Sütike leírta, hogy amíg a lányai kisebbek voltak, főleg lapozgatókat és leporellókat vásárolt nekik, amiket együtt nézegettek. Később a Vidám mesék volt a kedvenc, és azok a könyvek, amiket képekkel is illusztráltak.

photo © 2009 Craig Conley | more info (via: Wylio)

 

A Minden napra egy mese, az Icinke-picinke és a Mondd, szereted az állatokat? című könyvek szintén megvannak a családnak, Csukás István néhány kötete pedig több példányban is megtalálható a polcukon. És a tiéteken mik sorakoznak? Heti kérdés.

Lányaim nagyon szeretik a könyveket. Kicsi koruk óta rengeteget mesélek nekik, mert én is kedvelem a történeteket. Eleinte lapozgatókat és leporellókat nézegettünk, olvasgattunk. Kedvenc történetük a Bori bárány, Pali póni és a Tappancs voltak. És emellett persze minden lapozgató, amiben állatok voltak. Sokszor nehezítette a dolgot, hogy némelyik állatnak nem tudtuk utánozni a hangját. Pl. Mit mond az őz? A zsiráf? A krokodil?

Amikor kicsik voltak, salátára lapoztuk Füzesi Zsuzsa mondókás könyveit. Bár illusztrációi kissé klisések a felnőtt szemnek, a gyerekek nagyon kedvelik őket.

Aztán egyre jobban elmélyedtünk a mesék világában. Szutyejev: Vidám mesék könyve kifejezetten 2-3 éveseknek íródott. A három kiscica és a Miaú voltak a legkedveltebbek. Az író rajzai zseniálisak. Másik kedvencünk tőle A sün, aki meg lehetett simogatni. Ezeket inkább 4 éves kortól ajánlanám. Bár a kisebbik lányom a 4 évvel idősebb nővére miatt egész komoly meséket hallgat kétéves kora óta.

A mai napig azokat a meséket kedvelik, amiket képekkel is illusztrálnak.

Csukás István: Brum brum Brúnó, Párnás fülű Fáni és Sompolygó Samu kötetek 3-3 példányban vannak meg. Egyszerű, mókás képek díszítik. Ezek 3-7 éves korosztálynak alkalmasak.

Ugyanilyen széles korosztályhoz szólnak Bartos Erika könyvei is. Az Anna, Peti, Gergő sorozatból 6 megvan, mindegyik egy-egy hétköznapi esetet ír le, ami mindannyiunkkal megeshet. Ezért nagyon közel tudjuk magunkat érezni a szereplőkhöz, a rajzok pedig a maguk egyszerűségével színesítik a lapokat.

A Kis vakond-meséket is sokáig lapozgattuk, jó, hogy vannak belőlük hosszabb és rövidebb történetek. A figurák nagyon bájosak.

Varga Katalin: Gőgös Gúnár Gedeonja sem hiányozhat. Ezek a történetek óvodásoknak és olvasni tanuló kisiskolásoknak valók, a képek pedig könnyebbé teszik a megértést.

Mesegyűjteményből megtalálható nálunk a Minden napra egy mese. Ebben különböző népek meséi és műmesék is olvashatók. Minden mese egyoldalas, pont elég ahhoz, hogy a gyermeknek kielégüljön a mindennapi vágya a mese iránt.

Aztán ott van Tarka lepke kis mese, amit óvónők állítottak össze és ők is illusztráltak. Többnyire állatmesék találhatók benne, ezért inkább a 3-4 éveseknek való.

A nagyobbak a Legszebb meséim kincsestára című mesekönyvet lapozgathatják. Jó vastag, és tele van képekkel, Grimm, Andersen, francia, arab és angol mesefeldolgozásokat gyűjtöttek össze benne.

3-6 éveseknek szól az Icinke-picinke, amelyben magyar népmesék találhatók. Ennek az illusztrációi nem tetszenek. A gyerekek meghallgatják, de sokkal szívesebben nézik meg a Magyar népmesék sorozatot, amiben ezek a mesék elevenednek meg.

A Mondd, szereted az állatokat? könyv pedig már inkább iskolásoknak íródott. Ezeket el tudják olvasni maguk is, de sokkal inkább kedvelik, ha anya olvas nekik belőle.

Emellett vannak még a polcon különböző karácsonyi mesekönyvek. Ezekből sosem elég egy. Mihelyst elérünk az adventi időszakba, előkerülnek, és januárig ezeket olvassuk.

Vannak még különböző válogatáskönyvek, amik mostanság jelentek meg. Vicces és tanulságos mesék vannak benne.

Nálatok milyen gyerekkönyvek sorakoznak a polcon?

sütike