Egy svéd család (a keményen dolgozó apa, a háztartásbeli anya és szöszi gyermekeik) egy francia síparadicsomban tölti el a hőn áhított "nyaralását". Az ötnapos vakáció első napján, egy pár óra felhőtlen síelés után azonban nyomban bekövetkezik a "tragédia": a síparadicsom látogatói – köztük a szóban forgó család – egy mesterséges lavinával találják szemben magukat, ám szerencsés módon mindenki megússza az incidenst, mindenféle fizikai sérülés nélkül. Annál nagyobb lelki problémát okoz a családanyának, hogy míg ő a pillanatok alatt lezajlott "természeti katasztrófa" hevében azonnal gyermekeinek védelmébe kel, hitvese a síkesztyűjét és okostelefonját felkapva igyekszik minél gyorsabban elhagyni a hólepte helyszínt, anélkül hogy szeretteinek a segítségére sietne.

A kiábrándult feleség nem tudja mire vélni férjének viselkedését, a férfi ugyanis mindent tagad a történtekből. A rázúdult lelki lavinának nyomán a következő négy napban a nő teljes mértékben újraértékeli a házasságát, a gyermekeivel való viszonyát és az egész életét.

Mindez egy új film összefoglalója, amely egy-egy humorosabb elemétől eltekintve egy családi dráma eseményeit feszegeti, melyet bármennyire is egy nem hétköznapi jelenség vált ki, a lelki következmény, amit maga után von, mégis akármelyik család életében kiboríthatná a bilit. Az anyaság és apaság szerepének kérdése egészen bravúros módon van elénk tárva, finoman és emberien, ahogy talán csak a svéd filmkészítők tudják ábrázolni.

Röpke katasztrófájával a történet automatikusan is elindítja bennünk is a kérdések zuhatagát. Ismerem én egyáltalán az embert, akivel összekötöttem az életem? Betudható a férfi és a nő cselekvése is az egyszerű ösztönök működésének (az anya a gyermekek életét menti, a férfi a túlélésért küzd)? Megbocsátható a férfi "bűne"? És én vajon hogyan cselekedtem volna hasonló helyzetben? A Lavina (Turist) múlt csütörtöktől látható a mozikban, forgalmazza a Cirko Film.

A film előzetese itt tekinthető meg.

pj

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?