Te mikor, hogyan és mi alapján választottad ki a születendő gyermeked nevét? Befolyásoltak-e mások? Egyetértés volt a pároddal, vagy harcolni kellett azért a névért, amit te szerettél volna? Aki most várja a babáját, és tanácstalan a névválasztást illetően, íme, néhány tanács a témában.

Nagy eséllyel a rokonok és ismerősök ajánlottak már neked neveket (vagy majd fognak), ki-ki a maga módján, kedvesen és udvariasan, vagy agresszívan. Ami nagyon fontos, hogy a baba nevének ügyében ne siesd el a dolgot. Élvezd a folyamatot magát.

Fordulj a hivatalos statisztikákhoz. Van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy megtudd, milyen nevek népszerűek mostanság, nézd meg a listát, amit a Központi Statisztikai Hivatal minden évben kiad a Magyarországon legnépszerűbb utónevekről az előző évre vonatkozóan. Akár különleges, ritka utónevet keresel a gyerekednek, amelyet nem kell három másik gyerekkel megosztania az ovis csoportban, akár mindennaposabb, gyakori nevet, a lista mindenképpen jó kiindulópont.

Ha valami személyre szabottabbat szeretnél, mint a nemzeti top 100-ban, vagy 10-ben való csemegézés, nézz körül a felmenők között. Semmi sem fogja a nagyit boldogabbá tenni, mintha az ő neve inspirálja a kisunoka nevét, akkor is, ha csak a második utónevét. Nem kell megállnod a közvetlen, ismert felmenőknél, a családfa távolabbi ágain is találhatsz izgalmas, régi neveket a romantikus múltban. Ezek a nevek megalapozhatják a gyerek kapcsolatát a családjával, a génjein kívül is.

Nézz körül kedvenc könyveidben, filmjeidben, vagy egyéb műalkotásokban inspirációt keresve. Nem kell feltétlen a legújabb valóságshow-hoz, vagy szappanoperához fordulnod egy népszerű névért, de sok klasszikusban találhatsz olyan nevet, ami már kiállta az idők próbáját. Ugyanez vonatkozik híres történelmi személyekre, akik valahogyan inspiráltak téged.

Nem egyszerű olyan nevet találni, ami tökéletes számodra, és még nehezebb olyat, ami párodnak, és a család minden más tagjának is elnyeri a tetszését.  Sokak számára az a legjobb megoldás, ha nem egyetlen nevet választanak ki a terhesség alatt, hanem egy rövid listát tartanak készenlétben a szülésig. Akár már a korai hetekben megvan a baba végső neve, akár már megszületett, amikor a végső név kiválasztásra kerül, ne lepődj meg, ha nem nyeri el mindenki tetszését. Végső soron az a lényeg, hogy ez most a ti alkalmatok egy babát, és jövendőbeli felnőttet elnevezni, és a szülőké kell, hogy legyen a végső szó!

M.