nem tudunk dönteni, de két nevet nem akarunk adni. A Donát túl komoly egy kisfiúhoz, de felnőttként szerintem nagyon elegáns, a Temes pedig oly ritka, hogy nem is találtunk senkit ilyen névvel. Nem célunk a ritka név, de nem is akarunk tucatnevet adni a gyerkőcnek. Donát névnap az közel esik a szülinaphoz, Temes pedig nincs is a naptárban. Én erre a névnapos dologra nem helyezek hangsúlyt, de a páromnál ez is tényező.

Ti mi alapján választottatok vagy fogtok választani nevet?

Benek