Mindannyian halhattuk a közelmúlt híradásai között, hogy a tervek szerint az M2-n a jövőben tematikus gyerek/ifjúsági/családi csatorna lesz. Habár a hírek szerint a csatorna indulása akár jövő év elejére is kitolódhat (ugyanis egy buznyákjuk sincs, csak szép terveik), de érdekes kérdés lehet körüljárni, mit is várnánk el egy ilyen adótól.

photo © 2005 Melissa Gutierrez | more info (via: Wylio)

 

Az új csatorna intendánsa Süveges Gergő lesz. Süveges egy rendezvényen azt mondta nem egy újabb rajzfilmcsatorna létrehozásán dolgoznak, hanem egy olyan adóén, amelyet az egész család szívesen néz.

Habár pénz híján jó eséllyel régi magyar archívumokban megtalálható műsorok sugárzása várható, ez önmagában talán nem is baj. Ki ne szeretné a mai napig is gyerekkorunk kedvenceit: Frakkot vagy Vukot? Biztosan vannak ilyenek is, de én a mai napig nem tudok ellenállni, ha például Magyar Népmesék megy a tévében. Az égig érő fű? Gyerekrablás a Palánk utcában? Klasszikusok. Tehát eddig sima ügy. De mit lehetne ezen kívül?

Én a BBC gyerek műsorait ajánlanám az illetékesek figyelmébe. A két szakács, akik mókás ételeket főznek (az egyik kicsi, mint egy fakanál, a másik felnőtt méretű). Színes, vidám falu, ahol sokféle ember él, többek között egy kerekesszékes kedves szereplő. Kedves, szerethető mesefigurák. Nekem RolyMo volt a kedvencem, a kedves lila csíkos vakond, aki mindig olvasott unokahúgának és barátainak. Az új adó urai tehát vehetnének ilyen jól bevált régi külföldi szériákat is, illetve ha nekiállnak készíteni, remélem, legalább ilyen magasra teszik majd a lécet.

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke egy konferencián ezerhatszáz, évtizedek óta dolgozó gyerekorvos nevében kérte Süvegest, hogy ne adjon teret a gyűlöletnek, erőszaknak, alkoholnak és a pornográfiának, mert ezektől a gyerek neurotizálódik, csökken az aktivitása, és elsivárosodik érzelmileg, illetve elégedetlen lesz az életmódjával – írta a stop.hu. Más szervezetek az ökotudatos nevelés (Bob Mester és Napraforgóvölgy mint ötlet?) fontosságát is szeretnék közvetíteni. Süveges annyit mondott ezekre a szerteágazó igényekre: "Csak jó és rossz, fontos és nem fontos között kell különbséget tenni.”

Ti mit gondoltok? Milyen műsorokat készítenétek a helyükben?

Update: Az origo hírt adott róla, hogy elkészült a csatorna műsor-struktúrájának a terve. A részletes terv itt megtekinthető.

Center