Tünde iskola étel

Bevallom őszintén, amióta a lányaim olyan suliba járnak, ahol van büfé, többször válaszom a kényelmesebb megoldást, és reggel az ottani kínálatból vehetnek maguknak tízórait. (Hozzáteszem, csokit és édességet nemigen lehet kapni, van viszont müzliszelet, gyümölcs és teljes kiőrlésű szendvics is.) Amikor itthonról viszik az uzsonnás dobozt, különböző dolgok kerülnek bele.

Mielőtt részletezem, én miket szoktam pakolni tízóraira, engedjetek meg egy kis kitérőt. Napi háromszori étkezésre vannak befizetve a gyerekeim, tehát reggelit, ebédet és uzsonnát is kapnak. A középső lányom beszámolója szerint sokan nem eszik meg a reggelit a suliban, mert „hányás íze van”. Tehát amellett, hogy fizetem a sulis kaját, még csomagolhatok is tápláló, lehetőleg egészséges ételeket, ha nem akarom a fizetésemet a büfében elkölteni, és nem szeretném, hogy éhen maradjanak a kölkek. (Sajnos nem opció, hogy lemondjam a reggelit, mert vagy napi háromszori étkezésre lehet befizetni, vagy csak ebédre.) Na, de lássuk, mikből táplálkozunk.

Szendvicsek

Főleg a szalámis és a párizsis szendvics a menő, a nagylány szokott magának rántott húsosat is csomagolni, ha úgy tartja kedve (sőt, időnként a kicsiknek is megcsinálja a szendvicsüket!).

Gyümölcsök

Szerencsére imádják a gyerekeim a gyümölcsöket, így bármi kerül a dobozba, mindig megeszik. Almát ritkán kapnak, mivel a suliban minden nap el lehet venni egyet a kitett dobozból. A felvágott sárgarépa nagy sláger nálunk. (Ellenben az uborka tiltólistás…)

Szeletek

Szünetekben könnyen és gyorsan fogyaszthatók a különböző ízesítésű szeletek, ezekkel sem lehet mellélőni.

Péksütemények

Szerencsés esetben a párom édesanyja süt a hétvégén mindenfélét, amit szintén be lehet tenni tízóraira a gyerekeknek: vittek már így pogácsát, kakaós csigát, túrós batyut és lekváros leveles tésztát is.

Tejtermékek

Na, ez az a kategória, amiből soha nem csomagolok nekik, még túró rudit sem. Ennek egyszerű az oka: nincs hűtési lehetőség, a tantermekben pedig mindig 30 fok van (a melegebb hónapokban a külső hőmérséklet miatt, télen pedig az esztelen fűtés az ok). Csak egyszer felejtsék el délelőtt megenni a joghurtot… Vagy maradjon a táskában a maradék sajt néhány napra…

Innivaló

Az utóbbi időben csak és kizárólag ásványvizet vittek a lányaim, és ezzel nincs különösebb bajuk. Ha szomjasak, isznak, és nem cukros lónyálakat tolnak az arcukba.

És ti mit csomagoltok a gyereknek?

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?