Mikor reggelire kicsomagoltam magamnak a születésnapomra ajándékba kapott konyakos meggy bonbon dobozát, majd az egyik bonbont is, és pillanatokkal később a számban éreztem, ahogy szétárad a finom likőr, akkor rájöttem, hogy írok egy listát, hogy miért jobb, ha nem szoptatunk, hanem helyette tápszerezünk, ugyanis a bonbonos sztori rögtön egy tétel ezen a listán.

'Toernee general!' photo (c) 2006, Tom & Katrien - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

(Megjegyzés: három gyerekem van, háromszor kilenc hónapig készültem a szoptatásra, és szerintem ritkán látni szebb dolgot annál, mint mikor egy nő szoptat egy babát. De fanatikus szoptatáspárti sem vagyok, amíg van tej, addig van, amikor meg már nincs, akkor jöhet a tápszer, sőt, már közben is. Három gyerekem közül a két legkisebb három napig éhezett, mire beindult az egyébként nagyon kevés tejem, azóta az elsőszámú elvem az, hogy „Gyereket éhezni nem hagyunk.” Mert nem a szoptatás a fontos, hanem a gyerek táplálása. Ha a két dolog találkozik, akkor halleluja, ha meg nem, akkor nézzük a dolog jó oldalát. Erről szól ez a poszt, és főként azoknak szól, akik a média „áldásos” hatása miatt néha bűntudatot éreznek amiatt, hogy nem tudtak szoptatni, vagy nem elég ideig. Tápszer helyett nyilván lehet adni saját vagy más anya lefejt tejét is, de most konkrétan tápszeres babákról beszélek, akiknek a fő élelme a tápszer, még ha kapnak is több-kevesebb anyatejet.) 

Akkor lássuk: miért jobb, ha nem szoptatsz, és helyette tápszert adsz?

1.)    Reggelizhetsz konyakos meggy bonbont is akár, de ha gondolod, vödörszámra ihatod a kávét egész nap, és merőkanállal tolhatod befelé a babfőzeléket, füstölt csülökkel. Ha tápszert kap a baba, akkor mindig egyforma minőségű élelemhez jut, amire nincs befolyással az, hogy te mit ettél-ittál.

2.)    Semmiféle fájdalmat nem érzel etetés közben, mert nincsenek receptoraid a cumisüveg cumijában.  Persze nem érzed azt a kellemes megkönnyebbülés-érzést sem, amikor a gyerek kiüríti a mellet, viszont LÁTOD, ahogyan fogy az üvegből a tápszer, és az érzés helyett örülhetsz a látványnak.

3.)    Nem kell hosszú perceket töltenetek azzal, hogy végre helyesen kerüljön be a cumi a baba szájába, mert nagyon helytelenül egyáltalán nem tud. Ráadásul, ha félrecsapva pipázik is rajta, akkor is megy a szájába a kaja, és nem kell aggódnod, hogy az evés végére sebes lesz a cumi vége a helytelen cumira tétel miatt.

4.)    Egy pillanatig sem kell aggódnod amiatt, hogy netán cicizavaros lesz a gyerek, ha hébe-hóba megszoptatod, mert nincs kéznél tápszer.

5.)    Nem kell attól tartanod, hogy a stresszesebb pillanatokban nehezen indul be a tápszerleadó reflex, mert a cumisüvegnek édesmindegy, hogy éjjel aludtál-e, ettél-ittál-e eleget, nyugodt vagy-e, vagy nyugtalan, depis vagy-e vagy sem, abból mindig egyformán jön a kaja.

6.)    Soha nem merül fel benned a gondolat, hogy vajon a szexuális életetekre milyen hatással van az, hogy apa állandóan fedetlen cumisüveggel lát. És arra sem kell gondolnod, hogy erről a jelenségről miként vélekednek a nagyobb gyerekeid.

7.)    Nem kell borogatni sem hideggel, sem meleggel a cumisüveget, mert nem hajlamos sem túltelítődésre, sem pedig tápszercsatorna elzáródásra.

