A múlt hét végén feldobta valaki, hogy szeretne többet tudni arról, mire jó egy családállítás, és mi is történik ott. Mivel többen is beszálltak a beszélgetésre, tehát igény volt a témára, megkérdeztük Dura Mirjam mediátort és integrál családállító-jelöltet, meséljen a folyamatról, és arról is, kinek, miért ajánlható vagy épp nem ajánlott.

Mi történik valójában egy családállításon?

A családállítás fogalom használata az elterjedt, valójában azonban a rendszerállítás módszerét a családrendszeren kívül, többféle rendszerre alkalmazzuk pl. cégekre, családi vállalkozásokra vagy a személyiségre. A rendszerállítás segít megismerni ezeket a rendszereket és változtatni rajtuk. Feltárjuk az egyén (a megrendelő kliens) és a rendszer többi tagjának viszonyát, azt, "ami van", úgy ahogyan az az egyén belső térképén, tudattalanjában van. A feltárás mellett oldjuk, újraírjuk a kapcsolatokat, kapcsolati mintákat, helyreállítjuk a rendszerben felborult rendet.

Az állítások csoport- és egyéni folyamatokban történnek.

A csoportos állításon egy "állító" és több "képviselő" van jelen, a csoport az állító témájával dolgozik. A képviselők az állító rendszerének egy-egy szereplőjét, esetleg egy-egy fogalmat jelenítenek meg. A folyamat során a testükben megjelenő érzeteket követve mozognak, lépnek egymással kapcsolatba, adnak visszajelzéseket. Én ún. integrál családállítás módszerrel dolgozom, ahol a képviselői érzékelésen kívül bodywork és pszichodráma elemeket alkalmazunk.

Az egyéni folyamatokban nincsenek képviselők, az állító tudattalan tartalmait ún. projekciós tárgyak segítségével jelenítjük meg. Ezek a tárgyak lehetnek ásványok, plüss állatok, hétköznapi használati tárgyak stb. vagy - online állítás esetében - a Google Drawing-ban rajzolt alakzatok.

Olvasva misztikusnak tűnik, hogyan érzékeljük és tudjuk megjeleníteni azt, ami egy másik ember belső világában történik vagy hogyan projektáljuk saját tudattalan tartalmunkat kövekre, plüssökre. Én azt tapasztalom, hogy akik eljönnek és végigcsinálják a folyamatot, azok számára ez valódi és hiteles, működik.

Mi az, amiben egy családállítási alkalom segíteni tud, akár a felismerésben, akár a feldolgozásban?

Kapcsolati problémákban: párral, gyerekkel, szülővel, családtagokkal, kollégával, főnökkel.

A korábbi generációktól ránk öröklődött problémák, transzgenerációs minták oldásában.

Saját vállalkozással, pénzzel kapcsolatos elakadásokban.

Munkával, hivatással kapcsolatos problémákban: elakadás a karrierben, megbecsültség hiánya, önmegvalósítás akadályaiban, ismétlődő munkahelyi konfliktusok esetében stb.

Vállalkozóknak, cégvezetőknek az üzleti siker rendszerszintű akadályainak feltárásában, szervezeti konfliktusok oldásában, változások bevezetése előtt, családi vállalkozásoknak pl. az utódlás kérdésében stb.

Az állításra érdemes képviselőnek is jönni, nemcsak állítónak. Képviselőként a ránk ruházott szerep révén olyan felismerésekhez, megélésekhez, nézőpontokhoz, megoldásokhoz jutunk, amiket át tudunk venni a saját életünkre.

Mi a tipikus folytatás? Elgondolkodni, érzelmeket elengedni, pszichoterápiát vagy más terápiát kezdeni, vagy van, amikor elég egyetlen alkalom és „segít”?

Az állítás folyamatában az állító rálát olyan tartalmakra, működési módokra, helyzetekre, amelyek addig nem voltak számára tudatosak. Kimond fontos dolgokat. Vannak megélései, kapcsolódik olyan érzéseihez, amelyekhez korábban nem. Átír kapcsolati mintákat. Mindez elindít benne belső folyamatokat, amiket engedni kell hatni. A felismerései, megélései alapján az állítás után meghozhat döntéseket és változtathat konkrét dolgokon az életében. Előreléphet akár egy alkalom után is.

