Beteg a gyerek? Muszáj szabadságra menni, mert bezárt az óvoda? Végre egy jó hír a dolgozó anyáknak és apáknak. Ezeket a gondokat mostantól könnyebb lesz orvosolni.

A családok védelméről szóló törvény 20. § alapján ugyanis mindkét szülő jogosult pótszabadságra. Míg eddig a szülők döntése alapján gyermeke nevelésében nagyobb szerepet vállaló munkavállalót vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőt illette meg ez az extra szabadság, addig az új szabályozás értelmében (CXCI törvény 60§-a ) mindkét szülőnek jár.

A pótszabadság egy gyerek után kettő, két gyerek után négy, kettőnél több gyerek után pedig összesen hét napot tesz ki. A pótszabadság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

A szabadság feletti örömmámor mellett itt szeretnénk mindenkit arra is emlékeztetni, hogy a családi adókedvezmény továbbra is jár, de azt igényelni kell idén is, illetve ha tavaly ezt elmulasztotta valaki, az idei adóbevallásában kell majd azt érvényesítenie.  

Center