8.)    Nincs para, hogy vajon jó alakú/méretű-e a cumi, illetve, hogy kiálló-e vagy befelé forduló, mert ha nem stimmel a baba szájával, akkor egyszerűen lecseréled egy másikra.

9.)    Éjjel nem ébredsz arra, hogy nyakig elöntött a tápszer, a babád meg pont ezt az alkalmat jelölte ki az egész éjszakát-átalvás tesztelésére. Nem mellesleg: nem kell kisebb vagyonokat költened melltartóbetétre, és tápszeres melltartókra.

10.)  Nem kell a maradékot kifejned a cumisüvegből, illetve nem kell váltott üvegből és gyakrabban etetned, hogy 1-2 nap múlva legyen elég tápszer a csemete növekedési ugrásának lefedésére.

11.)  Nem kell könyveket elolvasnod és nem kell tápszerezési tanácsadóhoz fordulnod azért – akár többször is! -, hogy megfelelően tudd táplálni a gyermekedet. Üvegből tápszerrel táplálni tényleg a világ legegyszerűbb dolga, nemcsak annak mondják.

12.)  Mindig tudod, mennyit evett a gyerek. Sosem morfondírozol a mérleg fölött – esetenként félkómásan -, hogy „basszus, jól mér ez???”.

13.)  Nem kötelező minimum 20 percig etetni egy üvegből, hogy a baba hozzájusson a zsírdúsabb, hátsó tápszerhez, mert a tápszer elől is, hátul is egyformán zsírdús.

14.)  Anyósod sosem fogja fontoskodva és aggodalmas fejjel megkérdezni: „És mondd csak, van elég tápszered?”

15.)  Apósod is láthatja enni a gyereket. Sőt, etetheti is.

16.)  Valóban bárhol és bármikor megetetheted a babádat tápszerrel, mert senki nem fog felháborodni, vagy döbbenten mutogatni rád, mert előveszed a fedetlen cumisüveget. Ez ügyben nem kell se a mosdóba, se baba-mama szobába félrevonulnod, tiétek az egész világ.

17.)  A délutáni, kora esti nyűgösködés idején nem esel kétségbe, hogy „jesszusom, lehet, hogy elfogyott a tápszerem?”, mert TUDOD, hogy elfogyott-e, vagy sem.

18.)  Éjjel is normális adagokat eszik a gyerek. A szoptatási szakértők és könyvek szeretik már-már cinkos mosollyal felhozni a legjobbnak tűnő érvet, mely szerint „Éjjel sem kell ám kikelni az ágyból! Míg a baba szopik, Ön alhat tovább!” Aha… Anya bealszik, ahogy mellre kerül a gyerek, a baba meg bealszik 20 másodperccel később, persze a cicire csatlakozva. Ez a világ legjobb érzése, tapasztaltam. Mindaddig, míg a.) arra nem ébredsz, hogy beállt valamelyik kulcsfontosságú tartóizmod egy afféle görcsös állapotba, amiből csak egy wellness hétvége tudná kimozdítani; b.) a gyerek onnantól kezdve reggelig a cicin akar lógni, mert sosem eszik egyszerre annyit, hogy tele legyen a pocakja.

Szerencsére már nem kell vasvillával a bokorban megbújó, önjelölt LLL tanácsadóktól rettegnie a tápszeres babák anyukájának sem, és ahogy elnézem, a szoptatás-nácik is kezdenek jobb belátásra térni embertársaik csemetéjének táplálását illetően, de saját tapasztalatom szerint még mindig hajlamosak fennakadni a szemek, összeszaladni a szemöldökök, ráncba borulni a homlokok, amikor kiderül, hogy egy 21. századi kisbaba lényegében tápszeren nő fel az anyatej helyett. Pedig a legfontosabb, hogy felnő! Fontos tudni: az első anyák napi ünnepségen, vagy amikor az első csókját meséli, egyetemi felvételin, vagy az első állásinterjún, illetve az anyakönyvvezető előtt senkit sem fog érdekelni, hogy mit evett élete első fél évében. Még téged, az anyját sem.

Mit hagytam ki a listából?

Vidi Rita