újév fogadalom életmód

Neked volt valami újévi fogadalmad, vagy valami, amibe belekezdtél év elején?

A mindenféle „brittudósok” elemzései alapján január 21.-e körül fullad ki a legtöbb nagyívű elhatározás és „életmódváltás” – minél ambiciózusabb, annál valószínűbb, hogy szép lassan eloszlik és visszaolvad oda, ahonnét indult.

Naná, a legtöbb dolognak oka van – annak is, ahogyan éltél a „nagy elhatározás” előtt, ott vagy, ahova mentél, te mentél oda, mondaná most valaki, hehe. És ha látszik is, hogy talán nem a legjobb az irány, vagy kevésbé tetszik az eredmény, de nem nagyon könnyű más irányba fordulni, pont mert valamiért te bizony arra akartál menni és azt akartad csinálni.

És ha el is határozod, hogy most innentől nem, más rétegeidnek is rá kell erre bólintaniuk.

És ha rábólintanak, akkor se feltétlenül nyílegyenes az ösvény, és egyenes az út. Valamint: időt is kell adniuk hozzá.

De nem baj, úgy is lehet egyébként haladni, hogy egy lépés előre, kettő hátra, aztán kettő előre, egy hátra, és így tovább, előre halad így is, csak az eredmény fog jóval később mutatkozni, mintha rakétaként szállnál fel. (Én nagyon ritkán szálltam fel, mint rakéta, és az egy előre-kettő hátra típusú menetelés eredménye általában tartósabbnak bizonyult).

Az időzítés se a legjobb év elején sokak szerint: a hagyományos kulturális és vallási évkörök nem a tél közepén kezdődnek. A január-február ezen az éghajlaton a sötétség, a hideg, a csend korszaka. A tervezés, a szunnyadás, a nyugvás, a kicsírázás előtti mag állapota, a fagyott talajban lapuló, még ki nem hajtott hagymáké, a kopasz fáké, amikor még a rügyek se látszanak.

Miért pont ebben a megindulás előtti dermedtségbe akarunk belevinni lendületes új kezdetet?

Majd tavasszal, a rügyekkel, a csírákkal, a hosszabbodó nappalokkal, a fénnyel. Hiába tagadjuk, még nem vagyunk teljesen virtuális lények, a természet részei vagyunk. Ha már valamit elhatározol, tervezd meg most, és kezdd el megvalósítani valamikor március közepén.

A Forbes Health 2023 végi felmérése azt mutatta egyébként, hogy a 2024-es újévi fogadalmakban előre került a fizikai egészség, mint kiemelt cél, míg 2022 végén inkább a mentális egészséggel kapcsolatos elhatározások voltak többségben.  A nők többsége (több, mint 60%) érezte, hogy valamiféle nyomasztás ül rajta, hogy tegyen újévi fogadalmat. Aki viszont tett, azok többsége (70% felett) úgy érezte, képes sikerrel teljesíteni az elhatározásokat. (A kutatások egyébként cáfolják ezt…)

A Forbesnak válaszolók legnépszerűbb céljai:

  • javuló fizikai állapot (48%)
  • javuló pénzügyi helyzet (38%)
  • javuló mentális egészség (36%)
  • testsúlycsökkentés (34%)
  • pozitív változások az étrendet illetően (32%)

A kevésbé népszerű célok közt szerepel a „többet utazni (6%), rendszeresen meditálni (5%), kevesebb alkoholt fogyasztani (3%) vagy jobban teljesíteni a munkahelyen (3%). De szerepelt még a tanulás (valamilyen új képesség elsajátítása), a munka-magánélet egyensúlyának javítása (kb. 7%), több időt fordítani a szeretteire, vagy épp a hobbijára, valamint abbahagyni a dohányzást.

Én utoljára 2022 elején tettem, ha nem is fogadalmat, de egyfajta elhatározást, amihez tartozott egy terv, cselekvési program is. Az annak ellenére fényesen sikerült, hogy nem tartottam magam teljesen a kitűzött tervhez és programhoz (munkával kapcsolatos elhatározás volt). 2022-ban ugyanakkor azt is megtanultam: ha tényleg csinálni akarsz valamit, akkor egyszerűen felemeled a hátsó feled, és csinálod (persze sok minden esetében nem árt némi tervezés és ütemezés is). Fogadkozni viszont tulajdonképpen felesleges. Ha tényleg akarod, akarattal elérhető (vannak dolgok, amiket nem „akarni” kell – a könyököddel se tudsz énekelni, mondta egyszer egy másik kedves cimborám…), akkor csinálni fogod, kitartóan, fogadkozás vagy nyavalygás nélkül, és a mocsár, a fal, a vihar se állít meg egykönnyen. És ennyi.

Vakmacska

KÉRÉS
Ha még nem töltötted ki a Bezzeganya anonim kérdőívét, kérünk, tedd meg ide kattintva. Nagyon köszönjük!