Az egészséges táplálkozás nagyon népszerű téma mostanában. A sajtó, a televízió és az internet túlszárnyalja egymást abban, hogy arról referáljon, mit és mikor együnk, hogy elmondhassuk, mi is egészségesen táplálkozunk. Felmerül azonban a kérdés, hogy mit is jelent valójában ez a meghatározás, és milyen legyen a napi étrendünk, hogy valóban kiérdemelhessük az ezzel járó megtisztelő titulust. Cikkünkben megpróbáljuk meghatározni az ásványi anyagok és vitaminok funkcióját az emberi szervezetben, és hogy hogyan lehet kiszámítani az élelmiszerek tápértékét, hogy egy adott személy napi szükségletét fedezzék.

Vitaminok a szervezetben
 

Kiderült, hogy az egészséges táplálkozás valójában nem más, mint az életkor, nem és életmód alapján optimális napi tápanyagszükségletnek megfelelő mennyiségű tápanyag biztosítása a szervezet számára. A vitaminok számos fontos funkciót látnak el a testben, és számos fontos folyamat menetéért felelősek. Szerepük egyszerűen felbecsülhetetlen, ezért a szervezet megfelelő működéséhez nap mint nap megfelelő mennyiségben kell őket biztosítani. A vitaminok és ásványi anyagok az elfogyasztott termékekkel együtt kerülnek szervezetünkbe. Az étrend a legnagyobb és legfontosabb forrásuk. Ahhoz, hogy minden szükséges tápértéket biztosíthass, az étrendednek megfelelően kiegyensúlyozottnak kell lennie. Sajnos a napi étlapunkat nem mindig tudjuk úgy összeállítani, hogy az minden szükséges ásványi anyagot és vitamint kellő mennyiségben tartalmazzon. Ezért gyakran vannak olyan hiányosságok, amelyek akár veszélyforrást is jelenthetnek az egészségünkre. Hogy ezt elkerülhesd, fedezd fel az Euronics smoothie készítő alternatívákat, és vedd meg a kedvencedet még ma! Az is előfordul, hogy életünk bizonyos szakaszaiban megnő az igény bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra. Ilyenkor lehetnek hasznosnak az étrend-kiegészítők, amelyek rövid időn belül segítenek kompenzálni az esetleges hiányosságokat. A kiválasztott vitamin- és ásványianyag-készletnek tartalmaznia kell a szervezet megfelelő működéséhez szükséges összes makro- és mikroelemet. Ne feledd azonban, hogy a természetes vitaminok és ásványi anyagok azok, amelyek a legjobban felszívódnak. Ezért érdemes elsősorban a megfelelő étrendre koncentrálni, amely ezeket a tápanyagokat nagy mennyiségben tartalmazza, és a vitaminokat és ásványi anyagokat táplálék-kiegészítő formájában csak pótlékként kezelni.

Vitaminok és nyomelemek az emberi szervezetben és a napi szükséglet
 

A mikro- és makroelemek csakúgy, mint a vitaminok, nagyon fontosak egészségünk szempontjából. A napi menü és a szervezet szükségleteinek megfelelő összeállítása érdekében érdemes figyelmesen átolvasni az élelmiszerek tápértéktáblázatait, amely a tápanyagtartalom mellett a legfontosabb élelmiszerek listáját is tartalmazza. Hasznos lehet egy tápérték-kalkulátor is, amely segít kiszámolni szervezetünk napi szükségletét olyan alapvető összetevőkre, mint a zsírok, fehérjék, szénhidrátok, rostok, omega zsírsavak, figyelembe véve nemünket, életkorunkat és anyagcserénket. Általánosan elfogadott, hogy a szervezet legfontosabb mikroelemei: króm, szelén, cink, réz, vas, jód, mangán és fluor. Egy felnőtt napi szükséglete nem haladja meg a 100 milligrammot. Másrészt a legfontosabb makroelemek csoportjába, amelyeket napi 100 milligramm feletti mennyiségben kell bevinni, a nátrium, kalcium, klór, kálium, magnézium és foszfor tartozik. Nem feledkezhetünk meg a szervezetet erősítő vitaminokról sem. A legfontosabbak: B-vitaminok, különösen B1-vitamin (1,5-2 mg), B2-vitamin (1,7-3 mg), B3-vitamin (20-25 mg), B5-vitamin (3-10 mg), B6-vitamin (2-3 mg), A-vitamin (1-2 mg), D-vitamin (0,01-0,02 mg), K-vitamin (0,05-1 mg), E-vitamin (10-20 mg), C-vitamin (60-100 mg). Minden vitamin és ásványi anyag nagyon fontos egészségünk szempontjából, hiányuk zavarja a szervezet működését, de érdemes észben tartani, hogy többletük ugyanolyan veszélyes, ezért a táplálék-kiegészítés alkalmazásakor különös gonddal kell eljárni.

(X)