Az állítók egy része pszichoterápiás folyamata részeként, terapeutája javaslatára érkezik az állításra. Előfordul, hogy az állítás során mutatkozik meg annak szükségessége, hogy valaki elkezdjen egy terápiát. Az állítás nem misztikus csodaszer, ami egy csapásra megoldja a személyiségbeli elakadásokat. Ezekben az esetekben terápiás segítség igénybevételét javasoljuk az állítónak.

Miről számolnak be a kliensek, hogyan és miben segítette az életüket a családállítás?

Azon kívül, hogy elmész egy állításra a problémáid megoldásáért a hétköznapokban is tenned kell. Abban tud támogatni az állítás, hogy hatékonyan tenni tudj magadért, kapcsolataid és életed minőségéért, elháruljanak a gátak, akadályok, megtaláld az erődet.

Egy példa a közelmúltból: Egy hölgy állításán megmutatkozott egy olyan több évtizeddel ezelőtti veszteség, amely az édesanyjának és neki magának is fájdalmat, szenvedést okoz mind a mai napig. Erről a veszteségről az édesanyja egész életében nem tudott beszélni, ott volt kettőjük között feldolgozatlanul, kimondatlanul. Az állítás után az édesanyját úgy tudta megszólítani, hogy az megnyílt és őszintén, nyitottan, szeretetben tudtak beszélgetni arról, ami addig tabutéma volt. Ezzel nagy lépést tettek egymás felé, a veszteség feldolgozása felé.

Kik azok, akiknek igen, és akiknek nem ajánlanád  a családállítást?

Az előbb felsorolt problémákkal küzdőknek ajánlom az állítást. Az állítás gyakran segít ott, ahol más módszerek nem, ráadásul a hatása viszonylag gyorsan megtapasztalható. Ahogyan azt egy elégedett állító megfogalmazta egyszer: "Receptre kellene felírni!". Bárki jöhet, aki mentálisan egészséges, cselekvőképes felnőtt és stabil énerővel rendelkezik.

Nem ajánlom azoknak, akik nem tudnak megnyílni csoportban, akiket taszít a másokkal való testi érintkezés, ölelés. Kismamáknak ajánlott előzetesen beszélni az állításvezetővel és ennek alapján dönteni a részvételről.

Kizáró ok a tudatmódosító szer befolyása alatt állás, valamint bizonyos pszichiátriai gyógyszerek szedése.

Vannak olyan mentális betegségek, amelyek fennállása esetén nem lehet részt venni állításon. Ezekben az esetekben az állításvezető egy előzetes konzultáció során dönt a részvétel lehetőségéről.

Milyen képzést végez a leggyakrabban egy családállítás-vezető?

Magyarországon nincs államilag szabályozva a családállítás-képzés, ahogyan az sem, milyen végzettséggel hívhatja magát valaki családállítónak. A piacon igen különböző képzések érhetőek el. Vannak néhány hetes, hónapos és több éves, sok-száz órás képzések.

Én az integrál családállítás képzésről tudok beszámolni, amely az utóbbi kategóriába tartozik. Ez egy hároméves képzés. Az első év az önismeretről és a saját élményről szól. A második és harmadik év során az elméleti oktatás keretében a családállítás módszerén kívül integrál szemléletet, fejlődéslélektant és pszichopatológiát tanulunk.

Az elméleten kívül nagy hangsúlyt kap a gyakorlati oktatás. A második évtől kötelező egyéni és csoportos folyamatokat vezetni, szupervízióba vinni eseteket és hospitálni járni, esetleírásokat készíteni. A megszerzett tudásról elméleti és gyakorlati vizsgákon kell számot adni. Az én záróvizsgám július elején lesz, az integrál családállító megnevezést a mi képzésünk szabályai szerint ekkortól használhatom.

Vakmacska