A csecsemőkori ultrahangszűréssel az esetleges rendellenességeket, betegségeket időben fel lehet fedezni, ez pedig azért fontos, mert a megfelelő időben megkezdett terápiával hatékonyabban kezelhetők a meglévő panaszok, illetve megelőzhetők későbbi egészségügyi problémák. Mit takar a csecsemőkori ultrahangszűrés? A témában Dr. Vančo Ildikó gyermekradiológus szakorvossal beszélgettünk.

Mit vizsgálnak az ultrahangos szűrésen?

A komplex csecsemő-ultrahangszűrés a koponya, a has és a csípők ultrahangvizsgálatát tartalmazza. A koponya ultrahangvizsgálata során a nagykutacson keresztül vizsgáljuk az agy állományát. A koponya ultrahangvizsgálat során felismerhetők az agy bizonyos fejlődési rendellenességei, látótérbe hozhatók az agykamrák, azok tágulatai, az agyvérzés, illetve a magzati életkorban elszenvedett egyes fertőzések által okozott meszesedések – mondja a gyermekradiológus.

A has ultrahangvizsgálata során a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a vesék, a lép, a húgyhólyag és a kismedencei szervek állapotát ellenőrizzük. Felismerhetők fejlődési rendellenességek és betegségek, melyek rendszeres ellenőrzést, kezelést igényelnek. A leggyakoribb felfedezett rendellenesség a veséket érintő üregrendszeri tágulat, mely gyakrabban jelentkező húgyúti fertőzéseket okozhat. Időben való felismerésével ezeknek a gyakoriságát vagy súlyosságát csökkenthetjük.

A csípők ultrahangos vizsgálata a csípőízület fejlettségéről ad képet, kimutatható az esetleges csípődysplasia, csípőficam, és a későbbi kezelés folyamán is nyomon követhető a terápia hatékonysága.

Mikor végezzük a csecsemőkori ultrahangszűrést?

A komplex szűrés legideálisabb időpontja a baba 6-8 hetes kora. Érdemes a vizsgálatot minél hamarabb elvégezni. A koponyaultrahang a nagykutacs csontosodásáig végezhető el, a csípőultrahang pedig addig, amíg a combcsont feje porcos. A hasi ultrahangvizsgálat bármely életkorban elvégezhető.

Miért fontos a korai diagnosztika?

Az elváltozások korai felismerése és az időben megkezdett kezelés rendkívül fontos. Egyrészt sok kórkép esetében minél hamarabb megkezdődik a kezelés, annál rövidebb idő alatt és könnyebben gyógyítható a betegség. Csípőízületi dysplasia esetén az időben elkezdett konzervatív kezeléssel pedig sok esetben megelőzhető a későbbi műtét.

Van-e mellékhatása az ultrahangvizsgálatoknak?

Az ultrahangos vizsgálatok nem hordoznak egészségügyi kockázatot, a baba számára nem okoznak fájdalmat, és – a sugárterheléssel járó röntgenvizsgálattal ellentétben – korlátlan számban végezhetők – mondja Dr. Vančo Ildikó.

Kinek ajánlottak az csecsemőkori ultrahangvizsgálatok?

Minden gyermeknek javasolható a komplex szűrés, de különösen azoknak ajánlott a vizsgálat, akiknél már magzati korban felfedeztek valamilyen rendellenességet, vagy a családban fordult elő fejlődési rendellenesség, továbbá a koraszülötteknek, illetve ha a baba nem fejlődik a kellő mértékben, ha a szülő vagy a védőnő szerint furcsán viselkedik.

Csípőszűrés mindenképpen szükséges azoknak a babáknak, akiknél a családjában ez korábban előfordult, de ikreknél, lányoknál, farfekvéses babáknál gyakrabban alakul ki csípőficam, számukra a vizsgálat kifejezetten javasolt.

Hogy készüljenek a szülők az ultrahangvizsgálatra?

A vizsgálatra különösebb előkészület nem szükséges. Maga a vizsgálat a babának ugyan fájdalmatlan, de az idegen környezet, a baba megszokott napirendjétől való eltérés nyugtalanító lehet a csecsemőnek. Ezért előfordulhat, hogy a gyermek sír vizsgálat közben. Ezért javasoljuk, hogy vizsgálat előtt etessék meg a csecsemőt és a szokásos megnyugtató módszereket, cumit, cumisüveget, a baba által kedvelt zenét, játékot nyugodtan hozzák magukkal a vizsgálatra.

Tünde

Bezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?