A gyengéd császármetszés, más néven természetes császármetszés, egy családbarát megoldás a hagyományos eljáráshoz képest. Vannak benne olyan elemek, miszerint az anya választhat háttérzenét és tompított fényeket, hogy ezzel is nyugodtabb környezetet teremthessen a műtéti helyzetben önmaga és a születendő baba számára. Gyengéd császár során az érzéstelenítést követően az anya teljesen éber marad, és átélheti, végignézheti a baba születését.

A gyengéd császármetszés egyre népszerűbb szülési módszer, melynek célja, hogy a baba világrajövetele a lehető leginkább hasonlítson egy természetes szüléshez.

Az egyik legfontosabb pillanata a gyengéd császármetszésnek, hogy a baba tulajdonképpen saját magát dolgozza ki a külvilágba, hasonlóan a hüvelyi szüléshez. Ez azt jelenti, hogy a műtét során csupán egy rést nyitnak neki, és hagyják, hogy a saját reflexei segítségével szülessen meg, a folyamatban inkább csak segítik őt. Ennek az eljárásnak számos hosszú távú előnye van, mivel a baba természetes mozdulatai megóvhatják őt bizonyos későbbi egészségügyi problémáktól.

Manapság már császár esetén sem vágják el azonnal a köldökzsinórt, hanem hagyják, hogy még egy-két percig pulzáljon. Ez azért fontos, mert a köldökzsinóron keresztül a baba hozzájut a méhlepényben tárolt vérmennyiség jó részéhez, amely segíti például a vasraktárainak feltöltését.

Az aranyóra, azaz a születés utáni bőrkontaktus már a műtőben is megkezdhető. Külföldön például az anya csőtopszerű felsőt visel, így a baba érkezését követően egyszerűen az anya mellkasára helyezhető, biztosítva az első, fontos bőrkontaktust. Ez a pillanat mind az anya, mind a baba számára kulcsfontosságú, és nagy hiányérzetet okozhat, ha elmarad.

Ha nincs más lehetőség, az anya mellett lévő kísérő személy is segíthet a baba biztonságos megtartásában. A műtő hideg környezetére készülve egy vastagabb takaró is hasznos lehet az első összebújáshoz. Amennyiben az összebújás nem is sikerül teljes egészében, már az is nagy előrelépés, ha az anyának lehetősége van a baba arcához érni, megpuszilni, megérinteni őt.

A császármetszés folyamata során a műtőben egy üvegfal választja el az apát, aki így figyelemmel kísérheti a történéseket. Az apa is jelen lehet a baba első vizsgálatainál, majd ezt követően a baba az ő mellkasára kerülhet, hogy megnyugodjon.

A gyengéd császármetszés lelki hatásai is jelentősek. Fontos, hogy az anyák megértsék, hogy a szülés élménye nemcsak a fizikai folyamatokról szól, hanem a lelki kötődésről is. A császármetszést - legyen az tervezett vagy sürgősségi - ugyanolyan értékes és jelentőségteljes eseménnyé lehet formálni, ha az adott kórház és az orvosi team is megfelelő módon kezeli a helyzetet.

A kíméletes császármetszés menete

A kíméletes császármetszés ugyanúgy meghatározott forgatókönyv szerint zajlik, mint hagyományos változata, de sokkal több részletében próbál természetes helyzetet teremteni, sokkal inkább próbálja főszereplőként végigkísérni az anyát a folyamaton, mint az korábban egy ilyen műtét során megengedhető volt.

  • Általában elsőként az orvos gerincérzéstelenítést alkalmaz, amely a test alsó felét zsibbasztja el.
  • Műtéti előkészületek szempontjából is van eltérés, a hagyományos zöld műtéti gátat az anya fejénél ebben az esetben egy átlátszó gát váltja fel, így az anya szemlélheti a baba születését.
  • Maga a műtéti eljárás is más, az orvos csak vágásokat ejt a bőrön, a hasizmokon és a méhen, majd lassan támogatva, saját mozgást és ösztönöket figyelembe véve segíti világra a babát.
  • Ezután az anya azonnal mellkasára veheti a babát, biztosítva a korai bőrkontaktust és a kötődést.
  • Ilyenkor következik a hasi rétegek összevarrása, miközben az anya a babával lehet.

A baba kiemelése után az anya azonnal megkapja gyermekét, és megvárják, hogy a köldökzsinór pulzálása abbamaradjon, mielőtt elvágnák azt. Ez a késleltetett köldökellátás fontos a baba számára, a WHO 1-3 perc várakozást ajánl, ezt próbálják ilyen esetben is tartani. Ha a baba jó állapotban születik, az anya mellkasán pihenhet és akár az első mellre tétel is megtörténhet még a műtőben.

Egy vitatott, de egyre népszerűbb eljárás, hogy a császáros születés után a babát az anya hüvelyváladékával kenik be, ami erősítheti a baba immunrendszerét. Ezt csak akkor lehet kérni, ha a 36. héten végzett Streptococcus B szűrés negatív eredménnyel zárult.

Az aranyóra, azaz a születés utáni első közvetlen bőrkontaktusban töltött időszak az anyával már a műtőben is elkezdődhet. A baba az anya mellkasán pihenhet, segítve ezzel saját keringését, légzését, szívműködését és hőháztartását, amit bizony ilyenkor egy hosszú szép és egészséges életre kell felkészítenie. 

2023-ban itthon a szülések 41 %-a volt császármetszés, amely arány mindenképpen elég jelentős ahhoz, hogy a császár „intézményét” még jobban, még inkább anya – és bababarát módon formálva közelítsük meg a jövőben.

Akác