Tünde apák apaság

Sok apuka gondolja azt, hogy az első években a gyereknek az anyja mellett a helye, de minden második apuka szívesen maradna otthon a kisgyerekkel. Anyagi okok miatt ez szinte lehetetlen. Az SOS Gyermekfalvak online felmérésében ezer apukát kérdeztek arról, mennyire elégedettek a gyermekükkel töltött idővel és milyen feladatokban vesznek részt a gyermeknevelés során.

A kérdőív eredményei azt mutatják, hogy apukák fele úgy gondolja, kiveszi részét az otthoni feladatokból, 46 százalék azonban úgy érzi, nem tölt elég időt a gyerekével.

Apák gyesen
 

A válaszadók 14 százaléka jelezte, hogy otthon maradt a gyermekével valamelyik támogatást igénybe véve (TGYÁS, GYED, GYES), de ennél jóval többen tennék ezt: minden második apuka otthon maradna a kicsivel. Ez viszont – mivel apa fizetése kiesne – túl nagy anyagi megterhelést okozna a családnak. Az apukák 31 százaléka viszont úgy gondolja, hogy egy kisgyermeknek az első években az anyjuk mellett a helye, ezért ők nem maradnának otthon a gyerekkel.

Apák a háztartásban
 

A felmérésből kiderült, hogy az apák leginkább a bevásárlást intézik el a háztartási feladatok közül (85 százalék), 60 százalékuk szeret főzni és rendet rakni, az apák fele pedig szívesen mosogat és takarít is. A gyerekekkel kapcsolatos feladatok közül 87 százalék a fürdetést végzi szívesen, de 81 százalékuk örömmel sétál is a gyerekkel. Az apukák háromnegyede szeret altatni, és 66 százalékuk szerint a pelenkázás is izgalmas feladat.

Fiú vagy lány?
 

Az SOS arra is kíváncsi volt, mennyire számít a férfiaknak a születendő gyerek neme. A megkérdezettek több mint felének mindegy volt, hogy fia vagy lánya születik, 28 százalék szeretett volna egyértelműen fiút, 19 százalék pedig lányt.

Legyen Apák napja is az oviban!
 

A megkérdezett apák fele azt is szeretné, hogy az óvodában, iskolában ne csak az Anyák napját ünnepeljék, hanem az Apák napját is.

Mit vennének át az anyukáktól?
 

A kérdőíven egy vicces kérdés is szerepelt, amely azt feszegette, hogy ha tehetnék, milyen – természetéből adódóan női – feladatot vennének át a férfiak az anyáktól. A férfiak 28 százaléka átvállalná a terhességet, 23 százalék a szoptatást, és minden ötödik apuka magát a szülést is bevállalná. A megkérdezettek fele viszont úgy nyilatkozott, hogy sem a várandóságból, sem a szülésből, sem a szoptatásból nem szeretne részt vállalni.

Apai minta
 

A megkérdezettek 17 százaléka azt vallotta, hogy megfelelő férfi minta nélkül nőtt fel. A válaszadók 62 százaléka a saját apját tartja mintának, akire gyerekként felnézett, 32 százalékuknál pedig a nagypapa is követendő minta. Öt százalékuk gondolta úgy, hogy a tanára is betöltötte ezt a funkciót.

„Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évtizedben változott az apák szerepe a családban a gyermekvédelemben is. Az SOS Gyermekfalvakban is egyre többször jelentkezik pár nevelőszülőnek, ahol az apa is aktívan szerepet vállal a nevelőszülői család életében. Az is előfordul, hogy a férfi válik hivatalosan nevelőszülővé és marad otthon a gyerekekkel. A nevelőszülőség még mindig női szakmaként él az emberek fejében, pedig férfiak is lehetnek nevelőszülők, ahogy az sem kizáró ok, ha valaki egyedülálló”

– mondta Romet-Balla Ágnes, az SOS Gyermekfalvak adománygyűjtési és kommunikációs igazgatója.

(Forrás: SOS Gyermekfalvak)

Tünde

Tünde apák apaságApákról ezekben a posztokban (is) írtunk:

A férfiak belehalnak a szülésbe

Minden az anyákról szól. És az apákkal mi lesz?

Apa a mosogatórongyot választotta az állása helyett

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>